Ugrás a cikkhez
Reklám

Az országgyűlési választás eredményéhez képest hét százalékponttal nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, november végén és december első felében, részben már az ellenzéki tüntetések idején készített pártpreferencia-kutatásából.

A Jobbik népszerűsége hat százalékponttal csökkent április 8-a óta, így lassan már olyan alacsony a támogatottságuk, mint a stagnáló MSZP-Párbeszéd szövetségnek.




A biztos szavazók között 7 százalékponttal tudta növelni támogatottságát a Fidesz-KDNP, így jelenleg a legvalószínűbb listás eredménye 54 százalék. A Jobbik népszerűsége tovább csökkent, az április 8-i 20 százalékos eredmény után, nyolc hónap alatt 6 százalékpontot zuhant a párt a biztos szavazók körében, jelenleg 14 százalék adná rá a voksát. Az MSZP és a Párbeszéd táborának mérete, amely 11 százalékos, hozzávetőlegesen akkora, mint tavasszal. A DK 7 százalékon áll, az LMP–Momentum-páros támogatottsága 4-4 százalékos. Hármuk közül a DK és a Momentum erősödött minimálisan a választások óta, az LMP azonban már nem éri el nemhogy a választási eredményét jelentő 7 százalékot, hanem még a bejutási küszöböt jelentő 5 százalékot sem. Az év végére egy szintre került az MKKP és a Mi Hazánk a biztos szavazók körében, mindkét párt 3 százalékról várhatja a jövő évet. Ez egyben azt is jelenti, hogy eredményes kampánnyal gyakorlatilag mind a négy, jelenleg az 5 százalékos küszöb alatt álló pártnak (LMP, Momentum, MKKP és Mi Hazánk) megvan az esélye arra, hogy májusban európai parlamenti mandátumhoz jusson.



Viszonyításként a szűk egy hónappal ezelőtti mérésük

Nekik már a november végén kezdődött adatfelvétel során elárulták az emberek, mit fognak most gondolni

Az áprilisi választáshoz viszonyítva csökkent tehát azoknak a pártoknak a népszerűsége, amelyek részt vesznek az év végi, helyenként erőszakba torkolló túlóratörvény-ellenes tiltakozásokban, bizonyítva, hogy a radikalizmusra nem vevők a választók. Ezt mutatja a Nézőpont Intézet korábbi közvélemény-kutatása is, miszerint a magyarok kétharmada elutasítja az ellenzék parlamenti botránypolitizálását. Az utcai politizálást hirdető pártok népszerűsége összességében a választások óta 7 százalékpontot csökkent, azzal, hogy a radikalizmus felé fordulnak, csak a társadalom egy szűk rétegének támogatottságát tudják megszerezni - írja a fideszes közvélemény-kutató csúsztatásokat sem mellőzve.

A felmérés szerint teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 38, a Jobbik 9, az MSZP-P 6, a DK 4, az LMP, a Momentum, az MKKP 2-2-2, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 2 százalékos népszerűségnek örvend.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. november 26. és december 15. között készült 2000 fő személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék.

Kuruc.info-kommentár:

A Nézőpont Intézet "bizonyítékai" a tüntetések okozta változásokról még kissé koraiak, hiszen ha november 26. és december 15. között történt az adatfelvétel, tehát a december 12-én elfogadott rabszolgatörvény utáni demonstrációk és ellenzéki színészi előadások hatásai legfeljebb nyomokban találhatók meg benne. Tényszerűen annyi igaz ebből, hogy április óta csökkent az elmúlt bő egy hétben is röhejeset alkotó a bohócellenzék népszerűsége.

Ebből a szempontból ügyes csúsztatás, hogy az áprilisi országgyűlési választások eredményeihez viszonyítanak. Ez ugyan érdekes és releváns adat, de ha már a villámelemzésben hivatkoznak rá, a legfrissebb események hatását talán inkább az előző havi eredményekhez (is) kellett volna mérni, ahogy a szakmában szokás. (A felmérés a Magyar Idők számára készült, ezért is volt "érdemes" sutba dobni a szakmai szempontokat.) Ezek szerint a Jobbik valóban gyengült a biztos pártválasztóknál egy százalékot, de az MSZP-Párbeszéd ugyanennyit erősödött (vagyis a hibahatáron belül), az LMP és a DK támogatottsága sajnos nem változott. Az említettek miatt persze mindez nem jelent sokat, sajnáljuk, hogy a Nézőpont kutatását szövegező szakembernek ezt tőlünk kell meg tudnia, de ha még mindig nem világos a számukra, bármely átlagosnál okosabb gimnazista el tudja nekik magyarázni.



Kép: kozvelemenykutatok.hu
A propagandamázon túl viszont nem biztos, hogy érdemes figyelmen kívül hagyni az adatokat is, a Nézőpont minden elfogultsága ellenére áprilisban sem bizonyult különösebben pontatlannak, a szintén fideszes pénzekkel kitömött Századvég mellett az ellenzéki körökben jobban hangzó Publicus, IDEA, Republikon és a már megszűnt Iránytű Intézet is gyengébben teljesített a becslések, felmérések alapján.

(Kuruc.info)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából