Ugrás a cikkhez
Reklám

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.



A kárpátaljai magyarok valahogy megint kimaradtak a felsorolásból...

Orbán Viktor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és

mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is.

A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is.

Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

Frissítés: meghívta Orbánt Ukrajnába

A magyar miniszterelnök bejegyzése után nem sokkal az ukrajnai elnök is megerősítette, hogy telefonon konzultált Orbán Viktorral, ami szerinte „gyümölcsöző” volt.

Megköszöntem Ukrajna szuverenitásának támogatását és az ukránok befogadását a háború alatt. Megállapodtak az együttműködés fejlesztéséről az energiaszektorban. Hálásak vagyunk Ukrajna tagjelölti státuszának támogatásáért – sorolta Zelenszkij.

Hozzátette, hogy meghívta Orbán Viktort, hogy látogasson el Ukrajnába.

Had a fruitful conversation with 🇭🇺 PM Viktor #Orban. Thanked for the support of 🇺🇦 sovereignty & the shelter for Ukrainians during the war. Agreed to develop cooperation in the energy sector. Grateful for supporting the candidate status for 🇺🇦. Invited him to visit Ukraine.

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 21, 2022

(MTI - Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából