Ugrás a cikkhez
Reklám

Háborús bűncselekmény, tiltott toborzás miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozó főosztálya, a nyomozók tegnap kutatást tartottak "B." Richárd budapesti lakhelyén. B. Richárd nem más, mint az a Bagjos Richárd, aki a sajtónak többször is egy magánhadsereg létrehozásáról nyilatkozott, írja a Magyar Nemzet.




Kutatás háborús bűncselekmény miatt címmel tette közzé a rendőrség az alábbiakat: „A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozó főosztályán tiltott toborzás bűntett miatt indult büntetőeljárás, melynek során a nyomozók szeptember 21-én délelőtt kutatást tartottak B. Richárd budapesti lakos lakhelyén. Ennek során számos számítástechnikai eszközt és dokumentumot lefoglaltak.”

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy B. Richárd azonos Bagjos Richárddal, aki többször is megszólalt a magyar sajtóban, és arról beszélt, hogy magánhadsereget akar felállítani. Először még az ukrajnai háború kitörése előtt, mintegy egy éve beszélt erről, a napokban azonban újra a nyilvánosság elé lépett.

Bagjos Richárd tavaly az Indexnek azt mondta, hogy ezren már jelentkeztek. Idén januárban arról beszélt, hogy a magán katonai vállalat Falcons Forces néven fut majd, és azt mondta, hogy az év végére megkezdhetik a munkát. Hozzátette azt is, hogy a céget nem Magyarországon jegyzik be, ugyanakkor a toborzás itt (is) zajlik.




A céget azóta sem jegyezték be hivatalosan, ezért a Növekedés.hu érdeklődött Bagjos Richárdnál, aki azt mondta, hogy még a formaságokat intézik.

„Hongkongiakat, máltai ügyvédi irodákat bíztam meg, hogy intézzék a cégbejegyzést, a formaságokat. Eddig a Seychelle-szigetekről jött kedvező ajánlat. Sokan véleményt nyilvánítottak, mondták, belebukom. Mégis elindítottam, mert úgy gondolom, ennek a szakmának – a katonai magánvállalatok tevékenysége elég széles kört fog át – van jövője. Hadd jegyezzem meg: nem budapesti szakértők és újságírók döntik el a fenti kérdést” – fogalmazott a Növekedés.hu-nak Bagjos.

Hozzátette: a háború miatt tesztelte a mintegy hatszázfős állományt, és hogy jelentkeztek Grúziából, Moldáviából, de még Zanzibárból és Kolumbiából is. A jelentkezők átlagéletkora Bagjos szerint 33-35 év, többnyire egykori honvédségi alkalmazottak. „A jelentkezőim között hat volt TEK-es is van, illetve két nő is, az egyik parancsnoki beosztásban dolgozott a rendőrségen, a másik szerződéses katona volt” – állította.

A Büntető törvénykönyv egyértelműen tiltja hazánk területén az idegen fegyveres szervezetbe való toborzást, amit háborús bűncselekményként rendel büntetni. Az NNI nyomozása is ez alapján indult el. Gyanúsítás még nem történt.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából