Ugrás a cikkhez
Reklám

Az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát emelte ki szerdán Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a "holokauszt emlékezetéről és az antiszemitizmus elleni küzdelemről" szóló malmői nemzetközi konferencián.

Novák Katalin a fórumon az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta: "a holokauszt emlékének az életben tartása és az antiszemitizmus elleni határozott fellépés" Európa-szerte, így Magyarországon is nagyon fontos,

mivel a holokausztnak nagyon sok magyar áldozata is volt.

(Akkor miért a zsidók kapják a kárpótlást?... - a szerk.)

Az "antiszemitizmus veszélyével" kapcsolatban hangsúlyozta: folyamatosan harcolni kell a jelenséggel, mert újra felütheti a fejét. "Az antiszemitizmus most is jelen van, akár itt Svédországban is, de Európa-szerte nagyon sok helyen - szögezte le.

A miniszter elmondta: felszólította a konferencia résztvevőit, mondják ki egyértelműen, hogy ma Európában nem szabad hagyni, hogy antiszemita nézetek képviselői a kontinensen kormányzati, döntéshozói pozícióba kerüljenek. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy "a magyarországi ellenzéki összefogás nyíltan antiszemita képviselőket is indít, illetve van olyan párt, amelynek tagjai között ma is akadnak antiszemita megnyilvánulások". Kiemelte, hogy "amennyiben hatalmat kapnak, úgy antiszemita gondolkodású emberek is kormányzati pozícióba kerülhetnek".

Hangsúlyozta: a magyar kormány sokat tesz a "holokauszt emlékének megőrzéséért", a holokauszt oktatása a Nemzeti alaptanterv része, az erről szóló tananyagot pedig zsidó szervezetekkel közösen dolgozták ki. Magyarország emellett megtartja a holokauszt emléknapját, illetve több más módon is támogatja a zsidó közösséget. Ilyen például a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, amely szintén a zsidó közösség biztonságos életéhez járul hozzá - tette hozzá.

Kitért Magyarország határainak megvédésére is, amely szerinte a többi között szintén az ország zsidó közösségeinek védelmét is szolgálja. "Ha a magyar határokat védjük, hozzájárulunk ahhoz, hogy Magyarországon a zsidó és nem zsidó magyarok, a zsidók és keresztények békében és biztonságban élhessenek együtt" - jelentette ki.

Büszkék lehetünk arra, hogy ma Budapest egy biztonságos város, hogy ma Magyarország biztonságos ország és hogy a zsidók és a nem zsidók is biztonságban élhetnek Budapesten és Magyarországon - tette hozzá Novák Katalin, aki emellett elmondta, hogy a konferencia idején ő maga is személyesen tudott beszélni egy 1956-ban Svédországba távozott, "magyar holokauszt-túlélővel".

Stefan Löfven svéd miniszterelnök tavaly januárban intézett meghívást mintegy 50 ország állam- és kormányfőihez, kutatókhoz, szakértőkhöz és a civil társadalom képviselőihez, hogy vegyenek részt a fórumon. A program célja, hogy közösen tegyenek konkrét lépéseket "a holokauszt emlékezetével és az antiszemitizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos munkában".

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából