Ugrás a cikkhez
Reklám

"Egyelőre" a függetlenek csoportjában kíván helyet foglalni Gyöngyösi Márton, a párt európai parlamenti listavezetője, később azonban az alapvetően euroszkeptikus képviselőket tömörítő Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához szeretne csatlakozni - írja a Népszava.




Az EP-képviselő a lapnak kifejtette: szinte az utolsó pillanatban dőlt el, hogy felveszi a mandátumát, az események gyorsan követték egymást, így "nem volt ideje körülnézni és kapcsolatokat építeni". (Végül is csak nyolc éve a Jobbik első számú külügyese, teljesen érthető, hogy ennyi idő alatt nem volt ideje körülnézni és kapcsolatokat építeni. Az pedig nem igaz, hogy az utolsó pillanatban dőlt el, hogy ő megy Brüsszelbe, hiszen hónapokon át nyilatkozta, hogy erre készül - a szerk.)

Az európai politizálást mindenképpen egy frakció tagjaként képzeli el, és a szóba jöhető jobboldali, konzervatív erők közül az ECR-t tartja a legmegfelelőbbnek. "Az Európai Néppárt egy monstrum, ahol a Fidesz miatt nincs mozgástér. Talán, ha Manfred Weber megszabadulna tőlük, akkor próbálkoznék" – mondta. (Újabb hazugság: már próbálkoztak, a Néppárt pedig azt üzente, nem tudják, mit szívnak a jobbikosok - a szerk.)

Nem is tudnak az állítólagos szándékáról azok, akikhez be szeretne ülni

A jobbikos politikusnak "jó személyes kapcsolatai" vannak az euroszkeptikus politikai csoportban helyet foglaló pártok némelyikével, például a lengyel kormánypárttal, ezért nem tart tőle, hogy a Fidesszel szoros barátságot ápoló Jog és Igazságosság párthoz tartozó EP-képviselők ajtót mutatnának neki. A Jobbik és saját rossz híre miatt sem aggódik, szerinte most már Európában, a nemzetközi sajtóban is kezdik felismerni, hogy pártja "néppártosodott", és "helyet cserélt a Fidesszel".

A függetlenek jelenleg körülbelül 70 tagot számláló csoportja a következő hetekben és hónapokban jelentősen megfogyatkozhat, mivel többen szeretnének frakciókhoz csatlakozni. Az ECR csoport szóvivője, Jan Krelina a Népszavának megerősítette, hogy tárgyalnak jelentkezőkkel, de Gyöngyösi Mártonnal nem vették fel a kapcsolatot.

A leendő EP-képviselő az egyetlen jobbikos, aki bejutott az Európai Parlamentbe. Az előző ciklusban hárman képviselték a pártot, valamennyien a függetlenek soraiban. Gyöngyösi a lapnak azt mondta, hogy a képviselőtestület külügyi és nemzetközi kereskedelmi bizottságában szeretne dolgozni.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából