Ugrás a cikkhez
Reklám

Szokatlanul kemény hangot ütött meg a magyar miniszterelnökkel szemben Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje. A német politikus a Spiegel című magazinnak úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktornak abba kell hagynia a Brüsszel-ellenes kampányát és bocsánatot kell kérnie tetteiért.




Mára az is kiderült, hogy az Európai Néppárt tagjai közül hét párt kezdeményezte a Fidesz kizárását, ami az alapszabály szerint már elegendő ahhoz, hogy a párt vezetése hivatalosan is foglalkozzon a kérdéssel.

Weber erről annyit mondott, hogy minden opció lehetséges, és jelenleg is tárgyalnak róla a Néppártban. Azt is hozzátette, hogy a magyar kormányfő "súlyos károkat okozott a Néppártnak".




"Orbán Viktor politikája rossz irányba halad. Amikor az alapvető demokratikus értékekről van szó, nagyon sokban hasonlít Matteo Salvinire az olaszországi Ligából, vagy Jaroslaw Kaczynskire, a lengyel PiS elnökére. Ez azonban nem az én utam és nem is az Európai Néppárté" – mondta Weber.

Az EPP csúcsjelöltje korábban Orbán Viktor szövetségesének számított, de egyre többször szólal fel a Fidesz politikája ellen. Tavaly szeptemberben nyilvánosan jelentette ki, hogy megszavazza a Sargentini-jelentést, bár azóta többször is hangsúlyozta, hogy nincs napirenden a Fidesz kizárása a Néppártból. A Spiegelnek adott nyilatkozata azonban arra utal, hogy a magyar kormány legújabb plakátkampánya már nála sem fér bele a megengedett viselkedésbe.

(Spiegel - HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából