Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott, az alapvető jogokkal foglalkozó, 2018-2019-es időszakra vonatkozó jelentés számos területen a helyzet általános romlásáról számol be, a jelentés szerint "veszélyben van egyebek mellett a szólásszabadság, a média sokszínűsége és a gyülekezési szabadság" Európában - közölte az uniós parlament csütörtökön.Dupla sérülékenység: egy szíriai "menekült" buzi mutatja zöld tütüs produkcióját az athéni ratyifesztiválon (fotó: Fahrinisa Campana/PRI)

A 330 szavazattal, 298 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett elfogadott jelentés szerint "egyes tagállamokban meggyengítik a hatalmi ágakat elválasztó és az igazságszolgáltatás függetlenségét védő szabályokat".

A képviselők leszögezték: létfontosságú a demokráciával, a jogállamisággal, valamint az alapvető jogokkal foglalkozó uniós eljárás létrehozása.

Elítélték a "média szabadsága, függetlensége és sokszínűsége elleni támadásokat". Kiemelték az újságírók és a visszaéléseket bejelentők demokráciában játszott szerepét, és felszólították a tagállamokat, hogy tartózkodjanak a gyülekezési szabadságot korlátozó jogszabályok elfogadásától.

Véleményük szerint

az állami kiadások csökkentése aránytalanul súlyosan érintette a sérülékeny csoportokat, különösen a nőket, a fogyatékossággal élőket, az időseket, a gyerekeket, a migránsokat, a romákat és a szexuális kisebbségeket.

Utóbbiak esetében kiemelték:

jogaikat egyes tagállamokban szervezett és aggasztó módon visszavetették.

A képviselők támogatást kértek a lakhatásból a túl magasra szökött árak miatt kiszoruló fiatalok és a szegénységben élő gyerekek számára.

Az EP rámutatott a szervezett bűnözés, a korrupció és a szólásszabadság közötti összefüggésekre, és felhívta a figyelmet a börtönök állapotára, a szociális jogokra és az emberkereskedelemre. Aggodalmát fejezte ki "a menedékkérők egyes tagállamok esetében tapasztalt erőszakos visszafordítása" és az uniós fogadóállomásokon kialakult humanitárius helyzet miatt. Elítélték a "menekülteknek" humanitárius segítséget nyújtó civil szervezetek és tagjaik "megfélemlítését", a letartóztatásokat és büntetőeljárásokat.

A képviselők kiemelték, hogy "a gyűlöletbeszéd és a rasszizmus különböző formái már a kormányok egyes képviselői vagy politikai vezetők körében is megszokottá váltak". A képviselők a "neonáci és újfasiszta csoportok" betiltását kérték. Mellesleg, a látszat kedvéért elítélték a keresztények és templomaik elleni támadásokat is, és egyenlő bánásmódot követelnek számukra Európában és világszerte.

(MTI korrigálva)

Kapcsolódó: A kurvákra ki gondol? Senki!

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából