Ugrás a cikkhez
Reklám

Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő szerint nemcsak indokolt, hanem törvényes is volt az a kérdésfeltevés, amit a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez intézett "a miniszterelnök lányának katonai repülőgéppel történt esetleges szállításáról".

Az LMP frakcióvezető-helyettes csütörtökön Debrecenben a Stop tandíj! címmel tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: miután a kecskeméti repülőbázison "teljesen törvényes keretek között" betekintett az iratokba, az információk "egyértelműen indokolták és indokolják azt a kérdésfeltevést", amit megtett a két miniszternek.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke azt mondta, közérdekből nyilvános adatokról van szó, ezért hozta nyilvánosságra. Érthetetlennek nevezte azt a sajtóbeli üzengetést, ami az ügyben kialakult, ő maga – mint megerősítette – várja a miniszterek hivatalos, írásos válaszát, s annak ismeretében dönt a további lépésekről.

Arra a kérdésre, lemond-e országgyűlési képviselői mandátumáról, amelyre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szólította fel az LMP-s politikust, egyértelműen nemmel válaszolt.

"Miért mondjak le?" – tette fel a kérdést. Úgy fogalmazott, hogy azt a munkát végzi, amivel megbízták a választók. Mint mondta, ennek az a legfontosabb eleme az, hogy országgyűlési képviselőként a kormányzat működését és tevékenységét, illetve a döntések végrehajtását ellenőrizze.

Frissítés: nehéz eldönteni, a két szereplő közül melyik a problémásabb "honvédő"...

Az LMP-s Demeter Márta tettével bebizonyította, hogy katonai és nemzetbiztonsági kockázatot jelent – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára csütörtökön újságíróknak Budapesten.

Németh Szilárd kiemelte: Demeter Márta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként bizalmas és érzékeny adatokat „hamisított és szivárogtatott ki”. Ezért úgy vélik, az LMP-nek vissza kell hívnia őt a szakbizottság második posztjáról.

„Ilyen emberre nem lehet rábízni a testület vezetői tisztségét” – jegyezte meg Németh Szilárd, aki szerint Demeter Márta pozíciójával visszaélve követte el tettét, ezért felszólítják, hogy adja vissza képviselői mandátumát.

A Honvédelmi Minisztérium nem engedi meg, hogy bárki politikai érdekből egy magyar katonai misszióban részt vevő magyar katona és családja biztonságát kockáztassa – szögezte le a tárca parlamenti államtitkára.

Németh Szilárd azt mondta: Demeter Márta felelőtlenül járt el, megsértett minden jogszabályt, amely az iratbetekintésre vonatkozik. Ráadásul nemcsak nyilvánosságra hozta, hanem meg is hamisította az adatokat, azáltal, hogy azokat a miniszterelnökkel hozta összefüggésbe.

Németh Szilárd csütörtökön közölte: a HM és a Magyar Honvédség mindig eleget tesz törvényi kötelezettségének, minden megválasztott országgyűlési képviselőnek – legyenek bármely frakció tagjai, különösen a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak – teljeskörűen, a lehető leggyorsabban rendelkezésére bocsátják a kért adatokat. Így jártak el Demeter Márta esetében is, aki mostanáig hét iratbetekintést kért. Ezt pedig mind a hét alkalommal, hosszú órákon keresztül biztosították is. Mindemellett Demeter Márta már több mint 300 írásbeli kérdést nyújtott be a honvédelmi tárcához.

Az államtitkár idézte a honvédelmi törvény 38. paragrafusának 7-es szakaszát, amely a honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvános adatok kezeléséről szól. Ezt a törvényt – mint megjegyezte – a honvédelmi és rendészeti bizottság egyik vezetőjének különösen ismernie kellene. Ugyanakkor hozzátette: amikor Demeter Márta szeptember 19-én, a kecskeméti repülőbázison betekintett a dokumentumokba, külön is tájékoztatták arról, hogy az ott megismert adatokat 30 évig nem lehet nyilvánosságra hozni. Demeter Márta ezt tudomásul vette.

A mintegy 3,5 órán át tartó iratbetekintés után Demeter Márta egy újabb iratcsomagot is kért, és a helyszínen kérdéseket is feltett.

Németh Szilárd elmondta, az iratok között a név mellett csak egy útlevélszám volt. Ez alapján a név alapján Demeter Márta feltehetett volna tisztázó kérdéseket, de ezt nem tette meg. A miniszterelnök lányának általa feltételezett utaztatásáról egyetlen kérdés sem hangzott el – közölte Németh Szilárd, aki szerint Demeter Márta „orbitális hibát” követett el.

(MTI)

Korábban írtuk:

- Nem Demeter Márta lesz az LMP zsenije: kétéves gyereket tévesztett össze Orbán lányával

- A Fidesz távozásra szólította fel az LMP "nagy leleplezőjét"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából