Ugrás a cikkhez
Reklám

"Kiváló magaviseletéért" mindössze 13 év után kiszabadulhatott ifjabb "H.", azaz Horváth Dezső, ám a Szögi Lajos családját képviselő ügyvéd szerint korántsem báránylelkű a lincselő: fogvatartása idején még halálos fenyegetéseket tartalmazó leveleket írogatott.
Szögi Lajos családjának jogi képviselője szerint a különös kegyetlenséggel elkövetett bűncse­lekmények esetén el kellene törölni a kedvezménnyel szabadulás le­hetőségét.

– Az elő­ze­tes letartóztatása idején találtak nála néhány kézzel írt levelet, amit az akkor szabaduló zárkatársával akart kicsempésztetni. A levelekben azokat az embereket fenyegette meg, akikről úgy gondolta, hogy kihallgatják az ügy­ben, s terhelő vallomást tehetnek rá vagy a családtagjaira. Azt üzente, szabadulása után leszámol velük. Sosem felejtem el, tele volt helyesírási hibákkal. Úgy fogalmazott: a „hódon”, azaz a Holdon vegyen házat, aki velük szembe mer menni – mesélte a Borsnak dr. Helmeczy László. Hozzátette:

ifjabb "H." Dezső volt a legkegyetlenebb lincselő, aki csak fiatal kora miatt úszhatta meg az életfogytot.

Máshol próbál szerencsét - és hoz szerencsétlenséget a magyarokra

A Bors információi szerint a frissen szabadult gyilkos nem költözik vissza Olaszliszkára, ezt már a börtönbeli meghallgatásán is hangoztatta, de a rokonai is megerősítették.

– Nagyjából két hónapja be­ment az önkormányzatba két nő hozzátartozója egy ingatlannal kapcsolatos ügyet intézni. A jegyzőnek ekkor mondták, hogy ha­marosan szabadul Dezső, de ne aggódjanak, nem akar visszaköltözni a településre, egyébként nem is mer – mondta a lap forrása.

Elmondása szerint a felháborodáson kívül Olaszliszkán nem foglalkoznak a szabadulás hírével. Ez azonban nagyrészt annak kö­szönhető, hogy a lincselő nem költözik vissza.

Vajon mennyire mer őszinte lenni a pártfogó egy fenyegetőző, gyilkos cigány ügyében?

A kedvezmények miatt ifjabb "H." Dezső négy évvel korábban szabadulhatott, ezért a következő négy esztendőben pártfogó felügyelete alatt áll. A szakember figyelemmel kí­séri az elítélt "visszailleszkedését" (reménytelen vállalkozás, hiszen nem tud visszailleszkedni az, aki soha nem is illeszkedett be, csak a cigányánybűnözői "kultúrába" - a szerk.).

– A szabadulás előtt elkészített környezettanulmány so­rán többek között megvizsgálják, hogy lakhatásra alkalmas-e a szabadulóra váró ingatlan. Az úgynevezett pártfogó szemmel követi, hogy pártfogoltja milyen életet él, sikerült-e munkába állnia, erről pedig meghatározott időszakonként, általában havonta személyesen kell beszámolnia – magyarázta az ügytől független jogi szakértő, dr. Halász Tamás.

– Ha ezalatt büntetőeljárás indul ellene, azonnal visszaviszik a börtönbe, s letöltetik vele a hátralévő éveket, amihez hozzájön az újabb büntetés, amiből már nem jöhet ki kedvezménnyel. De akkor is, ha a pártfogó által előírt normákat megszegi – tette hozzá a jogász.

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából