Ugrás a cikkhez
Reklám

Pénteken felkerültek az Oktatási Hivatal honlapjára a Nemzeti alaptanterv (Nat) kiegészítéseként a tananyagokról és óraszámokról rendelkező kerettantervek. A január 31-én nyilvánosságra került, nagy vitát kiváltó Nat szellemiségét konkretizáló, több száz oldalnyi dokumentumban helyet kaptak a nemzetidegen körök által korábban leginkább hiányolt szerzők, így a magyar nyelv és irodalom tananyagba bekerült az "egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas", Kertész Imre, de Ottlik Géza Iskola a határon című műve, és Esterházy Péter műveinek részletei is szerepelnek a kerettantervben. Ahogy Csurka István, Wass Albert és Herczeg Ferenc írásai is. A középkori irodalomra vonatkozó ajánlott tartalmak között pedig a Monty Python Gyalog-galopp című filmjét is megtaláljuk. Természetesen a holokausztnak is külön fejezetet szenteltek (lásd itt, a "Magyar nyelv és irodalom 9–12. évfolyam" részben - a szerk.).



Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b), Hajnal Gabriella, a Nemzeti alaptanterv (Nat) megújításáért felelős miniszteri biztos és Takaró Mihály irodalomtörténész, az Oktatási Hivatal szakértője a módosított kerettantervekről tartott sajtótájékoztató után a minisztérium tükörtermében (kép: MTI/Kovács Tamás)

Az alább közzétett kerettantervek a 2020. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben (1., 5., 9. évfolyamokon, valamint a 6 évfolyamos gimnáziumok 7. évfolyamán) bevezetésre kerülő Nemzeti alaptantervben foglalt szabályozásnak megfelelnek. Ezeket a Nat 2020 bevezetésével párhuzamosan, felmenő rendszerben kell alkalmazni – olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában. Hozzáteszik: a jogszabály alapján az iskola a pedagógiai programjának részeként a miniszter által kiadott kerettanterveket kiegészítve helyi tantervet készít. A helyi tantervben meg kell nevezni az alapjául szolgáló kerettanterveket.

Bár a tájékoztató kiemeli a 6 évfolyamos gimnáziumokat, az ezen intézmények számára készített kerettanterv még nem érhető el. Ugyancsak „feltöltés alatt” áll a szakképzés területére vonatkozó oktatási anyagok. És a közzétett listák is foghíjasak, az első négy, illetve a második négy évfolyamot érintő anyagból az idegen nyelv oktatását kijelölő tanterv hiányzik. A 9-12. évfolyam számára pedig egyelőre nem elérhetők a kémia, az első és második idegen nyelv, a vizuális kultúra, valamint a mozgóképkultúra és médiaismeret tantervei. Teljes egészében hiányzik mindezek mellett az „Irányelvek és alapprogramok” címet viselő rész a dokumentumból.



Mindenki lenyugodhat, az ún. holokausztra ugyanannyi óra jut, mint Trianonra (a képre kattintva érhető el a Nat vonatkozó része)

A Nat megjelenését követően a legnagyobb vita az irodalom és a történelem tanítása kapcsán bontakozott ki. A "Magyar"tanárok Egyesülete közleményében hangsúlyozta, „ez a Nemzeti alaptanterv a magyar nyelv és irodalom tantárgy tekintetében nem nemzeti és nem alaptanterv”. Álláspontjuk szerint a dokumentum „mélyen gyerekellenes”, és „olyan súlyosan veszélyezteti a nemzet egységét, a nemzeti kultúrát, a diákok fejlődését, a tanári munka szakmaiságát, annyira mérgezi a közgondolkodást, hogy azonnal vissza kell vonni.”

A Történelemtanárok Egylete ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte a Natban megfogalmazott célokat, továbbá úgy látták, az oktatási anyag ellent mond a digitális kor kihívásainak. Bírálták az előírt „egyoldalú ideológiai normakövetést”, ahogy a sokszor kimondottan „torz történelemszemléletet” is.



Az egyik szakállas NATkánylázadó, Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke is megnyugodhat (olvasónk karikatúrája)

A megjelenése óta több tucat gimnázium tanári testülete és diákjai tiltakoztak a Nat bevezetése ellen, és állásfoglalásban állt ki a kormányrendelet ellen számos hazai egyetem is, amelyek oktatói szintén a dokumentum visszavonását kérik. Az ATV információi szerint azonban Orbán Viktor elégedett.

A kerettantervben, ahogy korábban ígérték, igyekeztek tompítani a Nat irodalomra vonatkozó részét, így a leginkább hiányolt három szerző az ajánlott olvasmányok között szerepel. Ez azt jelenti, hogy ha a tananyag 80 százalékát kitevő kötelezők mellett a tanár úgy véli, fordíthat időt a Sorstalanságra, vagy az Iskola a határonra is.

(Magyar Hang nyomán)

Kapcsolódó:

- Értelmiségi holdudvarából szabadegyetemet alapított a Mi Hazánk

- Nézetdiktatúra és ízlésterror - az N1 Kávézó vendége: Takaró Mihály irodalomtörténész, Wass Albert-kutató

- "Zsidózó irodalomtanár" - most éppen Takaró Mihály kitüntetése miatt hisztiznek metélték





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából