Ugrás a cikkhez
Reklám

„Be kell vallanom, hogy csak most leszek 18.” „Szűz vagy?” „Dehogy!” „Az nem baj.” „Akkor is mehetek?” „Igen, ha nem jelentenek fel kiskorú megrontásáért.” „Szeretnél megrontani?” „Nagyon. Egész délelőtt.”

A fenti párbeszéd nem egy pikáns regény részlete: az Ynet izraeli hírportál tett közzé egy internetes beszélgetést, amely szerint egy magyarországi rabbi így próbált elcsábítani egy lányt azt követően is, hogy a nő egyértelművé tette számára: még nem múlt el 18 éves. A lap egy felvételt is közzétett, amelyet a rabbi a lánynak küldött magáról: ezen vélhetően az egyházi ember meztelen felsőteste látható, írja a Blikk.




A botrányt egy nemrégiben a hálóra került honlap robbantotta ki (időközben levették a képeket - a szerk.), amely elkezdte kiteregetni egyes, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kötelékébe tartozó rabbik szennyesét. A lap két vallási vezető viselt dolgáról is írt részletesen. Egyikük, egy észak-magyarországi város rabbija a vádak szerint valódi nagytermészetű férfi lehetett, mivel állítólag több olyan nővel is intim kapcsolatot ápolt, akik a zsidó vallást kívánták felvenni. Az áttéréshez szükséges megszokott elvárások mellé a testi örömszerzés is felkerült, amit a nők – felismerve, hogy a betérésük csak így lehet sikeres – meg is tettek a vallási vezetővel.




Olaj volt a tűzre, hogy ezzel kapcsolatban nyilvánosságra került a rabbi és az egyik áttért asszony férje közti levelezés, amelyben a vezető elismerte, hogy viszonyt folytatott a nővel, amiért elnézést kér annak férjétől.

Ennél nagyobb bűn is nyomhatja azonban egy, a közösség betérési részlegét vezető egyházi ember lelkét. Egy másik levelezés szerint ugyanis ez a rabbi a fent már idézett beszélgetésben hosszan győzködött egy fiatalkorút arról, hogy létesítsen vele szexuális kapcsolatot a kora ellenére.

A napvilágot látott részletek annak a belháborúnak nyomán kerülhettek felszínre, amely a Mazsihiszben dúl a szervezet vezetése és egy belső kisebbség között.

A Mazsihisz rabbitestületének elnöke is megszólalt az ügyben:

– Fájdalmas folyamat indult meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében (Mazsihisz), de ennek a végére kell járnunk – nyilatkozta Róna Tamás, aki vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. Mint mondta, az igazság kiderítése és nyilvánosságra hozatala a magyarországi zsidóság hosszú távú érdeke.

A rendőrségnél jelenleg nincs eljárás a rabbi ellen.

Az egyik ügyben érintett rabbi a közösségi oldalán azt írta, egy olyan belső harc dúl a szervezeten belül, aminek csak vesztesei lehetnek. A rabbi állítja, csak tönkre akarják tenni őt és a családját, amelynek érdekében semmi nem drága, akár manipulált felvételek sem. Sorait azonban mégis azzal zárta, hogy kilép a rabbitestületből.

A Mazsihisz és a Rabbitestület közötti harcból, ami alaposan megtépázza egyébként a nagy múltú testület hírnevét, egyre többen kívánnak már kimaradni. A cikkben említett rabbin kívül nem sokkal ezelőtt egy másik közösség vezetője is bejelentette, hogy lemond, írja a Blikk.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából