Ugrás a cikkhez
Reklám

Hatalmas lángokkal ég három épület Budapesten, a Kunigunda útján.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a HVG-t arról tájékoztatta, hogy az épületek felett egy magas feszültségű vezeték húzódott, ez leszakadt, ezért még mindig nem tudták eloltani a tüzet. A lángokat már körülhatárolták, de az oltáshoz használt víz miatt áramütés fenyeget.




A hvg.hu egyik olvasója szerint a távfűtőművek kapott lángra, úgy tudja, gázrobbanás történt, a katasztrófavédelem ezt nem erősítette meg. Más lapok arról számolnak be, hogy a környéken élők robbanásokat hallottak, és átmenetileg áram sem volt.

A lap úgy tudja, a tűzben senki sem sérült meg.

A Bécsi úti felüljáróról elterelték a forgalmat, a lángok messziről látszanak.

Frissítés: Egy ember áramütést szenvedett

Az előzetes értesülésekkel szemben nem három, hanem öt lakóépület tetőszerkezete gyulladt ki Óbudán, a Kunigunda útján, a Dinamó utca sarkához közel – erősítette meg az Index olvasóinak észrevételét a Katasztrófavédelem. A tűzoltóság nagy létszámban vonult ki, és másfél óra elteltével már sikerült megfékezniük a tüzet, amely ezután már nem terjedhet tovább.

A helyszínen a tűz következményeként megolvadt és leszakadt egy nagyfeszültségű távvezeték, ami eleinte jelentősen megnehezítette és veszélyessé tette az oltást, mivel a vezetéket akkor még nem áramtalanították, ami a rengeteg vízzel járó oltásnál komoly kockázatot jelent.

Az esetben egy ember megsérült: áramütést szenvedett. Őt átadták a mentőknek – mondta el az Indexnek a Katasztrófavédelem szóvivője. A tűzben több gázpalack is felrobbant, de ez már a kialakuló lángok következménye volt, nem ez okozta a tüzet. Hogy azért mi a felelős, azt még vizsgálják a tűzoltók.




A Katasztrófavédelem szóvivője az oltás kezdete után elmondta: időközben megtörtént a vezeték áramtalanítása, ami nagy mértékben segíti az oltást.

Az Index olvasóinak beszámolói szerint egy nagy robbanás hallatszott, és az áram is elment néhány percre több kerületben, a helyszíntől messzebb is, a 2., 4., 13., 1. és 15. kerületben is. Többen számoltak be arról, hogy a robbanás a Budai Fűtőerőműnél történt, de a Katasztrófavédelem közölte: semmilyen ipari létesítményt nem érintett a tűzvész, és nem terjedt át a tűz az erőműhöz.




A körülmények tisztázására tűzvizsgálati eljárást indítottak – közölte a Katasztrófavédelem. Azt is elmondták: a három épületben kilencen laktak, közülük öten tartózkodtak otthon, de egyiküknek sem esett baja, az áramütést szenvedett sérült feltehetően járókelő volt.

A tűzoltók több gázpalackot is kihoztak az épületekből, ezeket lehűtik.

2. frissítés: Az egyik ház kályhacsöve robbanhatott le

A katasztrófavédelem mobil laborral vonult ki a helyszínre, a mérések azt mutatták ki, hogy a lakosság nincsen veszélyben - hangsúlyozta a helyettes szóvivő, aki a korábbi információkat pontosítva közölte, hogy nem három, hanem öt épületben keletkezett tűz, ezek közül négy lakóingatlan.

Az egyikben felcsaptak a lángok, amelyek több gázpalack felrobbanását okozták. Ettől az épület összedőlt, feltehetőleg a tűz miatt pedig leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték, ami jelentősen nehezítette a munkát.

A HVG munkatársának a helyiek azt mondták, hogy valószínűleg az egyik ház kályhacsöve robbanhatott le, ez okozta a tüzet, ami aztán a kátrányos tetőszerkezeten nagyon gyorsan továbbterjedt.

Az összes épület lakhatatlanná vált. A BKV melegedőbuszt küldött a helyszínre, a fedél nélkül maradt lakók itt tudják magukat meghúzni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt írta, hogy az esettel összefüggésben idegenkezűség gyanúja eddig nem merült fel.

(HVG - Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából