Ugrás a cikkhez
Reklám

Hétfőn találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök Washingtonban.

A tervek szerint a két politikus az energiabiztonságról, a védelmi együttműködésről, a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a regionális biztonsági kérdésekről egyeztet – közölte az M1 híradója.

Utoljára 14 éve járt magyar miniszterelnök hivatalos látogatáson az amerikai elnöknél.

Meglesz az ára

Ismeretes, februárban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Budapestre jött egy régiós túra keretében, ahol nyilvánvalóan az oroszokra utalva azt mondta, hogy az elmúlt időszakban túl gyakran volt Amerika távol Közép-Európától, ami elfogadhatatlan, mert „a riválisaink betöltötték a légüres teret”. Pompeo nyilatkozatának visszatérő eleme volt, hogy nem nézik jó szemmel az oroszokkal és a kínaiakkal ápolt jó politikai és gazdasági kapcsolatokat. És persze az is érződik sok fontos amerikai nyilatkozaton, hogy keményen nyomják Amerika gazdasági-geopolitikai érdekeit, például az amerikai LNG-t fogadó horvátországi terminált, a NATO-tagságra ácsingózó Ukrajna erősítését a rajtuk keresztül történő orosz gázvásárlással (is), vagy a hadibeszerzéseket.

A Trump-kritikus amerikai sajtó és elemzők szerint Orbán biztos, hogy arra fogja használni a látogatást, hogy azt sugallja: Trumptól kvázi jóváhagyást kapott az illiberális rendszerre.

Orbán amellett, hogy állítólag nagy biznisz kötésének ígéretével érkezik Washingtonba (a Direkt36 szerint gázvásárlásban, hadibeszerzésben is amerikai érdekeknek megfelelő döntések születhetnek az Orbán-kormányban) , a „másik oldalt“ sem hanyagolja: éppen mostanában volt Kínában, és tett hitet (újra) a kínaiakkal való szoros gazdasági kapcsolatok mellett, odaszúrva egy kicsit mindazoknak, akik emiatt neheztelnek rá. Ami viszont azért okozhat problémát a magyar–amerikai viszonyban, mert egyrészt ők éppen kereskedelmi háborúban állnak Kínával, másrészt a kiberbiztonsági kérdéseken az USA nagy eséllyel a Huawei ügyét érti.

Egyébként szinte az összes európai kormányfővel találkozott már Trump, és Orbánt megelőzve tárgyalt már a többi V4-es ország elnökével vagy miniszterelnökével is. És PR-szempontból az sem Orbánt erősíti, hogy vele egy időben két ellenzéki politikust, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert és Kész Zoltánt, a veszprémi körzet 2015–18 közötti parlamenti képviselőjét is fogadja az amerikai külügy.

Sajtóinformációk szerint nagyjából félórás tárgyalásra lehet számítani, a kormányfő gépe vasárnap este száll le, és hétfőn este indul is vissza.

Frissítés: a találkozó magyar idő szerint 20 órakor kezdődik

Donald Trump magyar idő szerint 20 órakor, washingtoni idő szerint 14 órakor fogadja a Fehér Házban a magyar miniszterelnököt – derül ki az amerikai elnök napirendjéből.

Trump az első elnök Bill Clinton óta, aki hajlandó fogadni Orbánt a Fehér Házban.

Steve Bannon, az amerikai elnök korábbi stratégiai tanácsadója a Politicónak arról beszélt: Trump mindig is figyelemmel kísérte a magyar miniszterelnököt.

(Híradó - Index - HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából