Ugrás a cikkhez
Reklám

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán Mengyi Roland volt kormánypárti képviselőt, aki fideszes Voldemortként is ismert.



Mengyi Roland a bíróságon 2017. július 12-én (fotó: Bődey János/Index)

Mengyit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt ítélték el.

A helyszínről tudósító Hírösvény azt írta, Mengyi Roland nem várta meg az ítélet indoklását, hanem sértődötten távozott a tárgyalóteremből. Ez az ítélet egy évvel több, mint amit Mengyi első fokon kapott, illetve az ítélőtábla súlyosbított társai elsőfokú ítéletén is. A mostani ítélet jogerős.

Mengyi első fokon három év letöltendőt kapott, akkor azt mondta, fellebbez, mert szerint „abszurd” az ítélet. Akkori ezt mondta:

Óriási félreértés ez, továbbra is kitartok amellett, hogy nem követtünk el semmilyen bűncselekményt, és a fellebbezés során fogjuk is ezt bizonyítani. A probléma az, hogy nekünk kell bizonyítani az ártatlanságot, nem pedig az ügyésznek kellett volna a bűnösséget… Valójában abszurd, fellebbezünk, természetesen.

A Mengyi-ügy lényege az, hogy Mengyi ismerőse 2015 tavaszán az egykori képviselő révén tudomást szerzett arról, hogy a közeljövőben a szociális szövetkezetek számára egy mintegy 800 millió forint összegű, európai uniós forrásból származó támogatás elnyerésére szóló pályázatot fognak kiírni. Mengyi Roland a pályázat kiírásáért, valamint azért, hogy a pályázati összeget az érintettek által koordinált szövetkezetek nyerhessék el, 5 millió forint úgynevezett „alkotmányos költséget” kért a vele kapcsolatban lévő döntéshozók részére, illetve további 5 millió forintot akkor, ha a pályázatuk nyer. A kecskeméti lap felidézi, hogy az érintettek összegyűjtötték a kért 5 millió forintot, melyet Mengyi Roland barátjának juttattak el.

Mostani ítéletében az Ítélőtábla Mengyi társainak elsőfokú ítéletén is súlyosbított.

2016. október 10-én Polt Péter kérte a képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését, majd rövid idő múlva vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének, bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérletének bűntettével gyanúsították meg.

„A másodfokú bíróság álláspontja szerint a törvényszék a perrendi szabályok megtartásával járt el, ügyfelderítési kötelezettségének eleget tett. A megállapított tényállás az ítélőtábla részben megalapozatlannak tartotta. A megalapozatlanságot az ügyiratok tartalma és ténybeli következtetés alapján kiküszöbölte úgy ítélve meg, hogy a vádlottak szándéka az összesen közel 500 millió forint összegű támogatás teljes összegének jogosulatlan megszerzésére irányult” – áll az Ítélőtábla szerdai közleményében.

(Fővárosi Ítélőtábla - hvg)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából