Ugrás a cikkhez
Reklám

Egyre kínosabb történet kezd kibontakozni a Magyar Szocialista Párt (MSZP) hétvégén bemutatott, és azóta törölt videójából, amelyben egy mentősként bemutatott asszony tett nagyon súlyos állításokat a koronavírus-járvány miatt a kórházból hazaküldött és meghalt betegekről.




Németh Athinával az MSZP országgyűlési képviselője, Korózs Lajos készített interjút. Ebben a nő azt állította, hogy tíz hazaküldött beteg ápolását vállalta el, akik közül kilencen kínok közt hunytak el otthonukban.

Csakhogy az Országos Mentőszolgálat hétfőn azt közölte, hogy a mentősként bemutatott nő nem szerepel sem az Országos Mentőszolgálat, sem a magyar egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában. Sőt a Szamaritánus Mentőszolgálat is cáfolta, hogy náluk dolgozna a riportban szereplő nő.

A 24.hu megkereste Németh Athinát, aki nem árulta el, hogy hol dolgozik, mondván, nem kapott arra engedélyt, hogy ezt közölje. Azt állította, főállásban végzi a mentős tevékenységet, és mellette – munkáltatója megbízásából – hospice ellátással is foglalkozik. Kérdésre közölte, hogy 1983-ban mentőtiszti főiskolát végzett Budapesten. (A Magyar Nemzetnek még azt mondta, Németországban szerezte egészségügyi képesítését.) Ugyanakkor az MSZP videójában azt hangoztatta, hogy 43 éve dolgozik mentősként, tehát nem 1983 óta, hanem állítása alapján 1977 óta.

A lap Korózs Lajost is megkereste az ügyben (az MSZP képviselőjét még a párt videójának törlése előtt érték utol, utána már nem vette fel a telefont). A politikus elmondta, semmilyen módon nem ellenőrizte Németh Athina hátterét. Mint mondta, arcát és nevét vállalta az asszony, ezért nem „nyomozgatott” utána. Ő egyébként úgy tudta, hogy eseti megbízással dolgozik mentősként Németh, a hospice ellátást pedig szerinte egyéni vállalkozóként végezheti. Tehát ebben eltérően nyilatkozott a politikus és a mentősként szerepelt asszony.

Korózs egyébként azt ígérte, SMS-ben elküldi a cég nevét, ahol Németh dolgozik, ám ezt végül nem tette meg.

Noha az MSZP oldaláról hétfőn törölték a videót, a párt nem sokkal korábban még közleményben védte a történteket. Azt írták, Németh egy olyan cégnél tevékenykedik, amely már az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése előtt is hosszú évek óta együttműködött az Országos Mentőszolgálattal. Ugyanakkor az nem derült ki, hogy ezt honnan tudják, ugyanis Németh Athina a lap kérdésére azt mondta, fogalma sincs, kivel működik együtt munkaadója, de ez – mint mondta – a munkavállalókra nem is tartozik...

Frissítés: "mentős" az átmeneti szállóról

Az RTL Klub kedden megszólaltatta Dávid Ferencet, a Samaritanius Mentőszolgálat szóvivőjét. Ez az a cég, ahol Németh Athina állítólag dolgozott.

"Mentőállomásunkon működik egy átmeneti szálló, amelynek pár évekig lakója volt Athina" – mondta Dávid.

Hozzátette:

soha nem volt alkalmazásban mentőszolgálatunknál, soha feladatokkal nem bíztuk meg.

2. frissítés: elkötelezettség és szakmailag magas színvonal

Belső vizsgálat indul az MSZP-ben a párt Facebook-oldalára felkerült videó miatt, amelyben egy magát mentősnek kiadó nő beszélget Korózs Lajos szocialista képviselővel - közölte az ATV szerdán honlapján.

A csatorna Start című műsorában Szakács László, az MSZP elnökhelyettese elmondta, hogy az MSZP-ben egy kommunikációs stáb döntött a videó elkészítéséről - írták. A cikk szerint Szakács László arra a kérdésre, hogy ki a felelőse a videónak, azt válaszolta: az, aki előkészítette és elkészítette. Kijelentette továbbá, hogy lesz vizsgálat és felelősségre vonás a pártban, de szerinte nem Korózs Lajos követte el a "hibát".

Az elnökhelyettes szerint Korózs Lajos rengeteg levelet kapott az ágyfelszabadításban érintett betegek hozzátartozóitól. Korózs Lajos elkötelezetten, szakmailag magas színvonalon látja el feladatát - vélekedett, hozzátéve: a képviselőnek nem kell lemondania a történtek miatt - olvasható az ATV honlapján.

3. frissítés: a szélhámos megnevezte "munkahelyét", ahol közölték, hogy sosem alkalmazták

Egy fejléccel ellátott papírral próbálta igazolni a 24.hu-nak Németh Athina, hogy az egyik magán mentőszolgálatnál dolgozik.

Németh az első megkeresésre nem volt hajlandó elárulni, hogy hol dolgozik, majd szerdán egy dokumentumot küldött „bizonyítékként”. Az üres formanyomtatványnak látszó irat az AMS Assistance magán mentőszolgálat fejlécével van ellátva. Mivel a papír nem bizonyít semmit, a lap megkereste az AMS mentőszolgálatot, arról érdeklődve, dolgozik-e náluk bármilyen beosztásban, vagy akár megbízással az MSZP videójában szereplő nő. A társaság erre azt közölte:

Németh Athina nem dolgozik és nem is dolgozott az AMS Assistance Kft.-nél alkalmazottként vagy a cég megbízásából.

A mentőszolgálat ügyvezetője hozzátette:

Annyi információm van róla, hogy egyik volt kollégánknak volt az ismerőse vagy barátnője. Ennek okán valamikor 2009-2012 környékén többször is járt a mentőállomásunkon. Szeretett volna nálunk munkát vállalni – az ismerőse révén –, de végül nem alkalmaztuk őt, mert nem volt olyan munkaterületünk, amire alkalmazni tudtuk volna.

A 168 Óra arról írt, hogy Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő asszisztense, Szalay Tamás Lajos, a Népszabadság egykori újságírója készítette a szóban forgó videót. Ujhelyi viszont jelezte, hogy munkatársa "csak technikai segítséget nyújtott a felvétel elkészítésében, annak előkészítésében nem volt szerepe, és a tartalmához sincs köze".

A Financial Timesnak is hazudozott

Németh Athina számos helyen nyilatkozott a hazai sajtóban, így találta meg az MSZP. Most kiderült, hogy a külföldi sajtó is őt idézi - a Financal Timesnak ugyanis szintén mentősként szólalt meg május végén, írja az atv.

Az írás maga arról szól, hogy Orbán Viktor milyen kritikákkal kénytelen szembenézni a koronavírusra adott kormányzati válaszok miatt. A cikkben Németh Athinára név szerint hivatkoznak mint egy budapesti magánvállalat mentősére - az MSZP-s videóban is szereplő nő ugyanazt mondta a Financial Timesnak is, mint amiről a párt videójában is beszélt: hogy hazaküldés után 10 gondozott betegből kilenc meghalt.

Ezt kiegészítette azzal, hogy szerinte több mint valószínű, hogy az egészségügyi dolgozók terjesztik a vírust a lakosság körében.

Korábban írtuk: Politikusok szánalmas futása - Gurmai Zita új szintre emelte a műfajt





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából