Ugrás a cikkhez
Reklám

Bűnügyi felügyelete idején (korábbi nevén házi őrizet) újabb ismerősétől csalt ki pénzt a 2018-as országgyűlési választási kampányban csengeri örökösnőként ismertté vált asszony, ezért ismét elrendelték a letartóztatását – derült ki a Nyíregyházi Törvényszék közleményéből.

A bíróság nevében tájékoztatást adó Nyíregyházi Törvényszék közölte, a különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult eljárásban 30 napra rendelték el P. Mária letartóztatását. Mint írták, a gyanú szerint az asszony 2014-től több személytől és cégtől kért kölcsön nagyobb összegeket arra hivatkozva, hogy azokat a Németországban elhunyt édesapja halála után neki járó, nagy összegű hagyatékból szándékozik visszafizetni.

A visszafizetési határidők lejártát követően a kölcsönvett összegeket nem fizette vissza, ezáltal 20 sértettnek összesen mintegy 778 millió forint kárt okozott, melyből csak néhány millió forint térült meg.

A bíróság 2018 szeptemberében letartóztatta az asszonyt, majd 2019. nyarán bűnügyi felügyeletbe került otthonában.

Azonban P. Mária az otthonában töltött bűnügyi felügyelet idején újabb bűncselekményt követett el:

a korábbiakhoz hasonlóan egy ismerősétől 8 350 000 forintot csalt ki, amit a mai napig nem fizetett vissza.

A bíróság kiemelte: mivel az asszony az elmúlt években sorozat jelleggel követte el a fenti cselekményeket, és azt a bűnügyi felügyelet alatt is folytatta, a bíróság döntése szerint megalapozottan lehet tartani arról, hogy szabadlábra helyezése vagy a bűnügyi felügyelet meghosszabbítása esetén újabb bűncselekményt követne el. Hozzátették: fennáll a veszélye annak is, hogy az eljárásban részt vevő tanúk befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetné, vagy megszökne, elrejtőzne a hatóságok elől. Mindezek alapján a bíróság újból elrendelte a letartóztatását.

A végzés egyébként nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be ellene. A jogerős döntést a Nyíregyházi Törvényszék fogja meghozni.

Korábban írtuk: Újra börtönbe került Kósa örökösnője

A Mátészalkai Járásbíróság elrendelte a letartóztatását a 2018-as országgyűlési választási kampányban csengeri örökösnőként ismertté vált asszonynak – tudta meg a 24.hu. A bíróság 30 napra rendelte el nővel szembeni kényszerintézkedést. A döntés okairól későbbre ígértek tájékoztatást.




P. Máriát – aki korábban már volt előzetes letartóztatásban – hétfőn vették őrizetbe a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az ellene folyamatban lévő büntetőügyben. A döntés érdekessége, hogy az asszonyt tavaly nyáron kiengedték a börtönből, és nyomkövető viselése mellett bűnügyi felügyeletbe került csengeri otthonába. Ezúttal vélhetően új fejlemények miatt került ismét rács mögé.

Az asszony akkor vált országosan ismertté, amikor kiderült, hogy több közt Kósa Lajost, a Fidesz országgyűlési képviselőjét is egy állítólagos 1300 milliárd forintos mesés hagyatékkal hitegette. A csengeri asszony azt állította, hogy ő az örököse a felfoghatatlan vagyonnak, amit Kósa is elhitt. A nő befektetési tanácsokat kért a Fidesz politikusától, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. Kósa később elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte P. Máriát, aki 2018 áprilisában elhagyta az országot. Még az előtt meglépett, hogy a rendőrség beidézte volna kihallgatásra. Ezután a hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, ami alapján Svájcban került rendőrkézre. Miután megtörtént a kiadatása, hazahozták, őrizetbe vették és letartóztatták.

Az asszony vallomásában azt állította, hogy nem csapott be senkit, és létezik az általa emlegetett 1300 milliárdos örökség. Ettől függetlenül 368 millió forintos csalással gyanúsították meg. Azt ő is elismerte, hogy vállalkozóktól és magánszemélyektől több százmilliót kapott, azt viszont tagadta, hogy bárkit is szándékosan be akart csapni. Elmondása szerint arra kellett neki a pénz, hogy hozzájusson a hagyatékhoz, és fedezze a külföldi és a hazai ügyvédek költségeit és kiadásait. Vallomásában Kósát is megemlítette a nő, aki szerinte a barátja volt.

A történtek után P. Mária férje és fia is öngyilkos lett. Utóbbi nyilatkozott is az ügyben, azt állította, hogy Kósa polgármesterként maga kereste fel édesanyját, miután a nő ügyvédje „kikotyogta a mesés örökség hírét” egy közös ismerősüknek. A fiú állítása szerint Kósa azt mondta, lenne ötlete, mit csináljanak a pénzzel.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából