Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ügyészség perújítást javasol a Fenyő-gyilkosság ügyében "P." (azaz Portik) Tamással kapcsolatban – tudatta a Fővárosi Főügyészség hétfőn közleményben.

„A Fővárosi Főügyészség P. Tamás gyanúsított vonatkozásában a mai napon előterjesztést tesz a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez, amely ügyészség hatáskörébe tartozik a perújítási indítvány benyújtása a Fővárosi Ítélőtáblához” – áll a közleményben. A perújítást a Fővárosi Ítélőtábla rendelheti el."P." Tamás

A Fővárosi Főügyészség közölte: a Fenyő-gyilkosság irataiból Portik Tamás gyanúsított kapcsán megállapította, hogy a bizonyítékok alapján vádemelésnek lenne helye, azonban a bíróság előtti felelősségre vonás megfelelő módja az ő esetében nem a vádemelés, hanem a perújítási eljárás. Ugyanis korábban Jozef Rohácot a bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek tettesként, és ehhez kapcsolódóan Portik Tamást mindössze egy rendbeli emberölés felbujtójaként vonta felelősségre.

A Fővárosi Főügyészség azonban bizonyíthatónak látja, hogy Portik Tamás nemcsak az Aranykéz utcai emberölésnél volt felbujtója Jozef Rohácnak, hanem a Fenyő-gyilkosságban is, így cselekménye – Jozef Rohác minősítéséhez igazodva – szintén több emberen elkövetett emberölésnek minősülhet.

A főügyészség közleménye kitér arra is, hogy mindez nem érinti a "Gy." Tamás elleni büntetőeljárást. A Gyárfással szembeni érdemi ügyészi döntés meghozatala folyamatban van. Mivel pedig a gyanúsított a legenyhébb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt többször járt külföldön, ahonnan mindig visszatért, a Fővárosi Főügyészség nem látta indokoltnak a kényszerintézkedés meghosszabbítását, továbbá intézkedett az óvadék (200 millió forint - a szerk.) visszaszolgáltatásáról is.Egy brancs, ne is tagadják: a rács mögül is kiengedték, az óvadékot is visszakapja

Fenyő János zsidó médiamágnást 1998. február 11-én este géppisztollyal ölték meg Budapesten, a II. kerületi Margit utcában a gépkocsijában.

A rendőrség idén júniusban közölte, hogy lezárta a Fenyő-gyilkosság vizsgálatát. A megalapozott gyanú szerint Gyárfás Tamás megbízásából Portik Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére, amit Jozef Rohác hajtott végre.

Jozef Rohácot a bíróság néhány éve a Fenyő-gyilkosság és az 1998. július 2-ai Aranykéz utcai négy halálos áldozatot követelő robbantás elkövetőjeként jogerősen életfogytiglanra ítélte, ám a Fenyő-gyilkosság háttere, a felbujtó személye akkor még ismeretlen maradt.

A nyomozás során 2017-ben merültek fel új bizonyítékok, melyek alapján sikerült azonosítani a bűncselekmény többi elkövetőjét – közölte júniusban a rendőrség.

A rendőrség a Fenyő-gyilkosság ügyében tavaly Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt, médiavállalkozót és Portik Tamást is gyanúsítottként hallgatta ki. Utóbbi az Aranykéz utcai robbantás és egy másik, szintén két évtizeddel ezelőtti leszámolás, a Prisztás-gyilkosság ügyében jogerősen kiszabott szabadságvesztését tölti.

Az 51 éves férfinek még legalább 10 év van hátra a büntetéséből.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából