Ugrás a cikkhez
Reklám

"Ti fogjátok harminc körzetben eldönteni, hogy nyer a jelöltje, vagy nem" – lelkesítette az Országos Roma Önkormányzat egyik képviselője a kormánypárti Lungo Drom tagjait. Erről a találkozóról is hangfelvétel készült, írja a Népszava.



Sztojka Attila "roma holokausztozás" közben - nem csak a választottaknak, a rejtetteknek is jó üzlet (fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA)

Sztojka Attila kormánybiztos december 7-én jelentette be a Roma Közéleti Akadémia megalakítását, amelynek révén "egy országos hálózatként működő, 400 fős közéleti-kulturális-közösségi bázis" jön létre. Még ugyanezen a napon zárt körben összeültek a Lungo Drom ORÖ-s tagjai és a hozzájuk csatlakozott képviselők: mindegyiküket aláírásra kész szerződés várta.

A kormánybiztos ezen az eseményen már nem vett részt, jelen volt viszont Farkas Félix parlamenti szószóló. (Nagyjából egy hónap telt el azóta, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) novemberi közgyűlése a Lungo Drom és a Fidesz által támogatott Farkas Félix helyett Agócs Jánost, az országos önkormányzat elnökét választotta a parlamenti választáson induló "roma" nemzetiségi lista vezetőjévé. Az Alkotmánybíróság később – nyakatekert indokkal – megsemmisítette az eredményt.)

A Népszava birtokában lévő hangfelvétel szerint Farkas Félix arról beszélt, hogy akár milliárdos nagyságrendű visszafizetési kötelezettsége is lehet az országos önkormányzatnak. Zárolhatják az ORÖ számláját, akkor pedig a képviselők se kapnak tiszteletdíjat. Szavaiból kitűnt, hogy a kieső jövedelem pótlására keresett alternatív lehetőséget: így jött képbe a Roma Közéleti Akadémia.

A részleteket annak a nonprofit kft.-nek az ügyvezető igazgatója ismertette, aki megbízóként szerepel az ügyletben. Tájékoztatása szerint Zalaszentlászlón nyolc hónapig tartó, online oktatással kiegészített képzési program indul, ennek keretében 20 fős csoportokban összesen 400-an részesülnek kommunikációs tréningben.

Az ORÖ jelenlévő képviselői – derült ki – azért kapnak havi bruttó 200 ezer forintos szerződést, hogy jelentkezőket gyűjtsenek a képzésre. "Önöknek semmit nem kell igazából tenni, a szerződést megkötni", és utána mindenkinek a "saját területén kommunikációs tréningre buzdítani" az embereket – számolt be a teljesíthetetlennek semmiképp se nevezhető elvárásokról az ügyvezető igazgató. A szerződés 2022. augusztus végéig szól, de határozott szándék van arra, hogy "ez meghosszabbításra kerüljön".

Akadtak, akik nem egészen értették, mi történik. Ekkor szólalt fel az a képviselő, aki kifejtette, hogy szerinte harminc körzetben a Lungo Drom fogja eldönteni, melyik jelölt nyer.

A találkozóról készült hangfelvétel alapján mások is úgy vélték, hogy a Lungo Dromra és a cigányságra nagy szükség van a választáson.

Lesz még további szerződés is, valószínűleg magasabb összeggel – ígérte Farkas Félix. A parlamenti szószóló egyebek mellett közölte: a kormányzat akarata szerint "rendbe kell tenni" az ORÖ-t, ez "kiadott feladat".

A miniszter szerint hazudik a kormánybiztosuk

A Népszava birtokába került hangfelvételek szerint súlyos állításokat tett zárt körű beszélgetéseken Sztojka Attila "romaügyi" kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója. A találkozókon az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselői közül a kormánypárti Lungo Drom frakciószövetségének tagjai vettek részt. Sztojka egyebek mellett azt mondta: "Mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan."; "Nem az a cél, hogy rosszul járjatok. Idáig, aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem jár."; "Van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. (…) Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle."

Miután mindezt nyilvánosságra hozták, a csütörtöki Kormányinfón a súlyos állításokról megkérdezték Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert. A tárcavezető ugyanakkor leszögezte, hogy a kormány nem vizsgálja a Sztojka-ügyet, és nem tartja indokoltnak a személyi változást sem. Ezzel együtt úgy véli, Sztojka megfogalmazása nem volt a legszerencsésebb. Szerinte ugyanakkor rosszindulatú az a feltételezés, hogy Sztojka a beszédében a jelenlévők lehallgatására célzott volna. Arra a kérdésre, hogy akkor ezek szerint a kormánybiztos "lódított", Gulyás Gergely úgy felelt:

Az a szó, amit ön használ, nem áll messze a valóságtól.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából