Ugrás a cikkhez
Reklám

Mengyi Roland hatodrendű vádlottat első fokon bűnösnek mondta ki csütörtökön a bíróság bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt, ezért 3 év börtönre ítélte, illetve 4 milliós pénzbírsággal sújtotta, illetve hat évre eltiltották a közügyektől.



Mengyi Roland a bíróságon 2017. július 12-én (fotó: Bődey János/Index)

A hét vádlottas ügyben az összes többi vádlottat elítélték, Mengyi társai közül egy kapott letöltendő szabadságvesztést, két és fél évet, a többieket felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélték.

A vád röviden: 2015-ben Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő segített egy több százmilliós uniós pályázatot lenyúlni, a pályázatot alapvetően szociális szövetkezetek részére írták ki. Mengyi 5 plusz 5 milliót kért azért, hogy a nekik fizető vállalkozók nyerjék a pályázatot. Majd az elnyert összeg 50, illetve 90%-ának visszajuttatása is felmerült igényként.

A bíró szerint a beismerő vallomások közös pontjai a következők:

A vallomások alapján megállapítható, hogy Mengyiék határozták volna, hogy milyen cégeken keresztül kellett volna elkölteni a pénzt, kikkel kellett volna szerződést kötni. A cégek csak papíron teljesítették volna a feladatukat, illetve több szövetkezetnél ugyanazok a papírok lettek volna leadva. A varázsszó, ami a lehallgatott telefonbeszélgetésekben nagyon sokszor elhangzott: lepapírozzák.

Mengyi Roland végig tagadta a bűncselekmény elkövetését, a rá terhelő vallomásokra azt mondta, azok félreértések, a tárgyalás alatt több vádlott is változtatta a per során a védekezését, és volt, hogy vallomásokat vontak vissza.

(Index)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából