Ugrás a cikkhez
Reklám

Magyarország a NATO-nak és az Európai Uniónak is tagja, de ez nem zárja ki, hogy politikai együttműködést hozzunk létre Oroszországgal, mondta Orbán Viktor a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalás után. Putyin arról beszélt, hogy a tárgyalás során megbeszélték, hogyan lehet normalizálni Oroszország és az unió kapcsolatát, valamint az ukrajnai válságot hogy lehet megoldani.



Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Minden évben egyszer tartanak egy magas szintű orosz-magyar találkozót hosszú évek óta, hogy minden évben előre tudjanak lépni, mondta Orbán Viktor a találkozó után tartott sajtótájékoztatón. A Oroszország elleni szankciók bevezetése óta 2018 az első év, amikor a kereskedelmi forgalom ismét nőtt a két ország között, tette hozzá.

A kereskedelmi forgalomban óriási többlete van Oroszországnak, mert olajat, gázt vásárlunk tőlük, közölte Orbán, hozzátéve, hogy ezt egyensúlyba kell hozni. Magyarország ezért Oroszországban tőkebefektetéseket eszközölne, és olyan exportképes terméket szeretne kínálni, amit az orosz piac befogad. Ebben próbálnak haladni, szögezte le a magyar miniszterelnök.

Rátérve a politikai együttműködés, Orbán azt mondta: egyetlen ország sem tudja megválasztani a házszámát. Kifejtette: a Berlin-Moszkva Isztambul háromszögben éltük életünket mindig is. Ugyan Magyarország a NATO-nak és az Európai Uniónak is tagja, de ez nem zárja ki, hogy politikai együttműködést hozzunk létre Oroszországgal.

Politikai együttműködés van a migráció kezelésében, az üldözött keresztények védelmében, a Közel-Kelet stabilitása érdekében a két ország között, sorolta Orbán Viktor. Mint mondta, Közel-Keleten vannak magyar érdekek: ha a térség destabilizálódik, akkor az onnan érkező menekültek Magyarországon keresztül akarnak majd eljutni nyugatra. Magyarország érdekelt a NATO és Oroszország közötti együttműködés javításában, mert ha a kapcsolatok jók, akkor Magyarország nyer, ha rosszak, veszít, zárta beszédét Orbán.

Vlagyimir Putyin azt emelte ki elsőként, hogy a két ország között sikeres, magas szintű és jó minőségű az együttműködés évek óta. Közölte: áttekintették az eddigi együttműködést és komoly gazdasági csomagot írtak alá. A kétoldalú áruforgalom további aktivizálásán dolgoznak, tette hozzá.

Putyin elmondta, hogy Magyarországon keresztül történik a gáztranzit Nyugat-Európába, ezért Magyarország prioritást élvező partner a gázszállításban. Nagy jelentőségűnek tartja a paksi atomerőmű két új blokkjának építését is az orosz elnök. Mint közölte: a tárgyaláson szót ejtettek a magyar folyami hajózásról, és a budapesti metró modernizációjáról. Megbeszélték továbbá, hogy lehet normalizálni Oroszország és az unió kapcsolatait, megvitatták, hogy az ukrajnai válságot hogy lehet megoldani, valamint a szíriai konfliktus politikai szabályzásáról is tárgyaltak, szögezte le Putyin az Index beszámolója szerint.

Az orosz politikus látogatásáról néhány napja Szijjártó Péter azt mondta, hogy fontos megállapodásokat fognak aláírni gazdasági, szociális biztonság és sport területén folytatandó együttműködésekről. A hivatalos tájékoztatás szerint a találkozó fókuszában nem meglepő módon energetikai kérdések állnak; Oroszország legfőbb exportcikke a gáz és az atomerőművek, Magyarország szempontjából mindkettő létfontosságú.

Kapcsolódó: Orbán Putyinnak: Budapest valóban szép, éppen most vesztettük el

Korábban írtuk: Megérkezett Putyin

Szerdán délután megérkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre, akit a magyar kormány részéről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadott a Liszt Ferenc repülőtéren.



Fotók: MTI/KKM

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyalását követően több együttműködési megállapodást is aláírhatnak a gazdaság, a sport és az űrkutatás területén, valamint a keresztény közösségek védelme érdekében. Várhatóan a friss szíriai fejleményekről is tárgyal a miniszterelnök és az orosz elnök.

Frissítés: Orbán Viktor miniszterelnök fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban.







Elsősorban energetikai, beruházási, valamint űrkutatási megállapodások aláírása várható.




A tárgyalások után az orosz elnök és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tart.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából