Ugrás a cikkhez
Reklám

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat biztosításával tartja meg a cigánybűnözés elleni felvonulását, illetve kegyeleti megemlékezését a Mi Hazánk Mozgalom, mely a belügyminisztert a BRFK álláspontjának felülvizsgálatára és inkább a cigánybűnözőkkel szembeni fellépésre kéri. Amennyiben a helyszínen megjelenőket mégis távozásra szólítják fel, s a közös vonulást a rendőrség nem biztosítja, úgy mindenki egyénileg sétálhat át a Deák téri mécsesgyújtásra, a Kresz szabályainak betartásával - áll a közleményükben, melynek címe: A rendőrségi félretájékoztatás ellenére megtartja cigánybűnözés elleni felvonulását a Mi Hazánk.
„Nem engedélyezi a rendőrség a Deák téri kettős gyilkosság miatt szervezett tüntetést” – írta több balliberális médium, miközben a tüntetésről szóló alaphírt pont úgy elhallgatták, mint a Mi Hazánk korábbi megnyilatkozásait. Valójában a rendőrségnek soha nem is kell engedélyeznie a tüntetéseket, azokat pusztán be kell jelenteni, de egy kegyeleti megemlékezésnél még az sem szükséges. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság megítélése szerint a tervezett rendezvény a Gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősül” – írta most a hatóság, valójában azonban nem, ahogy a keresztállítási rendezvényeinkről is csak tájékoztatni szoktuk a rendőrséget, azokat sem minősítik a Gyt. hatálya alá tartozó gyűlésnek. Ahogy most temetések is tarthatók, ugyanúgy azokhoz köthető kegyeleti megemlékezések is, s ahogy az „eltérő kultúrájúak” szokásait tiszteletben tartja a rendőrség, úgy a mi kegyeleti megemlékezésünk sajátos részleteit is tolerálnia kell.

A Mi Hazánk felkérte a résztvevőket, hogy viseljenek maszkot, és figyeljenek a szükséges távolságtartásra is. Dr. Gaudi-Nagy Tamás vezetésével jogvédelmi biztosítást nyújt a rendezvényen az NJSZ, de bízunk benne, hogy nem kerül sor rendőrségi túlkapásra.

A Becsület napi megemlékezéseket politikai indokkal betiltó, ám a homoszexuális propagandafelvonulásokat garázdasággal együtt is tudomásul vevő Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánytól nem meglepő a mostani beavatkozási kísérlet, de a Mi Hazánk szerint inkább a cigánybűnözőkkel vagy azokkal a drogterjesztőkkel kellene foglalkoznia, akiket már egy kisiskolás is megtalál, de a rendőrség nem - szögezi le Novák Előd önkormányzati képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke.

Frissítés: TASZ: nem bírságolhatnak, nem oszlathatnak

Hiába nevezik kegyeleti rendezvénynek, ez szerintem egyértelműen gyűlés – nyilatkozta Hegyi Szabolcs jogász, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa a Népszavának. Két kormányrendelet vonatkozik a felvonulásra – közölte. Az egyik értelmében gyűlés helyszínén tartózkodni tilos. Ehhez azonban nincs szankció rendelve. A másik kormányrendelet kötelező 1,5 méteres távolságtartást ír elő, ennek megsértése szabálysértésnek minősül. Megállapította:

Pusztán a felvonuláson való részvétel miatt tehát nem igazán bírságolhat a rendőr, de a távolságtartás elmulasztása miatt igen.

Más kérdés, hogy valójában mit fog tenni a rendőrség, és hogy tesz-e valamit egyáltalán - tette hozzá.

A TASZ szakértője szerint a tüntetések generális tilalma, és ezzel a bejelentési kötelezettség felfüggesztése azért problémás, mert a bejelentés alapján a rendőrségnek lenne hatásköre további magatartási szabályokat előírni, és ezek betartását ellenőrizni, a szervezőkön számonkérni. A megmozdulás résztvevőit amúgy a Mi Hazánk maszk viselésére kérte.

Attól, hogy az esemény "nincs formálisan bejelentve" (és hogy általában tilos a gyűléseken megjelenni), az alapjogi védelem ugyanúgy vonatkozik rá.

Amíg a rendezvény nem erőszakos, a résztvevők nem követnek el bűncselekményt, addig nincs indok feloszlatni.

Ha viszont ilyen történik – ami Hegyi Szabolcs szerint jelen esetben "nem kizárt" –, akkor a rendőrségnek kötelessége oszlatni.

Friss: Mától meghatározott feltételekkel megtarthatók a szabadtéri rendezvények

Kapcsolódó:

- A Becsület napi megemlékezéseket betiltó rendőrfőkapitány leváltását követeli a Mi Hazánk

- A Mi Hazánk csendőrséggel integrálná a cigánybűnözőket - telne rá az ablakon kidobott milliárdokból

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából