Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Újszínház vezetése, konkrétan Dörner György igazgató pénteken levelet kapott a fenntartó Fővárosi Önkormányzattól, melyben azonnali tájékoztatást kértek egy, a színházban történt állítólagos szexuális visszaélésről – írja a Hvg.hu.

A cikk szerint az eset 2016 elején történt, és a főváros illetékesei azt tudakolják, hogy érkezett-e bejelentés akkor a színház vezetéséhez, és ha igen, úgy milyen intézkedések történtek. Ha érkezett bejelentés, de nem volt vizsgálat, úgy az elmaradás okára kérdeznek rá, illetve arra, hogy milyen belső szabályok léteznek a munkavállalók védelmére.

A lap kereste Dörner Györgyöt, hogy reagáljon arra, tudomásuk szerint több helyen tettek bejelentést a színházban történt szexuális jellegű visszaélésről. Ám érdemi választ nem kaptak.

A Hvg.hu úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is díjazott, ismert színész lehet az érintett, míg a vélt áldozat az intézmény nem színész alkalmazottja.

November végén jelentette be a Katona József Színház, hogy azonnali hatállyal szerződést bontott egy munkatársával, mert a vezetőség tudomására jutott, hogy „egy szerződéses munkatársa több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival”. Nem sokkal később Gothár Péter nyilvánosan közölte: elfogadhatatlan módon közeledett egy munkatársnőjéhez.

Azóta kiderült, megszüntetnék a Nemzeti Kulturális Alapot, a színházigazgatók kinevezésében pedig vétójogot kaphat Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője már jelezte is, hogy a kormánypárti frakciók meg fogják szavazni a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot. Mint fogalmazott, a „Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket”.

A Facebookon utóbbi tervezett intézkedés miatt tüntetés szerveződik hétfő estére a Városháza elé. – Ne hagyjuk, hogy elvegyék a színházainkat! Ne engedjük, hogy a színházi szakma szabadságát kiszolgáltassák a politikai kinevezetteknek! – olvasható a felhívásban. A demonstráción felszólal majd több színész és Karácsony Gergely főpolgármester is.

(Magyar Hang)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából