Ugrás a cikkhez
Reklám

A lakosság készpénzállománya a harmadik negyedévben is tovább nőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai szerint, és a történelem során először átlépte az 5000 milliárd forintot – írta a Napi.hu.

A lakosság egész pontosan 5050,9 milliárd forintnyi készpénzt őriz otthon, ez háztartásonként átlagosan 1,23 millió forintot jelent. Lehetnek persze olyan családok is, amelyek ennél többet, több tízmillió forintot rejtegetnek otthonukban. (Azt is érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy a háztartások többségében nincs ennyi készpénz.)

Érdekes adalék az is, hogy a kormány korábban úgy gondolta, az új államkötvény hatására csökken majd a készpénzállomány, de az adatok alapján ez láthatóan nincs így.

A készpénz mellett a betétek állománya is nőtt, csaknem 6800 milliárd forintot tart a lakosság lekötetlenül folyószámlabetétben, ami történelmi rekord – írta a lap. Az egyéb betétek mennyisége – ez többnyire lekötött betétet jelent – viszont tovább csökkent 3254,6 milliárd forintra, ami 16 éves mélypont.

Ugyancsak nőtt a nettó pénzügyi vagyon, és a háztartások adóssága is gyors ütemben hízik: kilenc hónap alatt csaknem 700 milliárd forinttal növekedett, és szeptember végére meghaladta a 9720 milliárdot. Ebből 8250 milliárd forint bankhitel volt. A Napi.hu megjegyzi: ennyi adóssága utoljára 2014 végén a devizahitelek forintosítása előtt volt a lakosságnak.

(HVG - Napi nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából