Ugrás a cikkhez
Reklám

"2019 első kormányinfóját Orbán Viktor miniszterelnök tartja" - hirdette ki Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa kedden. Az eset két okból is rendkívüli: egyrészt eddig mindig a Miniszterelnökséget vezető miniszter tartotta a kormányinfót (az előző ciklusban Lázár János, most Gulyás Gergely). Másrészt a kormányfő elvétve tart sajtótájékoztatót, ahol minden újságíró kérdezheti.



Fotók: Ajpek Orsi / Index

Több lapot és rádiót is kitiltottak

Nem teljesen világos koncepció alapján több lapnak is jelezték, hogy nem fogadják el a regisztrációjukat. Vagyis a munkatársaik nem mehetnek be a sajtóeseményre, nem kérdezhetik Orbán Viktort.

Az érintett lapok:

A Hvg.hu azt írta, hogy a Klubrádió csütörtök reggeli műsorában ismertették, hogy hajnalban kaptak levelet a Miniszterelnökségtől, pedig az elsők között kérvényeztek minden létező csatornán belépést a sajtótájékoztatóra. Ők úgy tudják, hogy más, lustább szerkesztőségek későn regisztrálva is pozitív visszajelzést kaptak, míg a Klubrádiónak nem jutott hely.

Az Azonnali azt írta, nekik is a helyhiányra hivatkozva utasították el a regisztrációjukat: "Ezúton tájékoztatjuk, hogy akkreditációját a nagyarányú médiaérdeklődésre való tekintettel sajnos nem tudjuk elfogadni."

Orbán el is kezdte

"Ma velem kell beérniük Gulyás Gergely helyett" - kezdi Orbán az Index tudósítása szerint, s azt ígéri, hogy a tegnapi kormányülésről fog beszámolni, amelyen fővárosi beruházásokról döntöttek. Ezért azon részt vett Tarlós István főpolgármester is.

Magyarország stabil, jó kezekben

Varga Mihály pénzügyminiszter is meghallgatta tegnap a kormány. A kormányfő ismertet néhány számot:

Ez alapján Orbán úgy látja, hogy Magyarország stabil, és "jó kezekben van".

1 millió 382 ezren konzultáltak a kormánnyal

1 millió 382 ezren küldték vissza a családügyi nemzeti konzultációt. Mindez Orbán szerint azt jelenti, hogy a kormánynak és a választópolgároknak is fontos a családpolitika és a népességnövekedés.

Megtárgyaltak egy közvélemény-kutatást

A szerdai kormányülésen megtárgyalták a közelgő EP-választást is, és szó volt egy decemberi közvélemény-kutatásról is, amelyben 52 százalék a bevándorlást nevezte meg a legfontosabb ügynek a választással kapcsolatban Orbán szerint.

Orbán szerint egyedül a magyarokat kérdezték meg eddig a migrációról, és ez alapján a kormány visszautasít minden migrációt segítő európai elképzelést. Orbán azt szeretné ha az EU intézményeiben a bevándorlásellenes erők lennének többségben.




Orbán migránsellenes többséget akar Európában

Orbán megjelölte az EP-választás célját, tétjét is:

Orbán azt is mondja, hogy az ENSZ „migránspaktumát" kilenc EU-állam utasította vissza, és ez szerinte már önmagában is nagy előrelépés.

Trócsányit szánja EU-biztosnak

Orbán szerint az EU-ban "demokráciadeficit" van. Mivel nem közvetlenül választották az emberek az Európai Bizottság elnökét, ezért született a Spitzenkandidat-rendszer. Ennek Orbán szerint a magyar verzióját is létrehozták, ezért vezeti a fideszes listát Trócsányi László igazságügyi miniszter, akit az Európai Bizottság tagjának jelölnek majd.

Az ellenzék a saját sírját ássa a közös EP-listával

Az Origó arra kérdez rá, hogy mit szól Orbán a körvonalazódó közös ellenzéki listához. „Ha az ellenzék erre az útra lép, saját sírját ássa, és nekem nem kötelességem ebben megakadályozni."

Az Origó következő kérdésére Orbán jelzi: azon nem lepődött meg, hogy Brüsszelben az ellenzékkel együtt tüntetett a bevándorláspárti Judith Sargentini.

Az idén is megcélozzuk a 4 százalékos növekedést

A Bloomberg újságírója azt kérdezi, lesz-e személyi következménye annak, ha a kormány előrejelzései szerint nem biztos, hogy jövőre a növekedés eléri a négy százalékot. Orbán szerint "exportorientált, nyitott gazdaság" vagyunk, ezért bármi megtörténhet, de a 4 százalékot kedvezőtlen gazdasági körülmények között is meg kell célozni. Ehhez gazdasági növekedést segítő döntéseket is hoznak, ezekről februárban döntenek.

Orbán szerint a migráció a sorskérdés, azért ezzel foglalkozik

Az AFP tudósítója arra kérdez rá, figyelmen kívül hagyja-e Orbán az ellenzéki tüntetések témáit, annak ugyanis nem a bevándorlás, hanem a túlóratörvény, a közigazgatási bírósági rendszer és a közmédia állapota a témája.

Orbán szerint a migráció lesz Magyarország és a kontinens sorskérdése a következő 15-20 évben. És mivel Afrika és Ázsia népessége folyamatosan növekszik, folyamatos lesz a migrációs nyomás. Ezért nem szabad engedni ezt a kérdést "leesni az asztalról".

"Minden jó, ami a migráció megállítását szolgálja."

Orbán mindennap úgy kel fel, hogy ma is ellenszélben dolgozik

A 444 arról kérdezi, hogy milyen szerepe volt Orbánnak a veje, Tiborcz István vagy Mészáros Lőrinc milliárdossá válásában. Orbán röviden reagál:

A miniszterelnöknek nem szabad foglalkoznia üzleti kérdésekkel.

A másik kérdés a kormányzati médiaalapítványt érinti. Orbán ezzel kapcsolatban elmondja.

Baloldali, liberális médiatöbbség van. Ahogy felkelek, tudom, hogy a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni.

És még rögzíteni kell Orbán szerint, hogy

Többen vannak ellenem önök közül, mint velem.

Még mindig a 444: Varju László DK-s képviselő köztévé székházában történt esetéről kérdezi a miniszterelnököt. Orbán jogászkodik picit, szerinte nincs jogi felhatalmazása egy képviselőnek, hogy beolvastasson bármit a köztévében.

Zéró toleranciát tart kívánatosnak a korrupció ellen...

Az Mfor.hu újságírója a korrupció magyarországi szintjéről kérdezi Orbánt. A kormányfő szerint a "korrupciónak nincs elfogadható szintje", ezért kell a zéró tolerancia politikáját követni. Orbán ezután elkezd elmúltnyolcévezni, és arról beszél, hogy 2010 előtt a "pénz nagy részét ellopták".

Folyamatosan kell szerinte most is intézkednie a kormánynak a korrupció ellen. Például a közbeszerzéseknél az a jó, ha minél kevesebb az "egyszereplős" közbeszerzés (most 15%-a az összes közbeszerzésnek ilyen).

Az adóügyi intézkedések is arra szolgálnak, hogy fehérítsék a magyar gazdaságot. Szintén a korrupció elleni harc része, hogy a politikát és a gazdaságot minél jobban szétválasztják.

A politikának nincs szüksége pénzre.

Orbán szerint olyan itthon a kampánytámogatási rendszer, hogy nem szükséges egy pártnak az üzleti szférából pénzt bevonni ahhoz, hogy megnyerjen egy választást.

Nincs céldátum a magyar euróra

Orbán nem látja tisztán most az eurózóna jövőjét, ezért kivár az euró bevezetésével. Magyarország aláírta, hogy majd csatlakozik, de szerinte azóta jelentősen változtak a közös pénz feltételei.

Orbán szerint Manfred Webert bepalizták

A Euronews arról az ellentmondásról kérdezi Orbánt, hogy miért támogatja a Fidesz az EB élére Manfred Webert, aki megszavazta a Sargentini-jelentést.

Van úgy, hogy az ember barátját bepalizzák.

Orbán elmondja, hogy a "Soros-egyetemmel" kapcsolatban vezették félre Manfred Webert.

Lassan halad az alkotmány felülvizsgálata

Az Index azt kérdezi, hogy 2030-ig - eddig tervez Orbán - milyen illiberális fordulatokat kell Magyarországon végrehajtani. Orbán szerint a magyarok a fontos kérdésekben illiberálisak: például bevándorlást érintően (elutasítják), családot érintően (férfi és nő kapcsolatában hisznek), és a magyarok a keresztény kultúrában hisznek. Orbán szerint problémát okoz, hogy az angolszász világban és Európában mást jelent a liberális szó, mint itthon.

Hogy áll az alkotmányrevízió? "Kezdetlegesen, lassan haladunk" - mondja erre Orbán. Néhány hónappal később fogunk végezni, mondja Orbán.

Ez Orbán véleménye az O1G feliratokról

Az Index arról is kérdezi a miniszterelnököt, hogy látja Orbán, mi abban a felelőssége, hogy az ország egyik fele sorosozik, a másik O1G-zik. Orbán azt mondja: "A paternalista megközelítést nem szeretem. A magyarok felnőttek, felelősséggel tartozik mindenki a cselekedeteiért. Senki sem háríthatja át a felelősséget azért, amilyen szavakat használ."

Orbánnak vitája van Sorossal, de nem a származása miatt

A 888 Soros "György"-ről kérdez alá a miniszterelnöknek. Orbán így kifejtheti, hogy megnevezte Sorost mint nagy erőforrásokkal rendelkező, a bevándorlást sok szempontból irányító személyiséget.

"Megértem, hogy Soros Györgynek sem tetszik minden mondat, amit mondunk." De Orbán szerint nem fogadható el, hogy az egyik oldal (Orbán oldala) transzparens, míg a másik rejtőzködik. Orbán szerint káros, ha a közéleti szereplők vagy a média ebbe belekeveri Soros zsidó származását és az antiszemitizmust. Megint megismételte, hogy Soros magyar állampolgár, "magyar ember", "honfitársunk".

Figyel az ellenzéki tüntetőkre

Az ARD német rádió arról kérdezi Orbánt, miért nem hallja meg a tüntetők hangját. Orbán szerint azzal nem lehet vádolni, hogy nem figyel oda az emberek véleményére, a legjobb példa erre szerinte a nemzeti konzultáció.

A mostani tüntetőkre is figyelek. Valamit jobb lenne nem meghallani. De kihámozom ebből, amit szeretnének.

Orbán azt kéri az ellenfelektől ugyanakkor, hogy ne vonják kétségbe, hogy a parlamenti demokráciában a döntéseket a többség hozza.

Nem akar bikaviadalt vívni egy újságíróval

A Népszava azt kérdezi, miért nem ad interjút nem kormánypárti médiumoknak a miniszterelnök, és miért nem engedtek be több lapot.

Az interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívjak egy újságíróval.

Orbán olyan szituációkat nem vállal, hogy "eleve rosszindulatú ember előítéletes kérdéseket tesz fel." Vagyis bizonyos korrektséget vár az újságíróktól, ez alapján válogat.

Kovács Zoltán azt mondja, meghívásos alapon történt az médiumok meghívása, most pedig tele van a terem. "Pártsajtót pedig nem szoktunk hívni".

Nem terveznek változtatni a túlóratörvényen

Az RTL Klub munkatársa a túlóratörvényre visszatérve azt kérdezi, várható-e módosítás, illetve kinek az érdekében írták bele a jogszabályba a 3 éves időkeretet.

„A törvényt most fogadtuk el, a vitákat lefolytattuk, semmilyen módosítás nincs napirenden” – jelenti ki Orbán. Hozzáteszi, hogy aki ledolgozza „a melót”, azt a következő hónapban ki kell fizetni. Orbán szerint elég erősen a munkavállalók, hogy ezt kiköveteljék.

A túlóratörvény jó törvény

Az Atv.hu arra kérdez rá, hogy a Tesco és a Spar sem fogja alkalmazni a 400 túlórát. Orbán azzal hárít, hogy a törvény működik, hiszen a 400 túlóra egy lehetőség.

Ez egy jó törvény, senkire semmilyen kötelességet nem ró. Aki akar, él vele.

Macronnal jó viszonyt ápolunk, de harcolok ellene

A Le Monde francia napilap az olasz Matteo Salvinivel, illetve a Marine Le Pen pártjával, a Nemzeti Tömörüléssel meglévő kapcsolatára kérdez rá.

Orbán azt mondja, az olasz belügyminiszterrel való találkozóját a migráció indokoljta, de előtte engedélyt kért rá Silvio Berlusconitól. "Bátor embernek tartom" - mondta Salviniről.

A Nemzeti Tömörüléssel tartott találkozón Orbán nem volt ott. A magyar kormányfő ezután azzal folytatta, hogy Emmanuel Macron francia elnök a bevándorláspárti erők jelentős alakja. "Nem személyes ügy, jó viszonyt ápolunk egymással", de mivel amit akar, rossz lesz Magyarországnak, ezért Orbán harcol ellen.




"Nem hagyja magát beleprovokálni", nem válaszol a Mészáros Lőrincet illető kérdésekre

A ZDF a korrupcióról kérdezi a miniszterelnököt. Ám a Mészáros Lőrincről feltett kérdést Orbán elutasítja, "nem hagyja magát beleprovokálni ilyen válaszba".

A Hvg.hu munkatársa szintén a kormányközeli üzleti körök gyarapodásáról kérdezi Orbánt. A kormányfő neki is elmondja, hogy nem foglalkozik üzleti kérdésekkel. A leggazdagabbak listájáról pedig azt mondja, hogy úgy kezeli, az emberek két dologért fizetnek: hogy rákerüljenek egy listára, vagy ne kerüljenek rá.

A baloldalt félti az "antiszemita" (lásd Jakab Péter) Jobbiktól

A TV2 a Jobbikról és az ellenzék brüsszeli tüntetéséről kérdezi Orbánt. A Jobbik frakcióvezetőjének azt üzente a kormányfő, hogy politikában nem szabad az ördöggel is összeállni (Gyöngyösi Márton arról nyilatkozott, hogy Orbán ellen az ördöggel is összeáll), és aki ilyet mond, „abba már bele is bújt a kisördög".

Az ellenzék összefogásáról Orbán azt gondolja, hogy a baloldalnak történelmileg is meg kellene közelítenie a témát, és nem szabadna összeállnia és elfogadnia semmilyen szélsőjobboldali vagy antiszemita erőt szövetségesként.

Még nem kóstolták a pudingját a tüntetők

A BBC szerint sokak hangulata rossz az országban, és azt kérdezi, hogy adott esetben Orbán hajlandó lesz-e „új pudingot felszolgálni" nekik. (Ezzel arra utalt, hogy Orbán kijelentette a túlóratörvényről, hogy a puding próbája az evés). Orbán azt kéri, először kóstolják meg ezek az emberek a pudingot.

Orbán megnyugtat: senki nem gyakorol nyomást rá

A 24.hu újságírója azt kérdezi, nem kompromittáló-e, hogy elfogadja üzletemberek ajándékát például egy luxusrepülés utazásnál. Orbán szerint mindenki megnyugodhat, hogy nem gyakorolnak nyomást rá, amúgy pedig a parlament mentelmi bizottság nem talált ebben kivetnivalót.

Simonka György fideszes képviselőt, aki ellen ügyészségi nyomozás zajlik, megilleti az ártatlanság vélelme az ítélet meghozásáig - mondja a másik kérdésre Orbán.

Megváltoznak az erőviszonyok a médiában is

Nem gondolom, hogy a politikának túl sokat kellene foglalkoznia a médiaviszonyokkal - mondja Orbán az újabb kérdésre a médiaügyi átalakításokról.

Korszakváltás kapujában vagyunk, én ebben reménykedem, önök meg nem.

Orbán szerint liberális koncepció jegyében történt az elmúlt években a világ értelmezése, "ezt az adottságot nem érdemes eltagadni". Orbán szerint viszont most összeszedik magukat a keresztény-konzervatív újságírók, hátszelet is kaptak, ráadásul a migráció átalakítja a médiában is az erőviszonyokat.

Videón a sajtótájékoztató:

Frissítés: Jakab Péter üzeni: a nemzet egyre bátrabb :-)

A Jobbik Tordai Bencéje az alábbi közleménnyel reagált a mai kormányinfóra:

A demokrácia fontosságáról beszélt az, aki épp most darálta be a demokrácia utolsó bástyáját, a független igazságszolgáltatást. A migrációellenesség fontosságáról beszélt az, aki az Európai Parlament tiltakozása ellenére jogerősen elítélt macedón migránst bújtat, aki több tízezer bevándorlót szabadított hazánkra és Európára, nem keveset közülük jó pénzért. A kereszténység fontosságáról beszélt az, aki hazug módon letagadja a korrupciót, azokat a magyarokat pedig, akik tisztességesen, munkából akarnak megélni, gyűlölködve sorosbérencezi. Orbán Viktor a lopással, hazudozással, rabszolgatörvénnyel felbőszítette a magyarokat, most pedig bebújt mentora, Soros György és a migránsok háta mögé.

A kormányfő egyre gyávább. A nemzet egyre bátrabb. A Gruevszki-ügy után pedig már azt is tudjuk, miért utazhatott Orbán Brazíliába.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából