Tíz ember bűnösségét mondta ki a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék hétfőn. Az első- és a másodrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Öt vádlottat felmentettek.




A bíróság B. Zoltánt két év hat hónap, D. Józsefet pedig két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte. A harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott.

Minden vádpont alól felmentett a törvényszék öt vádlottat.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, a katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

(MTI)

Frissítés: Morvai Krisztina közleménye:

Megváltoztatták az alaptalan, igazságtalan felmentést, megállapították a bűnösséget!

Büntetőjogászként is szívügyemnek tartottam, hogy a vörösiszap-katasztrófa felelősei ne kerülhessék el a büntetést. Nagyon fontos ítéletet hozott a Győri Törvényszék a megismételt eljárásban: a Mal Zrt. két vezetőjét két év hat hónapi, illetve két év végrehajtandó szabadságvesztésre, nyolc további személyt felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve megrovásra ítélt, s öt vádlottat mentett fel.

Kíváncsian várom, hogy olvashassam az ítélet indokolását, különösen azt, hogy a bűnösség megállapítása után miért került sor ilyen enyhe büntetés kiszabására (figyelembe véve az okozott tragédia súlyosságát). Mindazonáltal a legfontosabb az eredeti felmentő rendelkezések megváltoztatása és a főfelelősök bűnösségének megállapítása. Nyilvánvalóan nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a bíróság a büntetőeljárás elhúzódását, azaz azt, hogy a vádlottak hosszú éveken át álltak büntetőeljárás alatt. Fontos hangsúlyozni, hogy az ítélet még nem jogerős. Az, hogy miért tartottam indokoltnak a bűnösség megállapítását, több megszólalásomban kifejtettem az eljárás korábbi szakaszaiban. Kérem, hogy nézzék meg és osszák meg minél többen a témában tartott előadásomat, illetve a büntetőper korábbi szakaszairól adott összefoglalóimat.