Ugrás a cikkhez
Reklám

A "roma értelmiségiek" által életre hívott 1 Magyarország Kezdeményezés Szegeden tartott vitáján a jelen lévő "roma szószólók" bocsánatkérésre szólították fel Tóth Pétert, a Jobbik helyi képviselőjelöltjét annak korábbi, "erősen meleg, roma- és zsidóellenes kijelentései miatt" - írja a Mérce.



Ilyen egy igazi köpönyegforgató: a fajvédelemtől a DK-ig

Szegedi Dezső, az est moderátora a vita vége felé azt mondta:

Ha már diszkriminációról beszélünk, fel kell tennem a kérdést: Tóth Péter képviselő úr pár évvel ezelőtt olyan politikai megnyilvánulásokat tett, amelyek a roma közösségekre, a meleg honfitársainkra és a zsidó honfitársainkra nézve méltánytalanok voltak.

Tóth Péter a kérdésre, hogy fenntartja-e állításait, módosult-e a hozzáállása, látásmódja, illetve, hogy mi történt a kijelentései óta, elmondta: szerinte a legfontosabb, ha valamit kifogásolnak, ha van egy gondolat, amiről azt gondolja, hogy nem helyes, akkor először megvizsgálja az okokat.

Elmondta, hogy a konkrét eset itt egy szegedi "legendás önkormányzati házzal" kapcsolatos, aminek lakói a környékbeli lakásokban és boltokban fosztogattak. Szerinte ők hiába jelezték többször is a problémát, nem lépett a rendőrség. Azonban később a megyei cigány önkormányzattal sikerült párbeszédet folytatni arról, hogy hogyan lehet a helyzetet kezelni, arra megoldást találni. Hozzátette, tudja, hogy néha rossz, ha ki kell mondani ezeket a problémákat, de szerinte akkor tűnik el az előítélet, ha megoldást keresnek azokra.

Szerinte itt az látszott, hogy sokan beköltöztek az említett házba, akik jogalap nélkül tartózkodtak ott, és ők hozták magukkal a problémákat. Elmondta, hogy neki az a tapasztalata, hogy "a fiatalabb romák körében nagyon erős a drogprobléma, ami az összes többi bűnözési forma alapja". Itt ismét a közönségtől kért megoldást arra, hogy mit tegyen képviselőként azért, hogy a "fiatal romák" ne legyenek kitéve a drog jelentette veszélynek.

Szegedi Dezső a képviselőre reagálva elmondta, egyrészt nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy hogyan viszonyul korábbi, kisebbségek ellen tett kijelentéseihez a jelölt, másrészt felhívta Tóth figyelmét arra, hogy a kollektív bűnösség elve politikai bűn, így "nem lehet felelőssé tenni a helyi roma közösségeket egyesek tetteiért".

Majd újra rákérdezett egyértelműen a képviselőnél arra, hogy fenntartja-e a korábbi szavait.

Nem. Elnézést kérek, ha valakit megsértettem ezzel.

Ez volt a válasz, de hozzátette azt is, nem emlékszik arra, hogy mi volt korábbi megnyilvánulásaiban olyan, ami a cigányságra vonatkozott, szerinte sok mindent félreértelmeznek, ami egy "politikai eszköz".

Segítünk neki: például ilyen jópofa poénok, illetve hasznos kezdeményezések voltak (azóta persze mindent gyáván letörölt, libsi oldalakon lelhető még fel egy-két emlék):



Forrás: 24



Forrás: 444

Búza Károly "roma szószóló" szintén kitért a cigány közösségek "kollektív bűnössé tételére", felemlegetve a Magyar Gárda tevékenységét és Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének korábbi kijelentéseit. Majd arra kérte a jelenlévő jobbikos képviselőjelöltet, hogy tegye meg azt, amit Jakab Pétertől is várnak, és kérjen bocsánatot. Zárszójában erre reagálva Tóth Péter úgy fogalmazott:

A kollektív bűnösséget váltsa fel a kollektív munkaközösség. És akkor én most határozottan kimondom, hogy a cigánybűnözés fogalmát használó mondataimért mindenkitől elnézést kérek.

Elmondta, szerinte az esélyegyenlőségre a munkán és a szakipari oktatáson keresztül van lehetőség, hiszen a "hagyományos szakmák, amikben a cigányok otthon voltak, a vályog, a teknővetés, a drótozás kivesztek, ezért újra fel kell találni önmagunkat" – tette hozzá. (Videó erős gyomrúaknak itt.)

Kapcsolódó: Hihetetlen, de még mindig van lejjebb a Jobbiknak: olaszliszkai (!) cigányokat béreltek fel ózdi előválasztási terrorra





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából