Ugrás a cikkhez
Reklám

Tizenkét évvel Szögi Lajos brutális meggyilkolása után jövő hétfőn már vígan távozhat a börtönből az ügy elsőrendű vádlottja, ifjabb "H.", vagyis Horváth Dezső.

A bíróság csak nyolc cigányt ítélt el az ügyben: hárman "életfogytig tartó" fegyházbüntetést kaptak, ifjabb Horváth Dezső 17 évvel megúszta. Alapesetben 2023 októberében szabadulhatna, de többek között a "jó magaviselete" miatt most feltételesen megnyílik számára a börtön kapuja.



2009. március 11-én az áldozatot szimbolizáló bábu mellett állnak a vádlottak és börtönőrök Olaszliszkán, ahol megkezdődött Szögi Lajos megölésének helyszíni tárgyalása. A tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a cigányok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én (kép: MTI Fotó/Vajda János)

A gyilkos az utolsó napját egy úgynevezett szabadulózárkában fogja tölteni. Az utolsó feladatok közé tartozik, hogy a bevonulásakor letétbe helyezett holmijait előkészítik, majd visszaadják neki. Egy halom papírmunka után végül kinyílik előtte a Szegedi Fegyház és Börtön kapuja - írja a Borsonline.



Kifogástalan magatartású ártatlan Dezsőke (kép: MTI)

A Bors információi szerint a gyilkos cigánynak nem kell aggódnia, szabadulását követően élettársához és gyermekéhez tud költözni, s két helyről is kapott munkáltatói szándéknyilatkozatot.

A május végi meghallgatásán megállapították: a lincselő magatartása "kiváló volt" a fogva tartása alatt, 53 jutalmat is kiérdemelt. Önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett, néhány hete pedig leérettségizett. "Kifogástalan magatartása" miatt hússzor a börtönt is elhagyhatta. A következő négy évben pártfogó lesz mellette.

Kapcsolódó:

- A Mi Hazánk tiltakozik Szögi Lajos gyilkosának szabadlábra helyezése miatt

- Ennyit ért Szögi Lajos élete: jövő hónapban tartja a szabadulóbulit az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja

- Áldott jó fiú ez a Dezsőke - a bíróság szabadon akarja engedni az olaszliszkai főlincselőt

- 13 évvel a gyilkosság után megkaphatja a Szögi család a kártérítés töredékét - a cigány megtartaná a pénzt





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából