Ugrás a cikkhez
Reklám

Emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben július végén történt haláleset ügyében - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője az MTI megkeresésére hétfőn.

Kovács Katalin közleményében azt írta: az ügyben "a nyomozó ügyészek elvégezték a helyszínen szükséges eljárási cselekményeket, azonban a tényállás teljes körű felderítése összetett szakértői vizsgálatokat követően történhet csak meg". Hozzátette: eddig gyanúsítotti kihallgatás nem történt.



Szilágyi Imre - erről a kellemetes emberről lenne szó (kép: Blikk)

A büntetés-végrehajtás honlapján július 23-án jelent meg egy közlemény, miszerint elhunyt egy 34 éves fogvatartott a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben. Egy 34 éves jogerős büntetését töltő fogvatartott dühöngő magatartást tanúsított és támadólag lépett fel, amellyel a felügyelet felszólítására sem hagyott fel, ezért vele szemben szükségessé vált a kényszerítő eszköz alkalmazása - írták akkor közleményükben.

Hozzátették: a fogvatartott az intézkedés során rosszul lett, majd eszméletét vesztette. A börtön egészségügyi személyzete azonnal megkezdte újraélesztését, amit az Országos Mentőszolgálat kiérkező munkatársai folytattak, azonban a gyors és szakszerű segítségnyújtás ellenére a fogvatartott életét már nem tudták megmenteni - közölték akkor.

A kiccsalád nem nyugszik

Nyolc éve élt a rácsok mögött és már csak egyetlen esztendőt kellett volna kihúznia Szilágyi Imrének (†34), ám a fiatal férfi élve – tragikus módon – már soha nem hagyhatja el a börtönt - kapcsolt cigánysimogató üzemmódba a Blikk múlt pénteki cikkében. Alább a folytatás.

Szilágyi Imre családja úgy véli, rokonuk a börtönőrök bántalmazásába halt bele a sátoraljaújhelyi börtönben.

– Nem nyugszom, amíg ki nem derül, mi történt a testvéremmel – kezdte indulatosan Imre fivére, Ambrus, aki szerint a férfinek soha nem volt semmi egészségi baja, életerős 130 kilós ember volt - Néha talán a gerincét fájlalta, de semmi több. Erre most azt akarják elhitetni velünk, hogy pont akkor lett rosszul, amikor négy őr próbálta megbilincselni. Elnézést, de ezt nem hiszem el, teljesen életszerűtlen. Úgy látom, az ügyet vizsgáló hatóságnak is hasonló a véleménye, különben nem nyomoznának emberölés miatt – fakadt ki a testvére.

Ambrus folyamatosan tartotta a kapcsolatot Imrével, aki sokat panaszkodott neki, hogy az őrök kipécézték, sokszor igazságtalanul bánnak vele.

– Július végén kaptam a telefont, hogy meghalt a testvérem. Nem akartam elhinni. Akkor azt mondták, orvosi vizsgálatra vitték volna, de intézkedés közben rosszul lett. Bár hívtak orvosi segítséget, de már nem lehetett megmenteni. Ami ennek teljesen ellentmond, hogy a több órán át tartó boncolás kimutatta, ütésnyomok vannak a testén – folytatta Ambrus.

Szilágyi Imrét nem életellenes bűncselekmény miatt ítélték el, több ügyét vonták össze, ezért kapott kilenc évet.

– Sosem vitattuk, hogy azért, amit elkövetett, kapja meg a méltó büntetését. De ettől még esélyt kaphatott volna az új életre. Egy kisgyerek maradt utána árván, aki nagyon várta már haza az édesapját – zárta a beszélgetést Szilágyi Ambrus.

(MTI - Blikk nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából