Az Eurológus szerint tegnap kellett volna véglegesíteni az olajembargót tartalmazó szankciókat, de ezt még nem sikerült megtenni.




A lap egymástól független sajtóértesülésekre hivatkozva azt írta, hogy hiába találkoztak a tagállamok képviselői a nagyköveteket tömörítő Coreperben, hogy véglegesítsék a hatodik szankciós csomagot, Magyarország még mindig ellenáll.

Ezúttal nem az olajszankciók miatt, hanem azért, mert a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között ott van Kirill pátriárka, az ortodox egyház feje. A magyar kormány már korábban jelezte, hogy ezzel nem értenek egyet, de az uniós csúcson nem került szóba az ügy, csak a Coreperen.

Szégyellje magát!

Az Európai Néppárt frakciójának külügyi szóvivője, Michael Gahler ennek kapcsán azt írta a Twitteren: „szégyellje magát Orbán”, amiért kiáll Kirill mellett, aki „az orosz diktátor háborús bűneit védi”. Hozzátette: „egy nap majd kiderül, az oroszok mivel veszik rá Orbánt az együttműködésre”.

A bejegyzést az Európai Néppárt frakciója is megosztotta.

Orban protects Patriarch Kyrill from being sanctioned by the EU. Kyrill blesses the war crimes the Russian dictator orders in Ukraine. Shame on you! One day the Kompromat by which the Russians keep you compliant will be revealed. What an embarrassment for freedom loving Hungary!

— Michael Gahler (@gahler_michael) June 1, 2022

Frissítés: Orbán: a magyar álláspont régóta jól ismert

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el az MTI-nek; eszerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek.

Orbán Viktor hozzátette: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették.

Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen - zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

(24 nyomán)