Ugrás a cikkhez
Reklám

Diákok követelik a köznevelési törvény visszavonását, egyelőre szolid akcióval - kénytelen beismerni némi visszafogottsággal még a HVG is.

A visszajelzések alapján tömegesen nem bojkottálják a diákok a pénteki tanítási napot: az A Hang oldalán 141-en jeleztek vissza, az esemény Facebook-oldalán 225-en szerepelnek résztvevőként, 596-an érdeklődőként. Ők maradhatnak otthon, vagy részt vehetnek országszerte néhány programon, például alternatív tanórákon.



Nógrádi Áron - ez az ártatlan waldorfos fiúcska az országos diáksztrájk egyik szervezője, nem a TASZ-féle felforgatók, akik a legutóbbi diáktüntetésen exponálták magukat, dehogy! (lásd bővebben a kapcsolódó anyagban); kép: ATV

A köznevelési törvény visszavonását követelő petíciót eddig 1234-en írták alá. Az iskolabojkottot a gyerekek mögé bújó TASZ ugyanaz a néhány diák szervezte, aki az augusztus végi tüntetést is. Egyikük, Nógrádi Áron a mai sajtótájékoztatón arról beszélt, az akciójuk

nehezen indult, de jól sikerült.

Visszautasította azokat a kormányoldali vádakat, hogy ez pártpolitika esemény lenne. Voltak pártok, amelyek megpróbálták támogatni őket, de azt visszautasították - állította.

A "szervezők" azt ígérték, a tiltakozások folytatódni fognak. A diákok akciója mellé álló Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás vitába szállt Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel – utóbbi szerint Szent István óta nem volt akkora fejlesztés a kultúrában és az oktatásban, mint most –, azt mondja, a rendszerváltás óta nem volt akkora visszalépés az oktatásban, mint most.

Az utolsó nagy diák- és tanártüntetések a közoktatás állapota, a tanárok és diákok leterheltsége miatt 2016-ban voltak. Érdemi változást ugyan azok sem hoztak, de a résztvevők elmondása szerint legalább "felszabadító hatásuk" volt.

(HVG nyomán)

Kapcsolódó: Gyerekek mögé bújni most a nemzetközi trend: országos diáksztrájkot hirdettek "középiskolások"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából