Magyarország a NATO afganisztáni feladatvállalása okán 57 afgán családot, köztük 180 kiskorú gyermeket is evakuált Afganisztánból az országot sújtó háborús helyzet miatt.




Az afgán állampolgárok karanténba kerültek Röszkén és Tompán, ahol túlesnek a kötelező egészségügyi vizsgálatokon, szükség esetén védőoltást kapnak, és PCR-tesztekkel is ellenőrzik az esetleges Covid–19- és egyéb fertőzöttségüket.

A karantén lejártával a Belügyminisztérium döntése értelmében kötelező tartózkodási helyül a családok számára alkalmas Vámosszabadi Befogadóállomáson, illetve szükség szerint a Balassagyarmati Közösségi Szálláson helyezik el őket – közölte Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere.




A városvezető a Facebookon azt írta, hogy kapacitástól függően 18–22 család kerülhet Balassagyarmatra, érkezésük legkorábban szeptember 3–10. között várható. A polgármester közlése szerint döntő többségben gyermekek tartózkodnak majd a szállón.

„Az ide érkező kimenekített családok minden tagja alaposan lenyomozott és pontosan beazonosított személy, egyikük sem harcos, vagy bűnöző, a családok felnőtt tagjai éveken át segítették közvetlenül a magyar katonai és egyéb missziós feladatokat, jól ismerik Magyarország értékrendjét, többen beszélik is nyelvünket. A szállón a családok 30 napig, illetve az idegenrendészeti, ill. menekültügyi eljárások végéig tartózkodhatnak, minden ellátási költségüket a Belügyminisztérium illetékes szervei finanszírozzák” – írta Csach Gábor.

A polgármester közölte azt is, a kimenekítettek érkezése napjától megerősítik a Közösségi Szálló létszámát, a rendőrség pedig fokozottan őrzi a Szálló biztonsági, bűnügyi portyaszolgálatát, illetve minimum két pár járőrautóval is jelen lesz a környéken, idézi a hvg.