Ugrás a cikkhez
Reklám

Hiteltelen és szégyenteljes, hogy Szávay István továbbra is a Jobbik frakciójának tagja – vélik a liberálisok. Sermer Ádám szerint ha a Jobbik valóban centrista pártnak vallja magát, el kell határolódniuk Szávaytól.

– Szégyenteljes, hogy Szávay István még mindig nem adta vissza parlamenti mandátumát, de ahhoz képest, amiket mondott, és amilyen szóhasználattal élt, már nem kell meglepődni semmin sem – nyilatkozta a Magyar Időknek Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje annak kapcsán, hogy a zsidóveréssel dicsekvő jobbikos a lemondási ígérete ellenére még mindig tagja a párt frakciójának.



Repedések a szivárványkoalíción - Sermer Ádám heftijét csípi a "vészkorszakot" idéző történet
Sermer szerint hiteltelen, hogy tett egy ígéretet erre vonatkozóan, továbbá emberileg sokkal súlyosabban értékelhető a kijelentése. – Még ha ez csak szóban történő elmebeteg hencegés volt Szávay részéről, akkor sincs helye a közéletben – mondta a liberális politikus.

– Kérdéses, hogy a Jobbik miként viszonyul ehhez. Ha ösztönzik, hogy távozzon, akkor legalább a szervezet hozzáállása tisztázott lenne, ami a közös ellenzékiségre is kihathat. Amennyiben a Jobbik komolyan gondolja, hogy a centrista térhez közeledő párt, akkor az teljesen egyértelmű elhatárolódást követel meg – hangsúlyozta Sermer Ádám.



Sermer (jobb szélen) indulata érthetetlen, hiszen Bősz Anettel (bal szélen) már olyan jól ment a pizsamaparti a köztévében...
Mint ismert, Szávayról december elején került elő egy hangfelvétel, amelyen azt mondja, leütött egy zsidó nőt. Ezek a mondatok nem állnak messze a Jobbik korábbi antiszemita megnyilatkozásaitól. Gyöngyösi Márton 2012-ben javasolta, mérjék fel, hogy az Országgyűlésben és a magyar kormányban „hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. Gyöngyösi ugyanebben az évben a The Jewish Chronicle című folyóiratban megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatai­nak számát.

A Jobbik előző elnöke sem a Spinoza-házban hirdette a néppártosodást korábban. Vona Gábor 2013-ban Ilan Mor akkori izraeli nagykövetnek azt üzente: ő soha nem lesz Izrael kutyája, majd pedig 2014-ben meg akarta szakítani a diplomáciai kapcsolatot a zsidó állammal, s az izraeli termékek bojkottjára szólított fel, de Vona mondta azt is, ha kiderülne, hogy zsidó, akkor lemondana pártelnöki tisztségéről. Ugyanekkor közölte azt is, fontos volna vizsgálni a Jobbik felső vezetésének származását.



Ez a régi "komprommitáló" kép már önmagában elég lenne a Szávaytól való elhatárolódásra, ha most az O1G-koalíció pillanati érdekei kedvéért nem férne bele a buzeránsok zászlója mellett az Árpád-sávos is
A legmegbotránkoztatóbb kétségkívül Kulcsár Gergely, a párt korábbi országgyűlési képviselőjének tette volt. Kulcsár, aki egyébként jelenleg is regionális igazgatói posztot tölthet be a pártban, 2011-ben beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőkbe, és horogkeresztekkel kívánt boldog új évet a párt tagjainak – sopánkodik a "náci nosztalgikus" időket felidéző kormánylap.

Sermer okkal reménykedhetett, hogy a távozását Szávay tűpontosabban tudja előrejelezni: Szávay már órákkal a Jobbik-tisztújító előtt "tűpontosan" tudta, kik lesznek az alelnökök és hány szavazatot kapnak

Korábban írtuk:

- Megvan Szávay és Staudt utódja - új arcok ölelgethetik az MSZP-s színésznőket

- Szávay közölte, mikorra várható a lemondása

- Nagyon keresi Szávay utódját a Jobbik

- Kunhalmi nem félti a heftikéjét, folytatják az együttműködést a Jobbikkal

- És tényleg megszólalt Heller Szávay ügyében: nem örül neki, de azért vannak még "demokraták" a Jobbikban

- Beleremeg a Spinoza-ház a legújabb jobbikos hangfelvételbe: a "néppártosodott" Szávay leütött egy "büdös zsidót" - le is mond, meg nem is





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából