Ugrás a cikkhez
Reklám

A közelmúltban megjelent hírek alapján a villamosenergia-hálózatot üzemeltető vállalatok nem tudnak, illetve nem engednek több napelemes kapacitást a magyar rendszerbe integrálni. Ennek ellátásbiztonsági okai vannak a Portfolió cikke alapján, legalábbis a rendszerüzemeltetők arra hivatkoznak.

Az új helyzetet ismertető Portfolió-cikk alapján a hálózatüzemeltetők letiltották a napelemes fejlesztések hálózatra kötését az ország területén. Ennek a szolgáltatók szerint ellátásbiztonsági okai vannak. Az elérhető információk alapján a hálózatüzemeltetők jelenleg nem tudnak kapacitást biztosítani a naperőműveknek a hálózathoz csatlakozáshoz. Ennek az a fő oka, hogy nagyon hirtelen az elmúlt években elkezdtek nőni a naperőművi kapacitások, és ezzel nem tudott lépést tartani az infrastruktúra.

A hálózati engedélyesek 2022. május 2-án ismertették a nagyfeszültségű és a nagy/középfeszültségű transzformátorállomásokhoz rendelt aktuális szabad kapacitások nagyságát, pontosabban annak hiányát, mivel közlésük szerint jelenleg „az aktuális szabad erőművi csatlakozási kapacitás értéke 0 megavoltamper (MVA). Az átviteli rendszerirányító MAVIR pedig szintén 0 MVA-ban állapította meg a villamosenergia-rendszer teljesítmény-egyensúlyának és a kiegyenlítő szabályozási kapacitásoknak a biztosíthatósága szempontjából a villamosenergia-rendszerbe befogadható időjárásfüggő erőművi kapacitás mértékét (korlátját)” - olvasható a MAVIR honlapján ismertetett tájékoztatóból.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egyáltalán nem képes a magyar villamosenergia-hálózat új naperőművek befogadására, és ezt most nem is engedik.

Már napjainkban jelentkező probléma: Paksot idén már többször visszaterhelték a napenergia támogatására

A műszaki korlátok mellett napjainkban már iparági konfliktus is kialakulhatott Paks és a naperőművek között. Ennek az az oka, hogy mivel a napenergiának elsőbbséget biztosítanak a jogszabályok, ezért ha túltermelés van a napenergiának kedvező időjárás miatt, akkor a központból az atomerőmű teljesítményét fogják vissza. Ehhez a témába vágó Atombiztos blogról idézünk néhány sort:

8 nap – 3 paksi visszaterhelés

A Paksi Atomerőmű visszaterhelése a növekvő naperőművi kapacitások miatt egyre többször fordul elő. 2022. április 10-én a paksi 1-3. blokkot összesen 150 MW-tal, április 17-én 220 MW-tal és április 18-án 100 MW-tal csak azért kellett visszaterhelni több órán keresztül, mert éppen jobban sütött a nap, és a naperőművek által termelt áramot kötelezően át kellett venni. Bizonyos esetekben a szélerőművek nagyobb áramtermelésének a kötelező átvétele is a paksi blokkok teljesítményének a csökkentését eredményezi.

Az Atombiztos blog szerzője szerint ez káros folyamat, mivel ez jelentős nemzetgazdasági károkat okoz, azon az alapon, hogy a Paksi Atomerőmű „olcsó árama” helyett a támogatott megújuló energiát veszik át elsőbbséggel.

Egy új tendencia: a naperőművek kilépnek a kötelező átvételből (állami támogatásból) a versenypiacra

Egészen a közelmúltig ahhoz, hogy megújuló energiás erőműveket megérje építeni és üzemeltetni, piaci áron felüli támogatás volt szükséges. Viszont az elmúlt bő egy évben az európai áramtőzsdéken olyan mértékben megnőttek az árak, hogy ez már nem feltétlenül szükséges. Az alábbi információ is az Atombiztos blogról származik: a megugrott piaci áramárak miatt a naperőművek üzemeltetői sorra lépnek ki a piacra, mivel ott már magasabb áron tudják eladni az áramukat, mint a jogszabályok által biztosított támogatások esetében.

Az Atombiztos blog szerzője ezt is káros tendenciának tartja, azon az alapon, hogy ez által a fix ár helyett a fogyasztóknak a lényegesen magasabb piaci árat kell fizetniük a megtermelt áramért.

(Olvasónktól)

Korábban írtuk: Műszaki korlátok a fotovoltaikus (PV) rendszerek termelése előtt és a következmények

Források:

https://www.portfolio.hu/uzlet/20220510/naperomuvek-csatlakozasi-stopot-hirdettek-az-ellatas-biztonsagara-hivatkozva-543767
https://atombiztos.blogstar.hu/2022/04/26/a-naperomuvek-arnyoldala/116722/





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából