A határátkelő kamerája rögzítette a támadást - nagy kár, hogy nem volt áram a kerítésben.

Korábban írtuk: Csoportosan próbáltak meg áttörni a kerítésen illegális bevándorlók a déli határnál, Röszkénél. A rendőrség lezárta a környéket, az akció jelenleg is tart – hangzott el az M1-en.



Illusztráció: JPFO

Kedd hajnalban nagyjából ötven bevándorló próbált meg szervezetten átjutni a kerítésen. Az M1 információi szerint a rendőröknek figyelmeztető lövést is le kellett adniuk, annyira agresszívan próbáltak meg áttörni a migránsok Szerbia felől.

Egy részüknek sikerült átjutni, egy részüket el is fogták, és többeket sikerült megakadályozni abban, hogy bejussanak Magyarország területére. A környéken több ellenőrző pontot is felállítottak a rendőrök, az érkező járműveket folyamatosan ellenőrzik az embercsempészek miatt.

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a migrációs nyomás Szerbia felől, Szabadka környékén jelenleg több mint kétszáz migráns tartózkodik – közölte a közmédia helyszíni tudósítója.

A rendőrség közleménye:

Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.



A lezárt röszkei közúti átkelő (fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI)

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy nagyobb migránscsoport 2020. január 28-án 5 óra 30 perc körül a Röszke Közúti Határátkelőhely két oldalán közel, egy időben próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni. A zárva tartó határátkelőhely őrzését végző fegyveres biztonsági őr ezt észlelve három figyelmeztető lövést adott le. A helyszínre irányított járőrök körülbelül 60 fő bejövetelét akadályozták meg, 4 főt feltartóztattak, a területet pedig lezárták.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a helyszínen továbbra is területzárást alkalmaz. A Röszke Közúti Határátkelőhely jelenleg nem üzemel.

Frissítés: kirívó, erőszakos, csoportos áttörési kísérlet

A történtek után a Belügyminisztériumban összeült a Migrációs Munkacsoport koordinációs ülése, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. Az ülés után Pintér Sándor belügyminiszter, Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója tartott sajtótájékoztatót.

A teljes déli határszakasz ellenőrzését rendelték el a hajnalban történtek miatt – hangzott el a Migrációs Munkacsoport ülése utáni tájékoztatón. Papp Károly elmondta: a szétszóródott migránsok miatt a Csongrád megyei rendőrök oldal- és mélységi zárást hajtottak végre, a zárás jelenleg is tart, erről a területről nem juthatnak ki az illegális bevándorlók.

Bakondi György közölte: a szerb-magyar határ komoly nyomás alatt áll, ebben az évben több mint 3400-an kísérelték meg illegálisan átlépni.

„Ez egy kirívó, erőszakos, csoportos áttörési kísérlet volt, amelyet fiatal férfiak hajtottak végre szemmel látható szervezettséggel, erőszakos fellépéssel, egy emblematikus helyszínen. A rendőri erők jó vezetettséggel, gyors reagálással és technikai biztosítással teljesítették a szolgálati kötelezettségüket. A többlépcsős, többvonalas határőrizeti rendszer eredményesen szolgálja a magyar határ őrizetét és a magyar emberek biztonságát” – jelentette ki Bakondi György.

(Híradó - M1 - Police.hu nyomán)