Ugrás a cikkhez
Reklám

A helyi mederviszonyokat is bemutató, hatvan új tájékoztató táblát helyeztek el öt balatoni település strandjainak bejáróinál a vízi balesetek megelőzéséért, a szakmai összefogással született Mentőöv program keretében - erről sajtótájékoztatón számoltak be a prevenciós program megalkotói szombaton Balatonlellén.

A Mentőöv programot a két évvel ezelőtti, 24 balatoni áldozatot követelő nyár után indították el tavaly a balatoni vízirendészet szakmai útmutatásával a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) támogatásával és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) vezetésével, hogy a Balaton Európa legbiztonságosabb tava maradjon.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a vízi baleseteket gyakran információ- és önismerethiány, felkészületlensé, vagy emberi felelőtlenség okozza, így a hatékony megelőzésben a kommunikációs eszközök komoly szerepet játszhatnak. Ezeknek a módszereknek, eszközöknek fejlesztésére, kidolgozására és megvalósítására vállalkozott a BFT által létrehozott Mentőöv munkacsoport.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta, a program első látványos eleme a vízmélységről, mederviszonyokról, a viharjelzésről információkat közlő strandi tájékoztatótáblák kihelyezése. Valójában már tavaly elkezdődött a munka, közel 140 helyen mintegy 7 ezer gyerek számára vízbiztonságról tartott tájékoztató előadásokkal, foglalkozásokkal.

A rendőrkapitány ismertetése szerint két éve huszonnégyen, tavaly nyolcan, idén eddig heten haltak meg a Balatonban. Az esetek többségében időskori betegség, rosszullét, alkoholos befolyásoltság, öngyilkossági szándék játszott közre. A történteket elemezve megállapítható, általában nem társul szabálysértésekkel egy-egy tragédia, és megelőzéssel, megfelelő tájékoztatással sokat lehet tenni az újabb balesetek elkerüléséért - tette hozzá. Annál is inkább, mert a Balaton 235 kilométer hosszú partszakaszán 138 kijelölt strand, és csaknem ennyi nem kijelölt fürdőhely található, a vízbe vezető bejárók száma 749, amelyek mennyiségét növeli a mintegy kétezer parti ingatlan saját bejárója. Ennyi helyen nem óvhatja mindenütt vízirendőr vagy vízimentő az egy-egy forró nyári napon 300 ezerre tehető fürdőző biztonságát - mondta a kapitány.

Horváth László beszélt arról is, hogy nem tartják jó megoldásnak a mentőmellény kötelezővé tételét a vízibiciklik biztonságosabbá tétele érdekében, viszont szeretnék elérni, hogy minden ilyen vízi járművön legyen mentőeszköz.

Jamrik Péter, a BFT Közbiztonsági Tanácsának elnöke elmondta, hogy a Mentőöv projekt 22 programelemből áll össze. Beszámolt arról is, hogy a BFT idén tavasszal két tárcánál is jogszabály-módosítást kezdeményezett a vízirendészet által kidolgozott javaslat alapján, hogy kötelező legyen a vízibiciklik valamilyen mentőeszközzel történő ellátása. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium más módon, de megoldást kínált a probléma jövőbeni megoldására - tette hozzá. Említést tett arról is, hogy a Magyar Vöröskeresztnek nyaranta a Balatonnál szolgálatot adó önkéntesei is közreműködnek bizonyos programelemek megvalósításában.

A sajtótájékoztatón szó esett arról, hogy több felelősen gondolkozó vízibicikli-kölcsönző magától is felszerelte már mentőeszközzel a vízi járműveit.

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke elmondta, a napokban kihelyezett új tájékoztató táblák célja, hogy a fürdőzőket ellássák megfelelő információkkal a strand bejáratától kezdve a vízbemenetelig. A program keretében öt település strandjai kaptak számokkal ellátott, így baleset esetén pontos helymeghatározást is lehetővé tévő új táblákat jól látható helyen, közvetlenül a bejárók mellett, a vízben elhelyezve. A tájékoztatótáblák egy részén QR-kódok is találhatók, amelyek révén okostelefonnal angol, német és orosz nyelven is elérhetők az információk. "Reményeink szerint az önkormányzatok, strandüzemeltetők felmérik ezen táblák jelentőségét, és jövőre csatlakoznak a kezdeményezéshez, valamennyi strandot hasonlóval látva el" - fogalmazott a VMSZ elnöke.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából