A "holokauszt magyarországi áldozataira" emlékezik ma az ország. A koronavírus-járvány miatt a központi programokat idén is az online térben tartják meg.

A Nemzeti ünnepek és emléknapok, valamint a budapesti Holokauszt Emlékközpont Facebook-csatornáin ún. holokauszttúlélők, közéleti szereplők, diplomaták bevonásával készült kisfilmeket és fotókat tesznek közzé.



A 2019-ben először hanukázhatott judapesti főpolgármesterként a Várban (fotók: Szentgyörgyi Ákos / Mazsihisz)

Délután 4 órakor az emlékközpont Facebook-oldalán és az emléknapok YouTube-csatornáján gyászimát közvetítenek.

A Holokauszt Emlékközpont honlapján (http://hdke.hu/) a vészkorszak idejéből származó tárgyak és fényképek felhasználásával összeállított online kiállítást lehet megtekinteni.

A központi rendezvényekhez kapcsolódóan a hét elejétől a holokauszttal kapcsolatos filmeket tesznek közzé a Nemzeti ünnepek és emléknapok YouTube-csatornáján.

Szintén hétfőtől péntekig a Holokauszt Emlékközpontban oktatási témahetet tartanak. Ma délelőtt 10 órakor az intézményben rendhagyó történelemóra lesz: "embert próbáló idők túlélési stratégiáiról" hallhatnak a részvevők egy rendkívüli könyv és dokumentum kapcsán.

Este 7 órakor szintén online formában a Budapesti Operettszínház az Anne Frank naplója című monooperát közvetíti.

A "holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját" 2001 óta minden évben április 16-án tartják, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

Mazsike-közlemény: a botlatókő-telepítésről film is készül

Botlatókövekkel emlékezik a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület. A Mazsike 2021. április 16-án rendhagyó módon emlékezik meg arról, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás. Az online műsorban a legfrissebb botlatókövek elhelyezését követhetjük végig több budapesti helyszínen .

2007 óta Gunter Demnig kölni szobrászművész a Mazsike együttműködésével mintegy 500 botlatókövet (Stolpersteine) helyezett el szerte Magyarországon. Ezek a járdába simuló, macskakőméretű emlékjelek a deportáció vagy munkaszolgálat során elhunyt honfitársainkra emlékezetnek utolsó szabadon választott lakóhelyük előtt. Olyanokra tehát, akiknek nincs sírjuk vagy végső nyughelyük.

A botlatókő-elhelyezésről készült felvétel az egyesület honlapján, illetve Facebook-oldalán érhető majd el április 16-ától.

Emellett április 16-án a Duna TV levetíti Dobray György: Kövek című 2020-ban készült dokumentumfilmjét. A film ugyancsak a botlatókövekről szól. Továbbá arról a nemzetközi táborról, melynek szervezőpartnere szintén a Mazsike és keretében hazai zsidó temetők felújítása zajlik.

Az Élet Menete YouTube-csatornáján indul a Vagon

Többnapos online programsorozattal, virtuális tárlatvezetéssel, sétával és emlékműavatással emlékezik idén a "holokauszt áldozataira és az embermentőkre" az Élet Menete Alapítvány.

Az alapítvány MTI-hez eljuttatott közleménye szerint péntek este teszik közzé az alapítvány Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján a Vagon című tárlatvezető kisfilmet. Az alapítvány utazó vagonkiállítása évek óta járja az országot, hogy minél több embernek bemutassa a "magyar zsidóság és a holokauszt történetét". A koronavírus-járvány kitörése óta nem tudja betölteni fő funkcióját, ezért az alapítvány elkészítette a kiállítás digitális verzióját.

Április 19-én a varsói gettólázadás emlékére Térkép e táj című virtuális sétasorozatuk keretében Varsóba látogatnak, ahol a varsói gettó mindennapi életének és az 1943-as varsói gettófelkelésnek a helyszíneit mutatják be és eseményeit idézik fel.

Április 25-én, az aznapra tervezett, de a járvány miatt nem megtartható budapesti Élet menete felvonulás helyett Zoom-előadást tartanak az embermentőkről, majd bemutatják az Embernek maradni című vándorkiállításukat.

A programsorozat zárása Kelemen Zénó szobrászművész Embermentők című, Budapest XIII. kerületében felállított emlékművének virtuális avató ünnepsége lesz.

Valamennyi eseményre az Élet Menete Alapítvány közösségi oldalán lehet regisztrálni.

A programsorozat részeként jelent meg a Nevem Selma című könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában. A könyv a 98 éves túlélő, Selma van de Perre önéletrajzi írása gyermekkoráról, a holland ellenállási mozgalomban való részvételéről és fogságáról a ravensbrücki koncentrációs táborban - tették hozzá.

(MTI nyomán)

 Hanuka Geri sem hagyhatta ki az alkalmat

 Frissítés: Végre kiderült, hogy miért küzd a Jákobbik

A párizsipárt mai bejegyzésének zárómondata kissé magyartalanra sikeredett, de nem is vártunk mást.




Korábban írtuk: Még mindig nem dolgoztuk fel a "holokauszt tényét" - Anne Frank-monooperával siet segítségünkre a Budapesti Operettszínház