Ugrás a cikkhez
Reklám

Mint ismeretes, a rendőrség betiltotta a Mi Hazánk Törökszentmiklósra tervezett erődemonstráló felvonulását. Ezt követően Toroczkaiék közölték, hogy a tüntetést márpedig megtartják, és  ismét bejelentették, némiképp módosított formában. A rendőrség azonban ismét betiltotta az itt olvasható határozat tanúsága szerint.




A május 21-re szervezett vonulást először 12-én tiltották be, az alábbi ürügyekkel:

A most betiltott rendezvényt szintén május 21-re jelentették be, és a korábbi határozat ellenére az előző, Törökszentmiklós Pánthy Endre út 31 szám–Pánthy Endre út–Kossuth Lajos út–Törökszentmiklós Polgármesteri Hivatal útvonalhoz képest hosszabb, Törökszentmiklós Pánthy Endre út 31. szám–Deák Ferenc út–Bocskai út–Törökszentmiklós Kossuth tér útvonalra kértek engedélyt.

Emellett a korábbi – a kontextus ismerete nélkül – akár semlegesen is értelmezhető "Tiltakozás a bűnözés ellen" cím helyett a lényegretörőbb

Tiltakozás a cigányterror és a véleménynyilvánítás korlátozása ellen

néven kívánták regisztrálni az eseményt.

A rendőrségi határozatban olvasható, hogy az egyeztetésen megjelent Árgyelán János bejelentő kifejtette,

a gyűlés célja a város jelenlegi közbiztonsági helyzete, és a gyűléssel szeretnék rákényszeríteni az önkormányzatot és az illetékes hatóságokat arra, hogy vessenek véget a terrornak Törökszentmiklóson, és védjék meg a tisztességesen dolgozó magyar embereket, mert elég volt abból, hogy néhány cigány család terrorizálja az egész várost.

Ezen kívül "a beszédek helyszínén statikus demonstrációt kívánnak tartani a Mi Hazánk Mozgalom politikai céljainak megismerése, az Európai Parlament tagjainak választásával kapcsolatos kampány, valamint a bűnözés, bűnmegelőzés és a büntetések szigorítása témakörben" – fejtette ki a párt képviselője a rendőrségen.

A határozat ezzel kapcsolatban külön megemlíti, hogy

"A Mi Hazánk Mozgalom elnöke 2019. május 08-án 17:59 órakor az egyik hírműsorokkal foglalkozó televízió internetes portálján megjelent nyilatkozata szerint a Mi Hazánk Mozgalom "erődemonstrációt" kíván tartani Törökszentmiklóson, amely nyilatkozat az alábbiakat tartalmazta:

Mi ezeket Szibériába, Oroszországgal kötendő bérrabtartási egyezmény keretében szibériai börtönökbe küldenénk. Ugyanakkor addig, ameddig a választópolgárok nem szavazhatnak az országgyűlési választásokon a Mi Hazánk Mozgalom programjára, addig is ellenzéki pártként fellépünk az ilyen esetekben, ezért május 21-én este 7 órától Törökszentmiklós városában erődemonstrációt tartunk számos partnerszervezetünkkel együtt. Szövetségeseinkkel, a MIÉP-pel, a Független Kisgazdapárttal és a Betyársereggel is.

A gyűlés betiltásának indokaként felhozzák továbbá a cigányterror kifejezés használatát, valamint a szervezet által hirdetett "rasszista, kirekesztő elveket", az esemény "erődemonstráció" jellegét, valamint a szervezetek előtörténetét,

ami alapján joggal feltételezhető, hogy az kimondottan félelemkeltésre, a közösség egyes tagjai elleni erőszakra történő burkolt felhívást hordoz magában.

Hivatkozik továbbá a határozat azon tényállásra is, miszerint "az érintett útvonalon élő lakóközösség összetételét, amelynek során megállapította, hogy ott jelentős számú nemzetiség, kisebbség nem található, azonban egyes lakóépületekben, ingatlanokban élnek olyan személyek, akik annak vallják magukat", ennek fényében pedig a vonulás törvényellenes, mivel a "foglyul ejtett közönség tilalma azt jelenti, hogy senki nem kényszeríthető egy őt érintő vélemény végig hallgatására, különösen nem az őt gyalázó, megfélemlítő üzenetekhez való asszisztálásra. Erre nem terjed ki sem a véleménynyilvánítás szabadságához, sem a békés gyülekezéshez való jog."

A vonulás pedig foglyul ejtené az utcákban lakó közösségét, a Nemzeti Légió előképét, a Magyar Gárdát betiltó hatóságok pedig ezen tényállást az utóbbi szervezet munkásságában is felfedezték – magyarán történt már korábban precedensértékű döntés hasonló ügyben.

(Kuruc.info - Mérce korrigálva)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából