Ugrás a cikkhez
Reklám

Kedden a magyar jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárás második meghallgatását tartották az Európai Unió Tanácsában, ahol Varga Judit igazságügyi miniszternek az uniós miniszter kollégái kérdéseire kellett válaszolnia az alábbi három témában: az igazságszolgáltatás függetlensége, a média és a tudományos élet szabadsága.

Az EUrologus úgy értesült, hogy a meghallgatás után, mikor már a lengyel jogállamiság ügyét tárgyalták, Asselborn miniszter magyarázatot és bocsánatkérést követelt Kovács Zoltán tweetjei miatt. Kovács ugyanis Soros embereinek nevezte az Európai Bizottság és a tagállamok képviselőit a közösségi médiában közzétett bejegyzéseiben.

Asselborn nemcsak a tartalmat kifogásolta, hanem azt is, hogy a zárt ülésről a közösségi médián át szivárogtat ki a magyar kormány képviselője információkat. Mivel ő személyesen nem ismerte Kovácsot, azt követelte, hogy az illető hagyja el a termet – de a kormány nemzetközi szóvivője ekkor már nem volt a teremben.

Asselborn a vita végén még egyszer felhozta az ügyet, így a finn elnökség végül arra kérte a magyar kormányt, hogy adjon magyarázatot és kérjen bocsánatot.

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos kedd délután azt nyilatkozta az ügyről, hogy megnehezíti a helyzetet, hogy miközben a magyar delegáció megpróbál válaszokat adni, az egyik tagjuk Twitter-kampányt folytat. A belga biztos kijelentette: folytatni fogják a hetes cikk szerinti eljárást a magyar és a lengyel jogállamiság védelmében.

Frissítés: az MTI beszámolója szerint az M1-en nem esett szó a fentiekről

Nyilvánvaló, hogy az Európai Parlament által indított, a 7-es cikk szerinti eljárás tendenciózus, Magyarország és a magyar kormány elleni hadjárat, amelynek a „Soros-szervezetek” a gerjesztői – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az M1 kedd esti műsorában.

Kovács Zoltán azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a magyar jogállamiság vizsgálata során kedden újabb meghallgatást tartottak az Általános Ügyek Tanácsában. Úgy fogalmazott: a „Soros-szervezetek kórusa kedd reggel felsorakozott”. A „Soros-szervezetek” újabb és újabb jelentéseket adnak ki Magyarországról, ezzel pedig lehetetlenné teszik, hogy ez a joginak álcázott politikai eljárás egyszer véget érjen – tette hozzá.

Példaként említette, hogy Varga Judit igazságügyi és Palkovics László innovációs miniszter hiába válaszolták meg a feltett kérdéseket, a „Soros-szervezetek” sugalmazására újabb és újabb kérdések fogalmazódtak meg.

Kovács Zoltán közölte: ez azt jelenti, hogy a „Soros-féle univerzumhoz tartozó” emberek és szervezetek abban érdekeltek, hogy ez egy véget nem érő folyamat legyen. Vagyis a migrációval kapcsolatos eltérő magyar álláspont miatt „támadnak minket” – mondta.

Szerinte mindez csak az uniós tagállamok közötti bizalom megtörésére jó, miközben Európa olyan politikai kihívásokkal néz szembe, amelyekhez egységre és együttműködésre volna szükség.

Ennek kapcsán az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió negyedik éve nem képes dűlőre jutni a migráció kezelését az európai határok hatékony védelmét illetően.

„Ne legyenek illúzióink, kipécéztek minket”, ám a magyar kormány ebben a helyzetben sem enged az európai határok védelméből – fogalmazott Kovács Zoltán.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából