Ugrás a cikkhez
Reklám

A korábbi pártvezető, Sneider Tamás mellett Bana Tibor és Varga-Damm Andrea is arra készül, hogy közös ellenzéki jelöltként vesz részt a 2022-es országgyűlési választáson - írja a Népszava.



A "győztesek jelöltje" tudja, hogy esélye sincs egyéniben

Sneider Tamás volt jobbikos pártelnök, ha a politikai egyeztetések eredményre vezetnek, kész az ellenzék közös egyéni jelöltjeként indulni a parlamenti választáson. Ennek azonban szerinte akkor van értelme, ha listán is helyet kap. "Különben elvesznek a rá adott töredékszavazatok." (Pontosabban nem hisz egyéni győzelemben, csak a személyes túlélésért küzd, hogy ne kelljen visszamennie koldulni, magát veterán szabadságharcosnak hazudva - a szerk.) Sneider most úgy kalkulál, hogy két ellenzéki lista lesz: az egyiket a Jobbikkal kiegészülő baloldali pártok állítják, a másikat a Momentum-LMP. Esetében a momentumos lista jöhet szóba – mondta a lapnak.

A közelmúltban – Sneider Tamáson kívül – Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea távozott viharos körülmények között a Jobbik parlamenti frakciójából, nem sokkal előtte Bana Tibor és Bencsik János. Elsősorban Jakab Péter pártelnök diktatórikusnak tartott módszereit kifogásolták, és nem a prolipárti irányvonalat. Mandátumukat megtartották az Országgyűlésben, átültek a függetlenek közé.

"Vannak pesszimisták, és vannak olyanok, akik a történtek ellenére is nagyon lelkesek" – számolt be a volt jobbikosok hangulatáról Sneider Tamás, aki saját magát a kettő közötti kategóriába, a realisták táborába sorolta. Elmondása szerint a kilépett jobbikosok jelentős része nem szakított a politikával. Az ország több pontján egyesületeket hoztak létre: a következő önkormányzati választásokon induló jelölteknek ezek a szervezetek megfelelő hátteret nyújthatnak majd.

Nem is biztos, hogy addig kell várni. Sneider arra számít, hogy az egykori jobbikosok már a 2022-es parlamenti választáson is szerephez jutnak. "Engem a hatvani választókerületből kerestek meg sokan, hogy vállaljam el az egyéni jelöltséget" – állította saját magáról. Vannak még olyan körzetek az országban, ahol – vélekedett – érdemes lenne "jobboldali" (értsd: volt jobbikos, akinek semmi köze a jobboldalisághoz) politikust indítani közös ellenzéki jelöltként.

Konkrétumokat még korai lenne nyilvánosságra hozni – tette hozzá. A helyzet egyelőre fölöttébb képlékeny. Eddig csak puhatolózó tárgyalások folytak, az egyéni jelöltekről és a listás helyekről augusztus 20-a után várhatók komoly egyeztetések az ellenzéki pártok között. A Jobbik közölte, hogy nem hajlandó olyan jelöltet támogatni, aki szakított a párttal, de Sneider Tamás ennek nem tulajdonít különösebb jelentőséget.

"Úgy érzem, hozzá tudnék járulni ahhoz, hogy 2022-ben megtörténjen a kormányváltás" – jelentette ki Bana Tibor, aki állítása szerint Szombathelyről kapott megkereséseket, hogy induljon el egyéni jelöltként. A hozzá eljutott visszajelzések alapján több ellenzéki politikai erő "kifejezetten pozitív módon" viszonyul személyéhez (ami persze őt minősíti - a szerk.). Bana az utóbbi időben részt vett az úgynevezett nemzeti konzultációs ívek begyűjtésében, ennek során a Momentummal például nagyon jó kapcsolata alakult ki.

Ragaszkodni kell ahhoz, hogy az ellenzék jelöltje az összes egyéni választókerületben "egy az egyben" álljon a kormánypártival szemben. A sikerhez meg kell találni azt a politikust, aki alkalmas rá, hogy megszólítsa a Fideszből kiábrándult szavazókat is – érzékeltette Bana Tibor, hogy megítélése szerint ő megfelel ennek a kritériumnak. A közreműködésével nemrég megalakult a Közösen Vas Megyéért Egyesület, amely jelképezi, hogy az országos politikában az egész megyét szeretné képviselni.

"Nem fogok tétlenül ülni, és arra várni, hátha jön egy kocsi, ami felvesz. Ősztől proaktív politizálásba kezdek" – mondta Varga-Damm Andrea. Megkezdte az előkészületeit annak, hogy saját politikai közösséget hozzon létre "önálló arculattal, új üzenetekkel", ám a részletekről egyelőre nem szeretett volna beszélni. Mindez egyáltalán nem zárja ki, hogy a parlamenti választáson valamelyik egyéni választókerületben közös ellenzéki jelölt legyen – tette egyértelművé indulási szándékát.

Varga-Damm Andrea értékközpontúsággal váltaná fel az érdekközpontúságot, és elsősorban a politika iránt érdeklődő, de pártválasztásukban bizonytalan (vagy csalódott) szavazókat szeretné mozgósítani. Ahogyan fogalmazott: "Nem a meglévő tortából akarok levágni egy szeletet. Másik tortát készítek."

"Kufárkodnak, üzengetnek"

Bencsik János, a Jobbik volt budapesti elnöke a téma érzékenysége miatt úgy látta jónak, ha írásban küldi el válaszát. Ebből kiderült, hogy komoly fenntartásai vannak.

Független ellenzéki országgyűlési képviselőként és szavazóként is elmondhatatlanul zavarja – írta –, hogy az ellenzéki pártok és képviselők többsége már most, a ciklus felénél "választókörzetekkel és listákkal kufárkodik, üzenget" ahelyett, hogy a remélt közös kormányzás alapvető értékeit és programját fektetnék le. Azért tartja ezt elhibázottnak, mert a szavazók ebből csupán annyit érzékelnek, hogy az ellenzéket csak a saját túlélése és egzisztenciája érdekli.

Ez az egyik fő oka annak, hogy Bencsik János egy pártot sem keresett meg olyan kéréssel, hogy vegyék fel a listájukra, vagy biztosítsanak neki koordinált választókerületet. A másik, hogy nem is nagyon lát olyan parlamenten belüli vagy kívüli pártot, amelynek a programjával teljesen azonosulni tudna. "Az a fajta keresztényi alapokon nyugvó, polgári értékrend, amelynek én az elkötelezettje vagyok, és amelyet szívvel-lélekkel képviselni tudnék, ma fájóan hiányzik a magyar politikából, pedig sokkal nagyobb társadalmi igény lenne rá, mint sokan gondolnák" – közölte Bencsik János.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából