Ugrás a cikkhez
Reklám

Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól a volt macedón miniszterelnök – jelentette be maga a politikus Facebook-oldalán.



Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Gruevszki üzenetében azt írja: az elmúlt napokban több halálos fenyegetést kapott, de "soha nem adja fel".

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, ahol viszont a héten elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

(MTI)

Szijjártó nem nyilatkozhat

Frissítés: Pintérék megerősítették Macedóniának, hogy Gruevszki itt van

A macedón belügyminisztérium megkeresésére a magyar belügyi tárca megerősítette, hogy Nikola Gruevszki hazánkban van, és menedékjogot kért – tudta meg a Deutsche Welle macedón kiadása. A megerősítés nyomán nemzetközi letartóztatási parancsot adhatnak ki a bukott macedón miniszterelnök ellen.

A macedón kormányzat határozottan tagadja, hogy politikai alku nyomán hagyták futni a több ügyben hivatali visszaéléssel vádolt volt miniszterelnököt, és közölték: mindent megtesznek azért, hogy letöltse börtönbüntetését hazájában. Ennek érdekében minden európai intézményt értesítenek a történtekről.

Gruevszki szökését a macedón kormány úgy tekinti, mint az állam és annak polgárai ellen elkövetett bűncselekményeinek beismerését.

Egyáltalán hogy juthatott Budapestre?

A Deutsche Welle macedón kiadása azt találgatja, hogyan juthatott Magyarországra Nikola Gruevszki bukott macedón miniszterelnök, aki kedden közölte Facebook-oldalán, hogy Budapesten kér politikai menedékjogot, mert hazájában hivatali visszaélés miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A DW felveti, hogy a politikus szökését Orbán Viktor szervezhette, és a szerb hatóságok is közreműködhettek benne.

Megjegyzik: Gruevszkinek tavaly július óta nincs macedón útlevele, egy választási csalás gyanúja miatt folyó eljárásban vette el tőle a bíróság. Azt is írják, hogy a politikus közeli kapcsolatban áll Aleksandar Vucic szerb elnökkel, akivel korábban kormányfőként kollégák voltak, a szerb hatóságok pedig a portál megkeresése ellenére hallgatnak arról, hogy a területükön áthaladva jutott-e Magyarországra.

A portál szerint elképzelhető, hogy Gruevszki illegálisan kelt át a macedón határon, majd a szerb hatóságok tudtával, vagy akár a kíséretükkel ment egy szerbiai repülőtérig, vagy a magyar határig. Ez viszont nehezen lett volna kivitelezhető a szerb vezetés legmagasabb köreinek tudta nélkül. Mivel nagyon valószínűtlen, hogy a menekültválság miatt szigorúan őrzött magyar határon illegálisan kelt volna át, Magyarországra repülővel, vagy a hatóságok tudomásával határátkelőn keresztül léphetett be.

Kitérnek arra a cikkben, hogy Orbán Viktor rendszeres vendége volt Gruevszki és pártja választási gyűléseinek. A két politikus utolsó találkozója tavaly szeptemberben volt a helyhatósági választások előtt. Ekkor a Deutsche Welle szerint Orbán ígéretet tett Gruevszkinek, hogy Magyarország menedéket ad neki, ha hazájában börtönbüntetéssel fenyegetik, sőt, még segítőket is kijelölhetett.

A portál forrásai szerint egyébként Orbán Viktornak nem származna közvetlen előnye Gruevszki bújtatásából, azért tenné ezt, hogy segítsen egy bajban lévő barátnak, és mert szavatartó ember – írták.

Kiadatását kérik

A macedón igazságügyi minisztérium kiadatási kérelemmel fog élni, ha bebizonyosodik, hogy Nikola Gruevszki volt miniszterelnök valóban Magyarországon van – tudósított a Meta hírügynökség. A hír szerint arra vár a tárca, hogy a belügyminisztérium értesítse a bukott politikus tartózkodási helyéről, a bíróság pedig nemzetközi letartóztatási parancsot adjon ki.

A bíróság tájékoztatása szerint Gruevszkitől korábban a személyes és diplomata útleveleit is elvették.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök újságírók kérdésére válaszolva ugyancsak azt mondta, hogy még meg kell győződniük arról, hogy Gruevszki valóban elhagyta az országot. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a kormány nem akar beavatkozni az igazságszolgáltatás munkájába. A felelősséget firtató kérdésre kifejtette, hogy a rendőrség bírósági határozat nélkül nem korlátozhatta a volt miniszterelnök személyi szabadságát.

A kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség szerint Gruevszki saját gyávaságáról tett tanúbizonyságot, amikor a felelősségre vonás előtti félelmében elmenekült. A politikus Facebook-bejegyzésére utalva, ami szerint „mindig hű marad Macedóniához”, közölték: Gruevszki valójában az általa évekig szervezett bűncselekményekhez hű. A párt magyarázatot vár a hatóságoktól arra, hogyan szökhetett el a volt miniszterelnök.

Gruevszki pártja, a VMRO DPMNE szóvivője azt állítja, ők nem tudnak arról, hogy hol van és mit csinál tiszteletbeli elnökük. Arról sincsenek információik, hogy tényleg kapott-e a volt miniszterelnök halálos fenyegetéseket, ahogy Facebook-bejegyzésében állította, de elképzelhetőnek tartják.

Érvényes útiokmány nélkül Gruevszkinek is a tranzitzónában kellene várakoznia

Ha Nikola Gruevszkinek valóban nincs érvényes útiokmánya, a drákói hazai szabályok szerint a tranzitzónában kellene megvárnia a menedékjogi eljárás lefolytatását – írja blogján a Magyar Helsinki Bizottság, amely arra próbál választ keresni, hogy mi fog történni a bukott macedón miniszterelnökkel, aki kedden jelentette be Facebook-oldalán, hogy Budapesten kér politikai menedékjogot. Hazájában ugyanis börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt.

Gruevszki útiokmány nélkül érkező menekültként a tranzitzónába is csak hosszas szerbiai várakozás után léphetne be. Ám meg lehet úszni a tranzitzónát, ha valaki legálisan érkezik az országba, ilyen például az iráni vagy jemeni egyetemisták esete, akik érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, de nem akarnak visszatérni hazájukba, ahol veszélynek lennének kitéve.

A magyar szabályozás szerint az uniós tagjelölt országok, így Macedónia is 2015 óta biztonságos származási országnak számítanak, így magának a menedékkérőknek kell bizonyítania, hogy miért nem biztonságos számára hazája. Az is fontos körülmény lehet Gruevszki esetében, hogy közvetlenül repülővel, vagy más országon keresztül érkezett.

Szkopje és Budapest között van közvetlen repülőjárat, de érvényes okmányok nélkül gyakorlatilag lehetetlen lett volna erre felszállnia a börtön elől menekülő politikusnak. Közúton pedig Szerbián keresztül érkezhetett, ami nálunk biztonságos tranzitországnak számít, az azon át érkező menedékkérők kérelmeit futószalagon, vizsgálat nélkül nyilvánítják elfogadhatatlannak.

A hatóságnak nem feltétlenül kell a rendes menedékjogi eljárást lefolytatni, a belügyminiszternek is jogában áll megállapítani a védelmet. Ám Pintér Sándor sem teheti meg, hogy jogszabályellenesen döntsön. Az Alaptörvény rendelkezik arról, hogy nem jogosult Magyarországon menedékjogra az, aki olyan országon keresztül érkezett, ahol üldöztetésnek vagy üldöztetés közvetlen veszélyének nem volt kitéve, de az eljárásban megállapíthatják, hogy Szerbia mégsem biztonságos Gruevszki számára.

(24.hu nyomán)

Friss: Egészen egy nagykörúti luxusszállóig "menekült" Orbán macedón cimborája

Korábban írtuk: Elfogatóparancsot adtak ki a volt macedón miniszterelnök ellen





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából