Ugrás a cikkhez
Reklám

Irigylésre méltó pénzekkel távozhatnak az Orbán-kormány miniszterei és államtitkárai, ha esetleg az ellenzéknek sikerül győznie az áprilisi választáson. Ám ha marad a kormány – amire a jelenlegi felmérések szerint nagyobb az esély –, akkor is borítékolható néhány személycsere, márpedig ilyen esetekben is jár a félévnyi fizetésüknek megfelelő végkielégítés a felmentett állami vezetőknek, írja a 24.



Fotó: Mohos Márton/24

Átlagosan tízmillió forint végkielégítés járhat az Orbán-kormány minisztereinek és államtitkárainak, amennyiben áprilisban az ellenzék nyer, és a kabinetnek távoznia kell. A 24.hu számításai szerint ebben az esetben összesen 654 millió forintot tehetnek zsebre az érintettek. Minden olyan miniszternek és államtitkárnak, aki már legalább három éve betölti a posztját, hathavi illetmény jár felmentése esetén, ha három évnél kevesebb időt töltött el az adott tisztségében, akkor háromhavi pénzt kapnak pluszban. Mindössze két olyan vezető akad, akiknek nem jár semmi, mivel egy évet sem voltak a posztjukon. Az egyik Répássy Róbert egykori fideszes képviselő, aki decemberben ugrott be igazságügyi államtitkárnak a vesztegetési ügybe keveredett Völner Pál helyére, a másik pedig Vágujhelyi Ferenc, akit az adóhatóság vezetéséért felelős államtitkárnak neveztek ki tavaly júliusban.

A legtöbb pénzt a két tárca nélküli miniszter, Süli János és Mager Andrea kapná, mivel nekik a legnagyobb az illetményük, ötmillió forint havonta. Sülinek és Magernek 30–30 millió forint járna kormányváltás vagy felmentésük esetében. A többi miniszternek meg kellene elégednie 11,9 millió forinttal, Varga Judit igazságügyi miniszternek pedig ennek csupán a fele, 5,9 millió forint jutna, mivel őt kevesebb mint három éve nevezték ki tárcavezetőnek.

Orbán Viktor miniszterelnök 9 millióval búcsúzhatna a jogszabályok szerint. Mivel egyedül az ő havi illetménye nem emelkedett az elmúlt években, és megragadt 1,5 millió forintnál, emiatt a legtöbb államtitkár a távozásakor nagyobb összeget kapna a kormányfőnél. A közigazgatási államtitkárok 11,4 millió forintot, a nem képviselő államtitkárok 10,5 milliót, az álláshalmozó, képviselői mandátummal is rendelkező államtitkárok pedig 7,8 millió forintot kapnának. Tizenkét olyan államtitkárt találtak, akiknek csak háromhavi pénz, vagyis 5,3 millió forint járna.

Ha a kormányoldal nyeri a parlamenti választást, akkor sem valószínű, hogy mindenki marad a helyén. Orbán Viktor ugyanis ilyenkor szokta elvégezni a kormányátalakítást, módosít a struktúrán, átalakít néhány minisztériumot és elbúcsúzik néhány vezetőtársától. A 2014-es választás után még csak két miniszterétől, Németh Lászlóné fejlesztési és Martonyi János külügyminisztertől vált meg, a 2018-as választás után pedig már hat miniszterétől és másfél tucat államtitkárától szabadult meg Orbán. Nem folytathatta tárcavezetőként a munkáját 2018 után Lázár János addigi Miniszterelnökséget vezető miniszter, továbbá Fazekas János földművelésügyi, Simicskó István honvédelmi, Seszták Miklós fejlesztési miniszter, valamint Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter és Kósa Lajos tárca nélküli miniszter sem.

Egykor még harcoltak a végkielégítések ellen

A 2010-es kormányváltás idején a Fidesz még keményen fellépett a „pofátlanul magas” végkielégítések ellen, és visszamenőleges hatállyal 98 százalékos büntetőadóval sújtották a kétmillió forint feletti végkielégítéseket, ami főként az előző kormány tisztviselőit, a parlamentből kihullott képviselőket és az állami cégek éléről menesztett vezetőket érintette. Az Alkotmánybíróság elsőre alkotmányellenesnek minősítette a törvényt, mire a kétharmados kormánytöbbség szűkítette az Alkotmánybíróság hatáskörét. A 98 százalékos különadót előbb 75 százalékosra mérsékelték 2014-ben, majd 2018 előtt szép csendben teljesen eltörölték, így a 2018-as kormányátalakítás során menesztetteknek már semmilyen különadót nem kellett fizetniük.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából