Ugrás a cikkhez
Reklám

Politikai okból tiltotta-e be a momentumos polgármester, Soproni Tamás a Mi Hazánk keresztállítási akcióját, és náci szellemiségű-e Novák Előd pártja? Őket kérdezte a Mandiner.




Ismert: megtagadta a területhasználati engedélyt Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere a Mi Hazánk Mozgalomtól, amely a Novák Előd által 2002-ben indított adventi akció keretében a Nyugati téren kívánt felállítani egy nagy méretű kettős keresztet. A Momentum politikusa hivatalos levelében azt írta, hogy a tér a karácsonyi időszakban való „foglaltsága és megnövekedett használata” miatt döntött így. A Mi Hazánk ennek ellenére felállította a keresztet. Novák Előd erre közölte, hogy ez egy „keresztényellenes döntés”, amely „a frissen hatalomra került momentumos politikus kiskirálykodását jelzi”. Soproni ugyanakkor hétfőn a Facebookon azt írta, az ügynek „semmi köze a keresztekhez vagy a kereszténységhez, ahogy a Mi Hazánknak sem”, és nem fognak „a kormánypárt kegyeit kereső kispályás náciknak reklámfelületet biztosítani”. Hozzátette, a felállított kereszt ügyét továbbították a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak.

A Mandiner megkérdezte az érintett feleket.




Soproni: ezek mind kisnyilasok!

- Tegnapi Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy amíg ön a VI. kerület polgármestere, „nem fogja magát egy náci szellemiségű párt vallási jelképek mögé bújva reklámozni”. Eszerint úgy véli, a Mi Hazánk Mozgalom célja a keresztállítással az önreklámozás?

- Igen, ez az állításom.

- Nem gondolja, hogy azzal, hogy „beleállt” ebbe az ügybe, épp ön csinál ingyen reklámot a Mi Hazánknak?

- Én azt gondolom, hogy a Mi Hazánk, mint a Fidesz szatelitpártja, ugyanazt szeretné elérni ezzel az akcióval, mint a VIII. kerületi fekete ruhás masírozásukkal: azt akarják láttatni, hogy most, hogy Budapestet a progresszívebb erők irányítják, elszabadult a szélsőjobboldal, és kijöhetnek a nácik az utcára. Szerintem felelősségünk van abban, hogy ez ne történhessen meg. Az a feladatunk, hogy ne engedjünk teret ennek a kisnyilas pártnak a fővárosban.

- Tehát ezért tiltotta meg a keresztállítási akciót?

- Így van! Nem szeretnénk Terézvárosban teret adni annak, hogy egy náci szellemiségű párt vallási jelképek mögé bújva reklámozza magát. Mindannyian tudjuk, hogy a Mi Hazánk semmilyen keresztényi értéket nem képvisel. A tolerancia, a szeretet és a szolidaritás írmagja sincs meg bennük, pedig a karácsonynak pont erről kellene szólnia. Én nagyon támogatnám, ha bármilyen keresztény felekezet szeretne keresztet állítani a Nyugati téren, vagy bárhol Terézvárosban. Nyilvánvaló, hogy a Mi Hazánk csak a hanuka alkalmából menórát állító zsidó felekezetet szeretné hergelni.



Soproni Breuer Péter zsidó műsorában - így már érthetőbb, menórát miért szabad állítani, és keresztet miért nem

- Ön a Mi Hazánknak küldött hivatalos levelében a Nyugati tér a megjelölt időszakban való foglaltsága és megnövekedett használata miatt nem járul hozzá a közterület használatához. Melyik a valódi oka, hogy megtagadták a területhasználatot? Az, hogy ön szerint nácik, vagy az, hogy foglalt a tér?

- Igen, a hivatalos válasz természetesen ez, az egyik ok a tér foglaltsága. De nem ez a fontos üzenet ebben, hanem az, hogy náci szellemiségű pártok ne jelenjenek meg a köztereinken!

- Ön szerint nem hatalommal való visszaélés az, hogy a – Mi Hazánk videójában láthatóan késő délután sem túl forgalmas – téren a megnövekedett használatra hivatkozva nem engedélyezi a keresztállítást, miközben ön is kijelenti, hogy a valódi oka a tiltásnak, az, hogy – az ön szavaival élve – „náci szellemiségűek”?

- Ez nem hatósági, hanem tulajdonosi döntés, tehát természetesen nem hatalommal való visszaélés. Én az önvédő demokráciában hiszek, nem abban, hogy felrakhatjuk a két kezünket, és a toleranciára, valamint a liberalizmusra hivatkozva azt mondhatjuk, hogy jöjjön ide bárki. Hallotta ön már Dúró Dórát beszélni? Novák Elődöt? Toroczkait? Ezek mind kisnyilasok.

- Mikor tapasztalt a Mi Hazánk Mozgalom részéről bármilyen rasszista, antiszemita megnyilvánulást?

- Vissza lehetne nézni a megjelenéseiket, kommentjeiket, Novák Előd, vagy akár Toroczkai László előéletét. A folyamatos migránsozás és gyűlöletkeltés – amelyben a Fidesz csatlóspártjaként az élen járnak – mind-mind rasszista megnyilvánulások.

- Ha már a „náci szellemiségről” beszélt: nem érzi visszásnak ezeket a kijelentéseket annak fényében, hogy az ön pártja, a Momentum még most, az önkormányzati választáson is együttműködött azzal a Jobbikkal, amelynek tagjai között ma is ott van Szávay István, aki egy zsidó nő bántalmazásával hencegett? Sőt, közös listán indultak a Jobbik regionális igazgatójával, Kulcsár Gergellyel, aki több más antiszemita megnyilvánulása mellett leköpte a holokauszt áldozatainak emlékművét. (Soproni Tamás az őszi önkormányzati választásokon a Momentum, az LMP és a Jobbik támogatásával lett a VI. kerület polgármestere - a szerk.)

- Erre azt tudom mondani önnek, hogy amint levelemben is láthatja, én sosem fogok együttműködni nácikkal!



Az országot kereszténynek és magyarnak nevezni valóban nyilas elhajlás... a momentumos szerint

Novák: ezt nem engedhetjük, mert vérszemet fognak kapni

- Soproni Tamás szerint a Mi Hazánk náci szellemiségű párt, és tagadhatatlan, hogy a párt vezető politikusai közül többeknek valóban voltak vitatható kijelentései, elég Toroczkai Lászlót idézni, aki az alapításuk alkalmával azt mondta „Olyan Magyarországot szeretnénk, ami fehér szigetként megmarad Európában”. De jó kapcsolatuk van például a Kuruc.infóval is. Mit szól ehhez?

- Rendkívül olcsó vád ez a nácizás Sopronitól. Jobb lett volna, ha marad a közterület-használati kérelmünk tárgyszerű elbírálásánál, amelyet első körben azzal a cinikus indoklással utasított vissza, hogy a Nyugati téren gyakorlatilag nem fér el a kereszt. Ez azonban hazugság, ami azóta megdőlt, sőt, a polgármester el is ismerte. Ahogy azt is nyíltan beismerte, hogy politikai alapon diszkriminál minket,
ami nyilvánvalóan törvénysértő is. A polgármesteri hivatal munkatársai egyébként korábban azt közölték, hogy semmi akadálya nem lehet az akciónknak, árusok sem lesznek a téren, úgyhogy lesz helye a keresztnek. Ez az egész teljesen rendben ment, amíg politikai okból bele nem avatkozott a polgármester.

- Azt mondja, törvénysértőnek tartják a döntést. Terveznek jogorvoslatot kérelmezni?

- Gondolkozunk a jogorvoslati lehetőségeken. Az első és legfontosabb lépésünk az volt, hogy egy ökumenikus szertartás keretében felállítottuk a keresztet, mert ilyen önkényes döntést, kiskirálykodást nem fogadhatunk el. Megillet minket az a jog, hogy felállítsuk a keresztet és ha ez polgári engedetlenségnek minősül, vállaljuk a következményeket. Nem asszisztálhatunk ilyen, nem csak magyarellenes, hanem keresztényellenes döntésekhez! Ezt éreztük helyesnek. Egyébként felmerült, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz forduljunk. Persze nem azért, mintha bármilyen lépést várnánk ettől a többnyire balliberálisok érdekeit kiszolgáló szervezettől, hanem azért mert szeretnénk a kettős mércére felhívni a figyelmet. Ilyenkor nem hallatják a hangjukat, pedig politikai alapú diszkrimináció történt.

- Miért nevezi cinikusnak a polgármester indoklását? A karácsonyi időszakban a belváros nagyobb terein valóban nagy a forgalom.

- Persze, a Nyugati téren lehetne karácsonyi vásár vagy épp karácsonyfa-árusok, de jelenleg egyik sincs ott. Kényelmesen elfér a téren a mi keresztünk, aminek az üzenete éppen az, hogy a bevásárlási láz miatti rohanásban álljanak meg egy pillanatra az emberek és gondolkozzanak el az ünnep igazi értelmén. Ez egy olyan misszió, amelynek az önkormányzatnak inkább örülnie kellene, nem pedig üldözni.

- Jelenleg áll a kereszt a Nyugati téren?

- Igen, és megbecsülésnek örvend. Az emberek megállnak mellette egy percre, vannak akik mécsest gyújtanak, láthatóan örülnek neki. Ha lebontják, mi vissza fogjuk állítani. Ha megint lebontják, megint visszaállítjuk, és így tovább. Ebben a kérdésben nem hátrálhatunk. Úgy tűnik, hogy a balliberális oldal győzelme után egyre gátlástalanabb döntésekre ragadtatja magát. Ezt nem hagyhatjuk ennyiben.

- Más kerületekben is állítottak kereszteket?

- Igen, több kerületben és az ország más részein is állítottunk keresztet, mint ahogy 2002 óta rendszeresen. Ekkor az Ifjú Magyarok Egyesületének elnökeként kértem engedélyt a keresztek kihelyezésére, 2003-tól a Jobbik tagjaként, 2018-tól pedig a Mi Hazánk Mozgalom politikusaként szervezem ezt a missziót. A Jobbik álláspontjára egyébként nagyon kíváncsi vagyok az ügyben, hiszen ők is támogatták Soproni Tamást az önkormányzati választáson, ezért levelet írtam nekik, csakúgy mint a Momentumnak.



Nem nehéz kitalálni a Jobbik álláspontját - a menóraőr Juhász Szabolcs, a Jobbik korábbi képviselője társaságában, akit Soproni alpolgármesterré akart emelni, de az alakuló ülésen kiderült, hogy büntetőeljárás alatt áll...

- Kaptak területhasználati engedélyt az ellenzéki vezetésű önkormányzatoktól? Előfordult, hogy valahol elutasításba ütköztek?

- Az első években előfordult, hogy a balliberális önkormányzatok elutasítottak minket, de idén más kerületekben nem volt ilyen.

- Ez esetben nem áll meg az általánosítás, miszerint a balliberális oldal ilyen döntéseket hoz, csak egy elszigetelt esetről, Soproni döntéséről van szó.

- Az első években többször is előfordultak ilyen döntések. Nem ismerem a Momentum hivatalos álláspontját, hogy egyetértenek a tiltással, vagy Soproni egyéni kiskirálykodásáról van szó. Ezért is kérdeztem meg őket. Egy biztos, nem engedhetünk, mert a balliberális vezetésű önkormányzatok vérszemet fognak kapni, ha azt látják, hogy egy keresztény jelkép felállítását következmények nélkül nyíltan be lehet tiltani. Ezt nem hagyhatjuk!

Korábban írtuk: Az árulás bére Terézvárosban: nem indult a Jobbik, mégis kapott volna pozíciót - de egy büntetőeljárás közbeszólt





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából