Ugrás a cikkhez
Reklám

Komoly hatalmi harc bontakozott ki a Jobbikban kevéssel a szervezet tisztújító kongresszusa előtt - értesült az Origó. A fideszes lap ritkán ír igazat gazdái politikai ellenfeleiről, de most több értesülésüket is megerősítették a Jobbik részéről. Azt írják, az elnöki széket megcélzó Jakab Péter frakcióvezető nem hagyta szó nélkül Szávay István volt parlamenti képviselő és körének párton belüli megerősödését, és drasztikus eszközökhöz nyúlva üzent hadat a szervezet budapesti erőcsoportjának. Többek között vétót helyezett kilátásba Bana Tibor jelenlegi alelnök újraindulása miatt, valamint képviselőcsoportbeli támogatói között év végi bónuszokat osztogatott.A pártotok lett túl kicsi... de azért marjátok egymást, ahogy a jó elvtársakhoz illik

Úgy tűnik, a lejtmenetben lévő pártban ismét komoly belharcok dúlnak, amelyek a január 25-ei kongresszus miatt törtek felszínre. A közelgő tisztújításon ugyanis nem kevesebbről döntenek a küldöttek, minthogy ki vezeti harcba a szervezetet a 2022-es országgyűlési választáson. Az új elnök és elnökség megválasztásával pedig az is eldől, milyen stratégiát választ a Jobbik az elkövetkező időszakra: a baloldalba való teljes beolvadást, vagy az önálló politizálás - legalább látszólagos - fenntartását.

A történet előzménye röviden:

Azt eddig is tudni lehetett, hogy Jakab a feltételek nélküli összeborulást támogatja, a kérdés csak az volt, kik állnak vele szemben.

Miután heftis hencegése miatt távozni kényszerült a parlamentből, Szávay István nem tűnt el a Jobbik környékéről: rövid időn belül a párthoz ezer szállal köthető Magyar Szív – Magyar Szó Alapítvány elnöki székében találta magát, később pedig a szervezet budapesti főtárgyalója lett. Annak ellenére, hogy országos botrány lett ügyéből, a jobbikos politikusnak nem kellett távoznia a szervezetből, sőt, a háttérben meg tudott erősödni. A fideszes lap szerint ennek a folyamatnak az lett a vége, hogy mára Szávay lett Jakab legerősebb párton belüli ellenfele, aki köré egyre több csalódott politikus csoportosul.

Hogy nincs minden rendben a két politikus és csapata között, azt jól mutatja Szávay egy-két, közelmúltbeli megnyilvánulása. A Magyar Nemzet novemberben arról írt, hogy Szabó Gábor korábbi pártigazgató és Szávay István kulcsszerepet vállalt Jakab elnökjelöltségének megakadályozásában. Nemcsak ez volt az egyetlen árulkodó momentum: sajtóértesülések szerint, miután az Országos Választmány szembeszállt a miskolci politikussal, Szávay "széles mosollyal gratulált" Bana Tibornak, a párt parlamenti képviselőjének, jelenlegi alelnökének. A politikus utóbbi értesülést közösségi oldalán tagadta, és helyreigazítást kért az információt közlő 24-től.

Hiába azonban a tagadás, az élet nem őt igazolta: a Jakab-ellenes akció hírbe hozott főszereplői látványosan hátrébb léptek az elmúlt napokban, azt mutatva, valóban léteznek ezek a konfliktusok. Szabó váratlanul lemondott az egyik legbefolyásosabb párton belüli pozícióról, a pártigazgatói posztról, míg Bana közösségi oldalán jelentette be, mégsem indul az alelnöki tisztségért. A párt Vas megyei politikusa állítólag nem magától döntött így: a párt Országos Választmányának múlt szombati ülésén Jakab leszögezte, megvétózza, ha elindul a tisztújításon.

Mindezekből arra lehet következtetni, hogy Jakab nem hagyta szó nélkül a párton belül látványosan megerősödött Szávay és körének előretörését. Ide sorolható Bencsik János parlamenti képviselő és budapesti elnök, valamint Stummer János országgyűlési képviselő. Őket összeköti, hogy még egyetemista korukban, a Hallgatói Önkormányzatban (HÖK) ismerkedtek meg, és innen váltottak a pártpolitikába. A Jobbikon belül közismert tény Szávay és Bencsik barátsága, többek között egymást váltották a Magyar Szív – Magyar Szó Alapítvány élén. Az is megfigyelhető, hogy az elmúlt napokban mindhárman megfogalmaztak a pártközpont teljes összefogást hirdető programjától eltérő üzenetet: Bencsik és Szávay is tiltakozott a Demokratikus Koalíció Wass Albert elleni provokációja kapcsán, Stummer pedig egy kritikus jegyzetet tett közzé a Jobbik jövőjével kapcsolatban.

Azt, hogy a Jobbik budapesti vonala megmozdult, jól mutatja, hogy Bencsik az alapításkor megfogalmazott értékeit felvállaló, karakteres, nemzeti néppárt ígéretével fellépve jelentkezett alelnöknek - úgy, hogy nem szerepel Jakab névsorában. Több mint árulkodó a párton belüli állapotokra nézve, hogy megválasztása esetére "őszinteséget, bajtársiasságot és számonkérhetőséget ajánlott".

Hiába azonban Szávayék lelkesedése, nem állnak jól.

Százezrek a jákobinusoknak

Az Origó szerint nemcsak a párt vezérkarában, hanem az alacsonyabb szinteken is megy a harc, Jakabék "büntetik" a Szávayhoz közel álló személyeket. Annak ellenére, hogy a Jobbik az ÁSZ-büntetés miatt folyamatosan rossz anyagi helyzetre hivatkozik, a frakció több százezer forintos bónuszokat osztott ki a Jakabot támogató munkatársak között (mint ismert, a miskolci politikus vezeti a képviselőcsoportot). Azok, akik sem Szávay, sem Jakab oldalán nem állnak, nem kaptak jutalmat. Többek között emiatt lett elege Baloghné Dr. Seres Krisztinának, a Kodifikációs Osztály volt vezetőjének, a párt egyik jogászának, aki tizenöt évnyi frakciószolgálatot követően karácsony előtt felmondott, Jászberényben folytatva pályafutását. Döntése olyan szempontból érthető, hogy egyes pletykák szerint Jakab személyi asszisztense komoly pénzeket vihet haza. A lap a Jobbik sajtóosztályánál rákérdezett Baloghné Dr. Seres felmondására, azonban a válasz meglehetősen maszatolósra sikerült. "Baloghné Dr. Seres Krisztina közszolgálati jogviszonya közös megegyezéssel került megszüntetésre" - írta a szervezet kommunikációs részlege.

A borsodi képviselő és csapatának térnyerése miatt nemcsak a frakcióban alakult ki zűrzavar:

A Jobbik sajtóosztálya elismerte, hogy Rába lemondott megyei posztjáról, és Sinka távozott a szervezetből.

Miközben régi jobbikosok távoztak, addig másokat felemelt a párt: a még Vona Gábor által a Jobbikba emelt Radnai László nagyot nyert, ő ugyanis a képviselőcsoporthoz tartozó Stratégiai Tanácsadó Testületet vezeti. Árulkodó, hogy a Jobbik "a munkavállalók személyes adatainak védelmére" hivatkozva zárkózott el a válaszadástól az érdekes személyi döntést firtató kérdésre, nem tagadva, hogy Radnai fontos pozíciót kapott a párt képviselőcsoportjában

Mint ismert, a kommunikációs szakembernek fontos szerepe volt a Jobbik balratolásában. Ez nem csoda, hiszen a rendszerváltás előtt komoly karriert futott be a kommunista titkosszolgálat egyik közismert fedőszervezetében, a Chemolimpex nevű külkereskedelmi cégben.

Korábban írtuk: Pókcsere a Jobbik hálójában: Szabó Gábor "csak" választmányi és kuratóriumi elnök marad

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából