Ugrás a cikkhez
Reklám

Cáfolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön azt a sajtóhírt, miszerint betelt a lélegeztető-kapacitás a Korányi és a Szent László kórházban.

"Ahogyan a magyar egészségügyben, úgy ebben a két intézményben is minden személyi és tárgyi feltétel adott a betegek folyamatos ellátásához" - írta a minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Korábban írtuk: Állítólag már most betelt a lélegeztetőkapacitás a Korányiban és a Szent Lászlóban, a Szent János is dolgozókat kér

A Szent László Kórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet után a Szent János Kórház is segítségért folyamodik, a személyzete ugyanis már nem tudja ellátni az egyre több koronavírusos beteg jelentette feladatokat - írja az Index. A kórházat azután keresték meg, hogy szerdán értesültek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet segítségkéréséről.



Lélegeztetőgép a Szent János Kórházban 2020. március 28-án (fotó: Index)

Ma reggeli hír, hogy a lélegeztetőgép-kapacitás betelt a Szent László Kórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben is. Bár a Szent János Kórház tavasszal minden többletfeladatot el tudott látni a saját erőforrásból, és a betegellátás forgalma csupán 40 százaléka volt az egy évvel korábbinak, most túlterheltséggel küszködik a koronavírusos betegek számának jelentős mértékű növekedése miatt. A kórház valamennyi osztálya szinte teljes kapacitással üzemel – írta az Index megkeresésére az egészségügyi intézmény.

"Ezért kértük, hogy a többletfeladataink ellátása érdekében vezényeljenek hozzánk szakembereket" – írta a kórház. Most ősszel sokkal több a fiatal és a középkorú betegük, akiket elkülönítve kell kezelniük. Az orvosok a súlyosabb szövődményeket továbbra is idősebb betegeknél tapasztalják, azonban ők egyelőre kevesebben vannak, mint tavasszal.

Ahogy tavasszal is, most is elsődlegesen a nagy gyakorlattal rendelkező három budapesti kórház – a Dél-pesti Centrum Kórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Szent János Kórház fogadja a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegeket.

A kormányhivatal továbbította az Országos Korányi Pulmonológia Intézet és a Szent János Kórház kérését is valamennyi budapesti kórháznak.

Korábban írtuk: A Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt” – írja a Népszava egy birtokukba került levél alapján.

A Korányiban már a szakemberek is fogytán, ezért a kórház arra kérte az ellátókat hogy mérjék fel a saját intézményükben, hogy hány olyan ápoló, segédápoló van, aki önként vállalna kirendelt munkavégzést az intézményükben. A Népszava úgy tudja, hogy 76 munkatársat várnak különböző pozíciókra.

A lap arról is ír, hogy a mentők arra kaptak utasítást a tárca vezetőjétől, hogy a kórházi ellátást igénylő igazolt és Covid-19-gyanús betegeket csak az ellátásukra kijelölt intézményekbe vihetik. Így a fővárosiakat és Pest megyeieket a Dél-Pesti Centrum Kórházba, illetve az Országos Korányi és Pulmonológia Intézetbe szállítják. Ha ezek megtelnének, akkor további nyolc intézménybe vihetik a betegeket: a Szent Jánosba, a Bajcsyba, a Péterfybe, a Pest megyei Flór Ferenc kórházba, a törökbálinti tüdőgyógyintézetbe, valamint a Semmelweis Egyetemre. A vidékieknek a megyei kórházakat, illetve az orvosképzéssel foglalkozó egyetemeket is kijelölték a fertőzéssel érintett lakosság kivizsgálására, az igazolt esetek ellátására.

(24)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából