Ugrás a cikkhez
Reklám

Magyarország az orosz-magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában. /Bővített hír./



Fotók: MTI/Kreml

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés.

Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár.

Orbán Viktor az MTI szerint szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni.

A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be.




A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétoldalú együttműködésében - tette hozzá Orbán Viktor, és a két nagy kihívás éppen a koronavírus-járvány és az energiaellátás volt.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy 13 éve találkoztak először, ez már a 12. találkozójuk, ami ritkaság. Az elmúlt 13 évből "nekünk kettőnknek van a leghosszabb emlékezete az EU és Oroszország viszonylatában" - fogalmazott.

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy a látogatása "békemisszió" is, az Európai Unió részéről " készen állunk egy észszerű megállapodásra", az EU egyetlen vezetője sem akar háborút.




Putyin emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi biztonság tekintetében Moszkva elküldte javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is.

A közelgő magyar választásra kitérve, egyetértettek abban, hogy azt követően is még sokáig szeretnének együttműködni.

"Szeretnék nyerni, jó reményeim vannak arra, hogy hosszú évekig működhetünk együtt" - jelentette ki Orbán Viktor.

Putyin úgy fogalmazott, hogy sok mindent tettek együtt, ami a nép javát szolgálja, és nagyon reméli, hogy ezt a munkát folytatni tudják.

Mindketten méltatták a közös munkát a gazdaság más területein is. Orbán Viktor egyebek között leszögezte, hogy a paksi atomerőművel kapcsolatos együttműködés "ragyogóan halad", a magyar beruházások, amelyeket az orosz kormány is engedélyezett, megtörténtek. E téren is vannak újabb javaslatai az együttműködés fejlesztésére - tette hozzá.

Vlagyimir Putyin hangoztatta, hogy a kétoldalú külkereskedelmi áruforgalom a tavalyi első 11 hónapban 30 százalékkal nőtt. Az atomenergetika mellett a gépipar területén is fontos projektek zajlanak a két ország között - hangoztatta.

Micsoda egybeesés: ma indult meg a fizikai gázszállítás tőlünk Ukrajnába

Először a történelemben indult a mai napon fizikai értelemben gázszállítás Magyarországról Ukrajnának – jelentette be ünnepélyesen Szerhij Makohon, az ukrán HTSZ gázszállító rendszer igazgatója. Ezzel pedig Magyarország lett a második garantált beszerzési útvonal Szlovákia után, ami földgázzal tudja ellátni Ukrajnát, ha Oroszország elzárná a gázcsapot a Kijevvel való nézeteltérései miatt. Ez pedig az ukrán határ menti feszültségek fényében könnyen megeshet, írja az Index a Korreszpongyent nyomán.

Igaz, és ezt Makohon is megjegyzi, Szlovákiával nincs tranzitvonala Ukrajnának, így az onnan érkező gáz is úgymond reverz módon érkezne Ukrajnába. Na de mit is jelent ez?

Az orosz Gazprom vállalat októberben állította le a Magyarországnak szállított földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitját. Ukrajna addig éveken át úgynevezett reverz, azaz visszafordított irányú szállítással vásárolt Magyarországról gázt, ami azt jelenti, hogy valójában virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét.

A HTSZ már tavaly nyitott Magyarország felé, decemberben együttműködési megállapodást írt alá az FGSZ Földgázszállító Zrt.-vel. Ennek keretében indult meg a fizikai gázszállítás, amivel Ukrajna akár napi 8 millió köbméter gázt szerezhet be. Legalábbis a tavaly decemberi ukrán nyilatkozat szerint.

Ami ennél is fontosabb: Ukrajna, hogy csökkentse függőségét Oroszországtól, diverzifikálni akarja gázbeszerzési csatornáit, a magyar féllel kötött megállapodás pedig hozzáférési lehetőségét teremt az ukrán kereskedők számára a horvátországi Krk szigeten lévő cseppfolyósítottgáz- (LNG)-terminálhoz.

Frissítés: öt órán keresztül tárgyaltak

„Majdnem öt órán keresztül tárgyaltunk, mindent sikerült megbeszélnünk” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatóján Moszkvában. Elmondása szerint a tárgyalás konstruktív és eredményes volt.

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy egy év alatt 30 százalékkal növekedett a kereskedelem a két ország között. Az orosz gázszállítás a hosszú távú megállapodásnak köszönhetően történik 2036-ig. Kiemelte, hogy Magyarország a piaci ár alatt vásárolhatja a gázt. Hozzátette, hogy további együttműködésekre is nyitottak.

Vlagyimir Putyin a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Mol Oroszországban a kőolaj-kitermelésben és egyéb beruházásban is segít. Elmondta, hogy a Roszatom atomerőművet épít Magyarországon, ezen felül pedig vasúti projektje is van a két országnak.

Magyarország és Oroszország közös vállalatot hoz létre a balkáni irányú kereskedelemhez. Ezen kívül kiemelte, hogy kétmillió vakcinát szállítottak eddig Magyarországnak a koronavírus elleni küzdelemben.

Az orosz elnök elmondta, hogy megvitatták a találkozón az Európai Unió és Oroszország viszonyát és az emberi jogok megsértését, valamint a kisebbségek alapvető jogairól is. Beszéltek az Egyesült Államok és a NATO válaszairól a biztonsági garanciákkal kapcsolatban is.




Orbán: nem szeretnénk, ha visszatérne a hidegháború

„Életemben nem ültem még ilyen hosszú asztalnál” – kezdte Orbán Viktor miniszterelnök. Kiemelte, hogy az elmúlt 13 év alatt ez volt a legfontosabb tárgyalása Oroszországgal.

A miniszterelnök elmondta, hogy a tárgyaláson nagy szerepet kapott az orosz–ukrán konfliktus. Ezzel összefüggésben elmondta, hogy egyik európai vezető sem akar konfliktust. Kiemelte, hogy további tárgyalásokra van szükség, hogy „nehogy visszatérjen a hidegháború”. Orbán Viktor elmondta: üdvözli, hogy Oroszország és Nyugat között folyamatosak a tárgyalások.

Amit mi tudunk ajánlani, az a magyar modell – emelte ki, ami magyarázata szerint azt jelenti, hogy Magyarország tagja a NATO-nak és az EU-nak, emellett pedig jó a viszony Oroszországgal is.

Kiemelte, két óriási kihívás volt 2021-ben, az egyik a koronavírus, a másik az energiaválság. Szeretnék, ha a Magyarországon hamarosan megépülő oltóanyaggyárban Szputnyik-vakcinát is gyártanának. A gyárat év végén helyezik üzembe, ha minden jól megy, és az is szóba jöhet, hogy a Szputnyik Lightot is gyárthatják.

Orbán Viktor a megbeszélésen arra kérte az orosz elnököt, hogy több orosz utasszállító jöjjön Magyarországra, amire ígéretet kapott.  „Kiegyensúlyozott, pozitív és konstruktív volt a megbeszélés” – erősítette meg Vlagyimir Putyin kijelentését Orbán Viktor.

Ami az atomerőmű építését illeti, reméljük, hamarosan megkapjuk az utolsó engedélyt is, ami azt jelenti, hogy a folyamat automatikusan átkerül a második, vagyis az építési szakaszba – emelte ki Orbán Viktor. Szerinte ez nagy eredmény lesz Magyarország számára, ugyanis az ország arra törekszik, hogy teljesen önfenntartó legyen az energiaellátásban.

Az orosz–ukrán helyzet komoly

Kérdésekre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy az orosz–ukrán helyzet komoly, a különbségek pedig jelentősek. Mint mondta, nagy a különbség a Nyugat és Oroszország álláspontját tekintve, de ezek a távolságok – úgy gondolja – nem áthidalhatatlanok.

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy szeretné még egyszer elmagyarázni viselkedésük logikáját és a biztonsági garanciákra vonatkozóan a javaslagtaikat. Elmondta, ígéretet kaptak, hogy a NATO infrastruktúráját egy centivel sem fejlesztik kelet felé.

Ma hol található a NATO? Lengyelország, Románia, a balti országok. Egyet mondtak, mást csináltak. Ezt úgy szoktuk egyszerűen nevezni, hogy becsaptak bennünket – fogalmazott az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin kiemelte továbbá, hogy hamarosan Emmanuel Macron is Oroszországba látogat.

Tegnap megegyeztünk Franciaország elnökével, hogy a közeljövőben ő is Moszkvába érkezik. Vele is megbeszéljük ezeket a problémákat – mondta az orosz vezető a biztonsági garanciákat vállaló Oroszország helyzetéről.

Elmondása szerint Ukrajnát fegyverként használják ahhoz, hogy Oroszországot egy fegyveres konfliktusba belerángassák. Mint mondta, a doktrinális dokumentumaiban Ukrajnában az áll, hogy Krímet katonai úton szeretné visszaszerezni. Abban az esetben, ha Ukrajna valóban NATO-tagállam lesz, akkor egyszerűen megkaphatja az ehhez szükséges katonai támogatásokat.

Az orosz elnök kiemelte, hogy az orosz–ukrán helyzet diplomáciai úton való tisztázásához szem előtt kell tartani minden szereplő érdekét. Reményét fejezte ki, hogy folytatódik a párbeszéd a biztonsági garanciákról és megtalálják azt a megoldást, ami mindenki számára megfelelő.

Bár nem könnyű, de ezzel tisztában vagyunk – tette hozzá az orosz vezető.

Szerinte az Egyesült Államok és a NATO egésze hivatkozik az államok azon jogára, hogy szabadon válasszák meg biztonságuk biztosításának módjait, de közben figyelmen kívül hagyják Oroszország álláspontját. Szerinte fontos, hogy senki ne erősítse meg senkinek a biztonságát más államok biztonságérzetének rovására.

A sajtótájékoztató visszanézhető Orbán Fb-oldalán:

(Index nyomán)

Korábban írtuk:

- Még több gázzal, a "legmagasabb színvonalat jelentő szolgáltatással" kedveskedünk az ukrán-zsidó maffiaállamnak

- Orbánék új gázmegállapodással, garantált napi szállítással biztosítják a magyarellenes kijevi rezsim túlélését





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából