Újabb információ birtokába jutott a Blikk a soroksári kocogó nő feltételezett gyilkosával kapcsolatban. Úgy tudják, abban az esetben, ha a rendőrség közvetlenül Gyurik Krisztina megölése után körözni kezdi a családanya telefonját, egy hónapon belül a tettest is elkaphatták volna. Ám mivel ez tudomásuk szerint nem történt meg, az ügy végére csak öt évvel később kerülhet pont.




A HVG írta meg elsőként, hogy a feltételezett gyilkos cellájában Krisztina telefonját találhatták meg. Kardos Lajosnét még 2012-ben futás közben érte támadás, a tettes a Soroksár és Pesterzsébet közötti bicikliútról egy közeli erdős részre vonszolta a nőt, ahol bántalmazta, majd egy kötéllel megfojtotta. A tettes a nő ruháját és telefonját is elvitte a helyszínről.

A készülék papírjait, többek között a gyári számot Krisztina férje még a nyomozás elején átadta a rendőrségnek, ám az ilyenkor szokásos rutin elmaradt, vagyis az arra illetékes zsaru nem vitte be az adatokat a rendszerbe. Így, amikor egy hónappal a bűncselekmény után a nő meggyilkolásával gyanúsított R. Szilveszter betörés közben lebukott Siófokon, az ügyben eljáró rendőr hiába ütötte be a központi nyilvántartásba a férfinál talált telefonok számát, ott semmiféle egyezést nem talált. Épp ezért teljesen szabályosan kerültek a mobilok a börtönbe, amikor a sorozatbetörések miatt bevonult a rácsok mögé.




– Miután kiderült számomra, hogy az áldozat telefonját találták meg védencem letétjében, azt hittem, Siófokon hibáztak, mert nem futtatták át a gyári számokat a központi nyilvántartásban. Múlt héten azonban bent jártam Szilveszternél a börtönben, és ő elmondta, hogy Siófokon szabályszerűen jártak el, csak éppen a gép semmit sem jelzett. Ebből arra következtetek, hogy Krisztina mobiljának adatai nem voltak rögzítve a rendőrségen. Nemcsak erről beszéltem az ügyfelemmel, abban is megállapodtunk, hogy továbbra sem tesz vallomást. Ha azonban bebizonyosodik, hogy valóban nála volt az áldozat telefonja, erre vonatkozólag beszélni akar a nyomozóknak – árulta el a lapnak dr. Lichy József ügyvéd.

Mint ismeretes, idén szeptemberben a laboratóriumi vizsgálatok egyezést mutattak a holttesten talált anyagmaradványok és a más bűncselekmények miatt börtönbüntetését töltő R. Szilveszter DNS-mintája között. Ő azt állította, látta, amikor egy férfi bántalmazza a nőt, ezért segített rajta, majd továbbállt. A rendőrök szerint azonban Szilveszter DNS-mintája olyan helyekről, többek között a nő megfojtásához használt kötélről került elő, ami kizárja, hogy bárki más is jelen lett volna a helyszínen.

Frissítés: "levonták a következtetéseket"

Tényfeltáró vizsgálatot indított az ORFK azután, hogy a hvg.hu megírta, a soroksári futónő feltételezett gyilkosa öt éve börtönben ül, és bevonulásakor nála volt a nő mobiltelefonja, azt leadta letétbe.

A lap most megkérdezte az ORFK-t, lezárult-e a vizsgálat, mire annyit írtak:

az elrendelt vizsgálat befejeződött, annak megállapításaiból a rendőrség a következtetéseket levonta. A vizsgálat eredményéről a rendőrség bővebb tájékoztatást nem ad.

Visszakérdeztek, hogy miért nem, illetve a "következtetések levonása" után felelősségre vontak-e valakit, de azt írták, ennél többet nem akarnak mondani.