Ugrás a cikkhez
Reklám

Bodrogkeresztúr felbolydult, miután egyre több hászid látogató jelenik meg a településen, ahol egykor nagy zsidó közösség élt - írja a Neokohn.

Két cikk is megjelent az angol és az amerikai sajtóban Bodrogkeresztúrról, amely az elmúlt években népszerű hászid zarándokhellyé vált, és a beszámolók szerint a helyiek "nehezen tudnak mit kezdeni a helyzettel".



Teljes mértékben megértjük őket... (fotó: zsidók Bodrogkeresztúron 2017. április 29-én / Balogh László/Reuters)

Először az amerikai Christian Science Monitor készített portrét a mindössze ezer lelket számláló szatmári településről. Az idilli tájon fekvő Bodrogkeresztúrra évről évre egyre több látogató érkezik. Csakhogy ezek az emberek nem közönséges turisták, hanem a világ minden tájáról érkező hászid zsidók, akik a Reb Steiner Saje "csodarabbi" sírját látogatják. Az 1925-ben elhunyt rebbe követői szerint Saje gyógyító erővel rendelkezett, és "még a megromlott házasságokat is helyre tudta állítani".

A falu honlapja szerint az első zsinagógát 1769-ben hászid telepesek építették, akik a 18. század elején érkeztek a vidékre és több mint 200 éven át éltek a faluban, ahonnan 1944-ben állítólag 700 zsidót hurcoltak el. A három zsinagógából csak egy maradt meg. A zsidó zarándokok megjelenése a falu múltját idézi, ami felkavarta a település lakóit.

A The Times cikke szintén a napokban foglalkozott a zarándokokkal. A lap újságírója beszélgetett egy helyi nővel, aki kijelentette:

a zsidó látogatók menjenek vissza oda, ahonnan jöttek.

A nő panaszkodott, hogy a hászidok felverik az ingatlanok árát, és szerinte házak vásárlása a zsidó összeesküvés része, hogy alternatív hazát építsenek fel, mert Izraelben kevés a víz.

A Christian Science Monitor beszámolója szerint is megosztja a helyieket a zsidók felbukkanása. A szerző azonban idéz egy nőt, akit nem zavarnak a hászidok, mert szerinte joguk van meglátogatni a sírt.

A zsidó zarándoklatok 2015-ben kezdődtek, de a rebbe házát már az 1970-es években megvásárolták a rabbi leszármazottai.

"Az édesapám ebben a házban született. Túlélte a háborút (újabb csoda - a szerk.), majd 1949-ben az Egyesült Államokba emigrált. Ahogy öregszem, egyre jobban fáj, ami itt a családommal történt" - mesélte a Monitor riporterének a "csodarabbi" dédunokája.

Néhány évvel ezelőtt néhány leszármazott megvásárolta a rabbi háza melletti épületet, amit vendégházzá alakítottak át, hogy fogadni tudják a látogatókat. Nem tudni pontosan, mi indította el a zarándoklatokat, de 2015 óta egyre népszerűbb a falu a hászidok körében, és némelyik hétvégén akár kétezer (az eredeti cikkben 20 000 szerepel, de az a Neokohn szerint "valószínűleg elírás") zsidó is érkezik a mindössze ezer lelket számláló faluba.

A zsidó zarándokok általában egy 90 kilométeres zarándokutat követnek, amely a vidék 10 faluján át vezet, és romos zsinagógákat, jesivákat és régi hászid családok egykori házait érinti, míg végül eléri Bodrogkeresztúrt.

Moshe Friedlander rabbi a zsidó vendégház felügyelője bízik benne, hogy "a helyiek ráébrednek, hogy a zsidó látogatók számukra is előnyt jelentenek".

"Remélem, hogy a visszatérésünk segít a helyieknek, hogy újra megismerjenek minket. Így láthatják, hogy a zsidó emberek nem olyanok, mint amilyennek a nácik lefestették őket" – mondta Friedlander rabbi.

Pedig de, pont olyanok - és ez az alábbi (a Neokohn által mellékelt) videóból is kiderül:

Tényleg csak erős idegzetűeknek...

Kapcsolódó: Nőket molesztáltak a nyírtassi zsidók





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából