Ugrás a cikkhez
Reklám

Visszahívta a Magyar Olimpiai Bizottságból Borkai Zsolt volt MOB-elnököt a Magyar Torna Szövetség. Győr polgármestere a szexvideós botránya után nem tarthatja meg ezt a posztját - írja az Index.



Borkai Zsolt a MOB elnökeként (fotó: Huszti István/Index)

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztját 2010. november és 2017. május másodika között Borkai Zsolt töltötte be, ezzel párhuzamosan volt Győr polgármestere is az olimpiai bajnok tornász. 2017. május másodikán a közgyűlés szavazott róla, alulmaradt az elnökségért folytatott harcban, és a kihívója, az olimpiai ezüstérmes Kulcsár Krisztián lett a szervezet vezetője. Abban az évben Győr rendezte az Európai Olimpiai Fesztivált (EYOF).

Borkai MOB-tagságát megtartotta, a Magyar Torna Szövetség delegálta oda. Az Index most úgy értesült, hogy a hazai szövetség megvonta tőle ezt. A MOB ezt elfogadta. A szervezet hamarosan közleményben is tájékoztatja a nyilvánosságot.

Borkai 1988-ban hármas holtversenyben, a maximális tíz ponttal lett a szöuli olimpia bajnoka lólengésben.

A Borkai botrány másik érintette, Rákosfalvy Zoltán a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökségi tagja. A MÚSZ elnöksége már a múlt héten tárgyalt volna róla, de az ügyvéd arra nem ment el.

Ami Borkai MOB-tagságát és életjáradékát illeti, hétfőn a parlamentben Steinmetz Ádám jobbikos képviselő, olimpiai bajnok magyar vízilabdázó a saját olimpiai aranyérmét feltartva kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt.

Orbán azt mondta, "beteg dolognak" tartja, hogy ha valaki saját maga készít vagy a jelenlévőkkel készíttet felvételt a szexuális életéről. (Mellébeszélt, hiszen itt nem erről van szó, nem maga a felvételkészítés a botrány, Borkai nagy valószínűséggel nem tudott róla - a szerk.)

A Fidesz szerinte Borkairól döntést hozott, és ugyanezt az olimpikonoknak is meg kell tenniük. Steinmetz ezután azt mondta, benyújtott egy törvényjavaslatot, hogy a hasonló helyzetekben etikai bizottság elé kerüljenek az olimpikonok, ahol akár az életjáradék megvonásáról is dönthetnek. Orbán erre azt mondta, azt kéri a képviselőtől, először az olimpiai bizottsághoz forduljon, a bizottság tegyen javaslatot, amit majd valószínűleg támogatni fognak.

Frissítés: bejelentették

Borkai Zsolt keddtől már nem tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak – közölte a MOB csütörtökön az MTI-vel.

„Személyével kapcsolatosan a továbbiakban fegyelmi vagy etikai eljárásnak nincs helye, az ügyét ezzel lezártnak tekintjük” – áll a közleményben. A korábbi MOB-elnök a Magyar Torna Szövetség delegáltjaként volt MOB-tag.

Borkai Zsolt olimpiai járadékának esetleges megvonásáról a MOB tudatta, hogy „az olimpiai járadékkal összefüggő minden feladatot a sportpolitikáért felelős miniszter lát el 2017. január 1. óta. Az olimpiai járadékok megállapításának, folyósításának, vagy azok megszüntetésének kérdésében a jelenlegi törvényi szabályozás alapján a Magyar Olimpiai Bizottságnak nincs hatásköre eljárni.”

A MOB jelezte, a Magyar Olimpiai Bizottságot megkereste Steinmetz Ádám, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőcsoportjának tagja, és az olimpiai járadékról szóló törvény módosítása tervezetének véleményezését kérte. „A törvénymódosítás tervezetéről kialakított véleményünket meg fogjuk küldeni a képviselőnek” – zárul a közlemény.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából