Ugrás a cikkhez
Reklám

A Legfőbb Ügyészség sajtóközleményben jelentette be, hogy indítványozzák Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését. Az indítványt bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt rendelte el Polt Péter legfőbb ügyész.




A gyanú szerint a fideszes politikus EU-s és állami támogatásokból jogtalan vagyoni haszonhoz jusson zöldség-gyümölcs termelői szervezeteken és csoportokon keresztül. A közlemény szerint Simonka tudta, hogy jelentős méretű pályázati pénzek nyílnak meg 2009 végén, és ennek okán olyan személyi kört épített fel, amellyel a döntéshozókat megtévesztette, csoportok egymással összehangoltan szerezzenek meg minél több vissza nem térítendő támogatást.

Simonka és bűntársai felülárazták a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket, ezzel próbáltak minél nagyobb támogatási pénzhez jutni. Az ingatlanokat áron alul vették meg, aztán ezeket minimális fejlesztés után, fiktív értékbecsléssel jelezték az elismerési terveikben. A beszerzett eszközök többsége használtan érkezett hozzájuk, és a valóságban csak a töredékét érték annak, amennyi pénzt ezekre Simonka és társai igényeltek.

Ami ennél is durvább:

Simonka kikötötte, hogy egyes beruházásokon dolgozó cégek a felülárazott vállalkozói díj komoly részét – általában 45%-ot – készpénzben fizessék vissza neki.

Az eddigi adatok szerint Simonkáék 1,4 milliárd forint vagyoni kárt okoztak. Az alábbiakkal vádolják Simonkát:

(Index)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából