Ugrás a cikkhez
Reklám

A 10 éves dollárkötvényből végül 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a keddi nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az Államadósság Kezelő Központ – közölte a Portfolió az IFR News értesüléseire hivatkozva.

A pénzügyi portál adatai szerint összességében ez a magyar állam minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátása, mai árfolyamon 1258 milliárd forint.

Mivel a 10 éves amerikai államkötvény hozama jelenleg 1,29 százalék, így a 100 bázispontos felár azt jelenti, hogy ebből a papírból 2,29 százalékos hozam mellett vont be egy évtizedre forrást a magyar állam. A 30 éves amerikai kötvény hozama jelenleg 1,855 százalékos, így 150 bázispontos felárral számolva 3,355 százalékos hozam mellett tudott 3 évtizedre pénzeszközt szerezni az állam.

Szakértők szerint a jelentős összegből nemcsak tartalék képezhető az uniós helyreállítási források elmaradása esetén, hanem például előfinanszírozásra is felhasználható, infrastruktúra-fejlesztésre, nyugdíjakra, oktatási célokra is fordítható.

(Index)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából